Direkt till innehållet

Carina trivs i rollen som chef

Vi frågade Carina, som är avdelningschef på akutmottagningen i Halmstad, hur det kom sig att hon blev chef. Här är hennes svar:

Det växte fram successivt. Vid tillfället arbetare jag på en enhet som sjuksköterska som skulle organiseras om. Jag hade sett vilka fantastiska möjligheter det fanns att utveckla enheten till det bättre och sökte därför mitt första chefsuppdrag. Det var en tuff, men oerhört rolig resa att få bygga upp enheten och känna att jag hade medarbetarna med mig på den resan. Det handlar mycket om att få förtroende som chef, det är ett måste.

Jag har aldrig ångrat att jag hoppade på denna resa och har nu varit chef i 15 år på 4 enheter på 2 sjukhus. Jag har ofta tänkt på det som den avgående chefen sa till mig inför mitt första uppdrag som chef, hon sa: ”Du ska veta en sak, det är oerhört ensamt som chef!” Det håller jag absolut inte med om. Jag har aldrig känt mig ensam utan har alltid haft bra stöd omkring mig. Som chef i Region Halland finns det mycket stöd att få.

Carina Månsson

Vilka utmaningar möter du i ditt arbete?

Utmaningar i chefsrollen är många, de uppstår hela tiden och det är det som gör jobbet så roligt! Jag drivs av utmaningar, är inte personen som lutar mig tillbaka och njuter av det. Om det inte finns utmaningar för mig att jobba med, då är det dags att byta jobb.

På morgonen när jag kommer till mitt arbete så har jag en planerad agenda men när dagen är slut så har jag oftast gjort andra uppgifter än de som var tänkta. Det är en del av tjusningen med jobbet. Det handlar hela tiden om att prioritera arbetsuppgifter och lösa dem på bästa sätt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det roligaste med att vara chef är att få vara med att driva utvecklingen framåt. Medarbetarna lyfter ett problem eller en idé, om jag tycker den är bra, vilket den oftast är, så kan jag driva den framåt tillsammans med dem. Jag måste lita på att mina medarbetare kan sitt jobb. Jag behöver inte och ska inte heller, vara inne och peta i allt, man måste kunna delegera arbetsuppgifter. Det är roligt att göra skillnad. Att arbeta för en bra arbetsmiljö är viktigt för mig.

Om arbetsmiljön är bra och man arbetar med den hela tiden, så brukar det bli bra med det övriga också.

Senast ändrad: