Direkt till innehållet

Moa är medicinsk sekreterare och löser problem varje dag

En problemlösare som kan avlasta andra yrkesgrupper i vården så att de får mer tid med patienterna. Ett omväxlande jobb med arbetsuppgifter som förändras och utvecklas. Så beskriver Moa Larsson hur det är att vara medicinsk sekreterare på Hallands sjukhus Varberg. Och hon stortrivs!

Moa avlastar och löser problem

Om vi ska börja från början så var det egentligen Moas mamma Anki som stod för inspirationen. Anki jobbade som medicinsk sekreterare på urologimottagningen på sjukhuset, och när Moa började fundera på att söka till utbildningen fick hon följa med sin mamma till jobbet.

– Jag kände direkt att medicinsk sekreterare var ett jobb som skulle kunna passa mig!

Bra utbildning

Moa sökte in till utbildningen på tre orter: Varberg, Borås och Göteborg. Slutligen blev det på Plushögskolan i Göteborg som hon fick sin tvååriga yrkeshögskoleutbildning.

– Utbildningen var jättebra. En bra mix av teori och praktik. Det var tre längre praktikperioder så vi fick lära oss ganska mycket ute på plats, och det var jättenyttigt. Det var också väldigt bra att få testa hur jobbet är på olika ställen, menar Moa.

Moa började också jobba tidigt, redan under sin utbildning. Även här gick hon i mammas ”fotspår” och började jobba extra på urologimottagningen. Så småningom fick hon jobb på kirurgimottagningen där hon sedan blev kvar efter avslutad utbildning.

– Det är varierande och roligt. Jag har också varit uppe och arbetat på vårdavdelning under en period. Jag trivs jättebra med att jobba inom kirurgi. Det är utmanande och jag känner att jag kan utvecklas. Vi har en bra stämning på mottagningen och ett gott samarbete där vi hjälps åt och kan ”bolla” tankar och idéer med varandra.

En problemlösare

Moa beskriver sitt jobb som att hon är problemlösare och en spindel i nätet.

– Det handlar om många olika arbetsuppgifter som jag servar andra yrkesgrupper med. Jag jobbar med remisshantering, bevakar väntelistor, bokar ny- och återbesök och arbetar med kvalitetsregister och mycket annat. Man hjälper till lite här och var där det behövs och kan på så sätt avlasta andra yrkesgrupper i administrativt arbete så att de får mer tid till våra patienter. Det känns meningsfullt och vi är en viktig del av vårdkedjan, säger Moa.

Moa, som har en son på ett och ett halvt år tillsammans med sin sambo, jobbar inte heltid. Hennes arbetsdagar börjar halv åtta och är slut halv tre. På fredagar jobbar hon halvdag.

– Det är nog ganska vanligt att man som medicinsk sekreterare huvudsakligen jobbar måndag till fredag.

Känna sig behövd

Vad är det bästa med jobbet och hur ser en riktigt bra dag ut?

– Det bästa med mitt jobb är att jag hela tiden känner mig behövd. Jag gillar att vara en problemlösare, och det får man vara som medicinsk sekreterare. Jag gillar också att jobbet utvecklas och förändras. Med digitaliseringen så försvinner en del av det arbete vi gör idag, och då kan vi ta till oss nya arbetsuppgifter som gör nytta i verksamheten.

– En riktigt bra dag på jobbet känner jag att jag har fått mycket gjort. Kanske att jag har haft någon lite mera knepig uppgift som jag lyckats lösa. Då mår jag bra när jag går hem.

Viktigt att gilla att skriva

Vilka råd kan Moa då ge till någon som funderar på att välja yrket?

– Du ska gilla att vara en fixare och problemlösare och så ska du tycka om att skriva och ha goda kunskaper i svenska så att texterna blir korrekta och tydliga. Det är viktigt inte minst nu när patienterna har tillgång till sina journaler. Du ska inte vara rädd för förändring. Ett annat tips är att vara nyfiken och ställa många frågor under din utbildning. Vi sekreterare behöver ta lite plats och visa framfötterna, tycker jag…

Att börja karriären genom att ta ett sommarjobb på sjukhuset är något som Moa rekommenderar nya kolleger:

– Jag hade sommarjobb när jag pluggade och det var bra. Då fick man ta lite större ansvar och ta många egna initiativ. Det var en bra period som jag lärde mig mycket av – den fick mig att växa i mitt yrke.

Senast ändrad: