Direkt till innehållet

Hälsoveckan 2018 satsar på föräldraskap och konflikthantering

Publicerad: 2018-10-04 Senast ändrad:

‘Att uppfostra barn är ett långtidsprojekt’, säger psykolog Kristina Hallberg som jobbar inom Vårdcentralen Halland. ‘Vi behöver ha tålamod med både oss själva och barnen, och lita på att empati, respekt för andra och samarbetsförmåga är något som utvecklas över tid, om man får öva, och har bra förebilder.’

Hälsoveckan 2018 samlar region Hallands vårdcentraler och folktandvårdskliniker i en gemensam satsning för en bättre hälsa för hallänningarna. I år står särskilt barnfamiljerna i fokus med gratis föreläsningar om föräldraskap, konflikt- och stresshantering.

Runt om på Region Hallands vårdcentraler och folktandvårdskliniker rustar man nu för Hälsoveckan 2018 som äger rum 8:e till 12:e oktober. Förutom minimässor ordnas föreläsningskvällar runt om i regionen. Kristina Hallberg som till vardags jobbar som psykolog på Vårdcentralen Falkenberg är en av föreläsarna:

‘Jag kommer att prata om konflikthantering och gränssättning i familjer. Många föräldrar tycker att detta är svårt. Det var lättare förr när vardagen innehöll färre valmöjligheter och frestelser för barnen. Konflikterna riskerar idag att bli fler och vuxenansvaret kan ibland kännas övermäktigt’, säger Kristina Hallberg.

Föreläsningen innehåller exempel och reflektioner kring att vara förälder 2018. Kristina Hallberg menar att dagens föräldrar generellt är väldigt lyhörda och barncentrerade, men att vuxna ofta kan ha för stora förväntningar på vad barn klarar av.

‘Jag kommer att gå igenom hur barn i olika åldrar funkar. Jag tror att en hel del konflikter bygger på att man som vuxen missbedömer barns förmåga att tänka långsiktigt och konsekvent. Vi vuxna behöver blir bra på att ta barnens perspektiv, barnen har nämligen inte utvecklat förmågan att se det från förälderns håll’, säger hon.

Stress i vardagen är ett annat välkänt fenomen i familjer idag. Marina Engelstad, även hon psykolog inom Vårdcentralen Halland, föreläser om hur man hittar verktygen för att skapa lugn.

‘Det har aldrig varit så komplicerat att vara människa som det är idag. Stora krav ställs på oss som individer, val ska göras hela tiden, arbetslivets och privatlivets gränser suddas ut och samtidigt finns ett yttre tryck på att vi ska vara glada och lyckade. Allt detta riskerar att göra oss olyckliga och att i förlängningen drabbas av psykisk ohälsa’, säger Marina Engelstad.

Hennes föreläsning handlar om vad man som enskild människa kan göra för att motverka stressen. Det finns flera metoder som visat sig fungera:

‘Min erfarenhet säger att det viktigaste är att man vågar säga som det är, att inte alltid hålla fasaden uppe. Det hjälper helt enkelt att prata. Forskning visar också att våra stressade hjärnor faktiskt får snabb vila och återhämtning genom metoder som mindfulness och andra avslappningsövningar. Det går att lära sig och jag kommer att berätta hur’, säger Marina.

För mer information om föreläsningarna, kontakta:
Kristina Hallberg, psykolog Vårdcentralen Falkenberg:
kristina.hallberg@regionhalland.se, 0346-56 018

Marina Engelstad, psykolog Vårdcentralen Västra Vall:
marina.engelstad@regionhalland.se, 0340-48 21 33

För mer information om hela Hälsoveckan 2018:s program :
www.regionhalland.se/halsoveckan
Anna-Karin Nilsson, kommunikationsstrateg Närsjukvården Halland:
anna-karin.c.nilsson@regionhalland.se

Om Region Halland

Region Hallands uppdrag är att driva frågor inom hälso- och sjukvård, näringsliv, kultur, miljö, infrastruktur med mera. Vår vision är att Halland ska bli den ‘Bästa livsplatsen’. Med det menar vi att Halland ska bli den bästa platsen att bo på, utbilda sig, arbeta och driva företag inom.