Självprovtagning covid-19: Provsvar försenade

Provta dig endast om du har symtom. Många provsvar tar nu längre än 3 dygn från provet registrerades på 1177.se. Så fort provet är analyserat kommer svar via 1177.se. Ring ej 1177 eller vårdcentralen - de har inte information om provsvaret. Ta inte ett nytt prov i väntan på provsvar.

Om du väntar på provsvar - så kan du göra

Direkt till innehållet

Vårt utbud

Barn- och ungdomstandvård

Region Halland ansvarar för att alla barn och ungdomar erbjuds regelbunden, fullständig och avgiftsfri allmän- och specialisttandvård till och med det år man fyller 23 år.

I Halland kan man från och med det år man fyller 3 år välja tandläkare, antingen hos folktandvården eller hos en privat tandläkare. Om man inte själv väljer tandläkare kallas man till folktandvården eller de kliniker som regionen har avtal med. Barn och ungdomar har rätt till samma specialisttandvård oavsett vilken tandläkare de väljer.

Folke Kanin tar emot våra yngsta kunder

Vår stora uppgift inom Folktandvården är att heja fram friska tänder och för att det ska lyckas behöver vi tid att bygga upp ett förtroende.

Det gör vi genom att prata med barnet och till vår hjälp har vi vår maskot Folke Kanin. Folke Kanin möter barnet redan i väntrummet och finns med inne på mottagningen. Tillsammans hjälps vi åt med goda råd för att skapa vanor för en god tandhälsa inför resten av livet.

Tandreglering

Vi har fyra tandregleringskliniker i Halland. Den vanligaste anledningen till att du kan behöva en tandregleringsbehandling är att dina tänder står snett eller inte får plats. Du kan också ha ett över- eller underbett.  Vissa mindre tandställningsfel, som ett litet mellanrum mellan framtänderna, är ofta en charmig detalj hos dig och tillhör din personlighet. Men om tänderna står mycket fel eller om bettet inte alls stämmer, kan du få en tandställning som rättar till detta.

Funderar du på det här med tandställning? Börja med att tala med din tandläkare.

Frisktandvård

Folktandvården erbjuder Frisktandvårdsavtal till alla vuxna. Folktandvården Halland är sedan 1 mars 2010 ansluten till den nationella modellen för frisktandvård som gäller inom Folktandvården i Sverige. Frisktandvård ger dig friskare tänder till ett fast månadspris, från 35 kr. Inga oväntade utgifter. Inga överraskningar. Du får träffa ditt tandvårdsteam regelbundet och får ett skräddarsytt program för hur du ska sköta dina tänder på bästa sätt. Avtalet som tecknas gäller i tre års tid och förlängs efter ny överenskommelse. En stor fördel med Frisktandvård är att du kan flytta med dig ditt avtal i hela Sverige.

I ditt frisktandvårdsavtal ingår:

  • undersökningar
  • förebyggande tandvård
  • akuttandvård
  • lagningar, rotfyllningar, tanduttagningar
  • enstaka kronor och bettskenor

Läs mer om frisktandvård här. Eller kontakta någon av våra folktandvårdskliniker så hjälper de dig med mer information.

Uppsökande och nödvändig tandvård

För att ha rätt till uppsökande och nödvändig tandvård ska man ha ett stort behov av personlig omsorg, vilket mer konkret innebär att man ska behöva tillsyn tre gånger dagligen och tillsyn på natten eller ha larm. Uppsökande och nödvändig tandvård gäller också om man har ett beslut om LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Vad som är nödvändig tandvård avgörs bland annat utifrån vilken nytta man har av behandlingen. I nödvändig tandvård ingår undersökning, förebyggande åtgärder och behandling av infektioner och lagningar.

För att få rätt till uppsökande och nödvändig tandvård måste man först få ett intyg. Man behöver inte själv skriva någon ansökan utan det hjälper kommunen till med.

På 1177.se finns mycket information om uppsökande och nödvändig tandvård.

Avgifter för tandvård

Här hittar du aktuella avgifter för tandvård inom Region Halland.

 

 

 

Senast ändrad: