Webbplatser

Webbplatser ikon

Barnmorska

Barnmorska lyssnar på hjärtljud

Som barnmorska följer du kvinnan genom hela livet, och du får möjlighet att vara med vid den viktigaste stunden i någons liv.

Du kan arbeta med att ge ungdomar råd om sex, preventivmedel och sexuellt överförbara sjukdomar. Du stöttar och vårdar blivande mammor och barn; före, under och efter en förlossning. Du är också involverad i abortrådgivning, vård vid aborter, missfall och andra utmanande situationer.

Som barnmorska inom förlossningsvården är du aldrig ensam. Du arbetar tillsammans med undersköterskor, förlossningsläkare, barnläkare och anestesiläkare i ett förlossningsteam för att ge patienten bästa möjliga vård.

Väljer du barnmorskeyrket får du ett självständigt arbete med många möjligheter.

Poddavsnitt: Att jobba som barnmorska eller barnsjuksköterska

Jag jobbar för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa

Jag finns här när du blir gravid. Som barnmorska på kvinnohälsovården håller jag koll på din graviditet. Jag ger även preventivmedelsrådgivning och genomför cellprovskontroller.

Jag har en bakgrund som sjuksköterska inom akutsjukvården men när jag kom på att jag ville jobba som barnmorska kändes det valet helt självklart. Nu har jag jobbat som barnmorska i 10 år både inom mödrahälsovården och förlossningsvården. Det fina med barnmorskeyrket är att det går att göra så många olika saker. Det som driver mig i mitt arbete är alla möten där man faktiskt gör skillnad för någon. Visst finns det utmaningar, jag möter olika människor, med olika bagage. Det kan handla om både sociala och kulturella skillnader, men det är också det som gör det så roligt. Jag har helt enkelt världens bästa jobb.

/Jennie Turri, barnmorska kvinnohälsovården i Kungsbacka

Är du intresserad av att bli barnmorska? Läs mer: Utbildningsanställning – specialistsjuksköterska eller barnmorska

Senast ändrad: