Direkt till innehållet

Sjuksköterskan Mimi trivs som spindeln i nätet

– Om du tycker om att arbeta med människor, då passar du i vården! Och att sommarvikariera på sjukhuset är ett jättebra sätt att komma in i yrket för den som är ny. Det menar Mimi Astell som nu arbetar sitt andra år som sjuksköterska på Hallands sjukhus och som är mycket nöjd med sitt yrkesval. – Jag gillar att vara spindeln i nätet, ta ansvar och få möta människor.

30-åriga Mimi Astell hade ganska skiftande yrkeserfarenheter när hon 2016 tog steget och sökte in på sjuksköterskeutbildningen i Varberg. Efter studenten hade hon bland annat jobbat med skiduthyrning på Vallåsen och i Kläppen, men framför allt med försäljning av kläder.

– Jag har alltid velat jobba med människor och var också intresserad av kroppen och hur den fungerar. Jag funderade ett tag på att bli lärare, men till slut föll valet på att bli sjuksköterska.

Det var tufft att börja plugga igen efter flera års uppehåll. Vissa ämnen fick hon kämpa med, medan de som hon var mest intresserad av gick lättare. Egentligen hade hon tänkt inrikta sig på människor med psykisk ohälsa, men när hon efter examen skulle söka jobb föll valet på ortopedi.

– Det var en kompis som jobbat på avdelning 81 på sjukhuset i Halmstad och trivts bra som tipsade mig. När jag så småningom kom på anställningsintervju fick jag en väldigt god känsla för avdelningen. De erbjöd också en rejäl inskolning på flera veckor, vilket tilltalade mig.

Vårdade patienter med covid-19

Nu har Mimi jobbat på avdelning 81 i ungefär ett och ett halvt år. Hon har också hunnit med att rycka in på en epidemiavdelning. Det gångna året har naturligtvis färgats mycket av den pågående epidemin. Hela sjukhuset fick under våren ställa om för att ta hand om svårt covidsjuka patienter. När Mimi blev tillfrågad om att flytta över till den nya epidemiavdelningen tvekade hon först, men sa sedan ja.

– Det var skrämmande först och mycket nytt, till exempel med all skyddsutrustning. Men det blev en jättebra erfarenhet. Jag lärde mig mycket av kolleger som kom från andra delar sjukhuset och som jobbar med andra patientgrupper och jag kände att jag hade en del att lära ut.

Under tre intensiva månader arbetade Mimi på en epidemiavdelning för att i juni komma tillbaka till avdelning 81.

– Det var som att komma hem igen och jag såg på avdelningen med nya ögon. Med lite nya erfarenheter i bagaget kunde jag se varför det är bra att göra som vi gör med just våra patienter.

Att möta människor

Entusiasmen är tydlig när hon berättar om sitt jobb. Mimi jobbar dag- och kvällspass och två helger på fem veckor. Det är mötet med människor hon uppskattar mest i jobbet. På ortopediavdelningen är många av hennes patienter äldre. De har blivit opererade och ska få hjälp att komma igång och tillbaka till sitt vanliga liv.

– Det är spännande med dessa människor som bär på en hel livshistoria och hur jag som sjuksköterska kan möta dem på rätt sätt.

Efter att ha arbetat en tid har Mimi nu också haft tillfälle att vara med och skola in nyutexaminerade sjuksköterskor.

– Det är jätteroligt och när du ska berätta för andra om jobbet märker du hur mycket du faktiskt har lärt dig sedan du själv var ny. Sådant som kunde vara jättejobbigt i början är vardagsmat nu.

Spindeln i nätet

Mimi tycker om det ansvar det innebär att vara sjuksköterska, att vara spindeln i nätet på avdelningen. Hon är länken mellan läkarna och övriga medarbetare och ser till att det som ska göras blir gjort. En patient ska ha blod, på en annan behöver en ny nål sättas. Förband ska läggas om, medicin delas ut och Mimi håller kontakt med arbetsterapeuter och sjukgymnaster som gör upp planer för hur patienterna ska återfå sina förmågor. Det blir mycket att hålla reda på och många telefonsamtal att ringa.

Skulle Mimi rekommendera jobbet som sjuksköterska till andra?

– Absolut! Om du gillar att jobba med människor så passar det dig att jobba i vården. Det är det viktigaste, det andra växer du in i. Jag tänkte till exempel att det skulle vara nervöst att tvätta patienter och hjälpa dem med deras intimhygien, men nu är det inget konstigt alls.

Tryggt vara ny på sjukhuset

Och att börja karriären som sommarvikarie på sjukhuset är något Mimi gärna rekommenderar nya kollegor att göra:

– Som ny sjuksköterska på en vårdavdelning har du mycket folk omkring dig. Det är en stor trygghet att det alltid är någon som tar över ansvaret efter ditt arbetspass och att du alltid har folk att fråga när du är osäker.

Mimi minns med ett skratt ett tillfälle för ett drygt år sedan när hon plötsligt stötte på två andra nya sjuksköterskor i läkemedelsrummet: Dennis, som varit hennes klasskamrat på sjuksköterskeutbildningen, och Hadassa som hade börjat efter sommaren.

– Det kändes häftigt att vi tre nya hade hand om hela avdelningen den kvällen, och det gick jättebra. Men om det hade kört ihop sig så fanns det erfarna kollegor på grannavdelningen som vi hade kunnat fråga.

En bra dag...

När Mimi får frågan om hur en riktigt bra arbetsdag ser ut funderar hon lite:

– Det är en dag när jag redan från början ansträngt mig för att vara på gott humör. Om jag ger ett leende till någon så smittar det och jag får ett leende tillbaka. När det blir en bra rond där vi förstår varandra och det sedan flyter på under dagen. En bra dag är en dag när jag känner att jag har läget under kontroll även om det kanske är mycket att göra och när jag har haft mycket tid ute på golvet hos patienterna så att jag kan ge bra bedömningar till läkarna som i sin tur ska fattar beslut för patienterna.

Senast ändrad: