Direkt till innehållet

Tips för vård och hälsa

Här kan du få tips med allt som rör din hälsa och vad vi kan hjälpa dig med på Vårdcentralen Halland.

Lider du av sömnproblem?

Har du svårt att sova, eller bara sover dåligt? Sömnproblem kan drabba oss på olika sätt. Oftast är det inget du behöver oroa dig för. Det är inte farligt att då och då ha en natt med för lite sömn. Men visste du att du själv kan göra mycket för att förbättra din sömnkvalitet.

Hjärnan är smart och sänder ut signaler när det är dags att sova. Har du precis tränat eller suttit med mobiltelefonen kan det rubba hjärnans egna signaler, vilket kan göra det svårt att somna. Även kosten och brist på regelbunden motion påverkar sömnen. Sömntabletter är sällan lösningen på att komma tillrätta med långvariga sömnproblem, men kan vara nödvändigt ibland för att bryta en negativ spiral.

Kontakta oss om du har långvariga sömnbesvär som du inte kan komma tillrätta med på egen hand.

Vet du vad din fysioterapeut kan hjälpa dig med?

 

En fysioterapeut kan hjälpa dig med så mycket mer än bara träning efter skada? Du behöver inte träffa en läkare för att komma till en fysioterapeut, utan kan söka dig direkt hit om du har värk från leder och muskler. Vi gör alltid en undersökning och bedömning av dina besvär och sätter sedan upp en handlingsplan tillsammans med dig utifrån din målsättning.

Behöver du  träffa en läkare ändå så har du ett bra underlag som de kan göra en bra bedömning utifrån.

Misstänker du att du har artros?

 

De vanligaste tecknen på artros är smärta vid rörelse och belastning. Men även stelhet i den sjuka leden samt minskad rörlighet. Oftast kommer besvären utan att något särskilt har hänt. Artros utvecklas ofta långsamt under många år och är vanligare ju äldre man blir.

Risken för knäledsartros ökar om du har nedsatt muskelfunktion i benen, har skadat knät eller är överviktig. Men du kan göra mycket själv. Genom att öka muskelstyrkan i benen kan du även minska dina besvär knäledsartros.

Kontakta din fysioterapeut på närmsta Vårdcentral om du är osäker på om du har artros och har värk  som inte går över. Vi kan hjälpa dig med information och kunskap hur du kan hantera din artros.

Senast ändrad: