Direkt till innehållet

Sjuksköterskan Elinour rekommenderar basåret

Elinour Yazirlioglu visste ganska tidigt i hennes undersköterskeutbildning att det var sjuksköterska hon skulle bli. – Det är svårt att säga exakt vad det var som gjorde att jag ville bli sjuksköterska. Jag tycker att det är kul och att den världen är intressant, och medicin är intressant.

Sjuksköterskan Elinour står i en sjukhuskorridor

När sjuksköterskeutbildningen var avklarad var det en självklarhet att börja arbeta på avdelning 5C vid Hallands sjukhus Varberg, där hon tidigare arbetat som undersköterska och även jobbat extra under tiden hon studerade.

– Jag trivs väldigt bra på avdelningen. Hjärta är väldigt intressant men jag kommer vilja prova annat också såklart och utveckla mig inom olika områden, till exempel att jobba med barn.

Ett lärorikt första år

Nu har Elinour jobbat på avdelning 5C i ungefär ett år. Hur har den första tiden som sjuksköterska varit?

– Det har gått jättefort! Det har varit intressant, lärorikt men samtidigt jäkligt läskigt och man har mycket ansvar men väldigt kul på samma gång. Jobbet är spännande, en dag går väldigt fort och det är kul att jobba med människor, alla är så olika. Bara att få höra deras historier är spännande.

Elinour har under sin första tid på jobbet gått Hallands sjukhus basår för sjuksköterskor som är ett extra stöd för den som är nyutbildad eller har högst sex månaders erfarenhet av yrket. Basåret innehåller bland annat kompetensutveckling inom yrket och handledning i grupp där deltagarna reflekterar över sin yrkesroll och situationer som kan uppstå i arbetet.

– Det har varit jättebra. Några tillfällen missade vi på grund av covid men de vi varit på har varit jättelärorika och spännande.

Tid för reflektion

När hon får frågan om vad som har varit bäst svarar Elinour utan att tveka en sekund.

– Studiebesöket med rundvandring på bårhuset! Sen är det också väldigt bra att ha reflektionstillfällen med andra som är nya. Vi sitter i mindre grupper och går laget runt och berättar om något som hänt eller som man tycker kanske varit jobbigt. Det är väldigt många nya situationer som man utsätts för och man kanske inte vet hur man ska hantera det. Då är det jättebra att kunna sitta och prata och fundera över hur man kan göra om man hamnar i en liknande situation igen.

Sjuksköterskan Elinour

Att arbeta som sjuksköterska

Elinour skulle rekommendera yrket till andra som funderar på att jobba inom sjukvården.

– Ja, absolut! Men man måste tycka om det. Det är ett väldigt specifikt yrke och tycker man inte om det så kan det nog vara väldigt tufft. Man måste kunna tycka att det är intressant att träffa människor och att ta hand om människor.

Vad säger Elinour om basåret? Är det något som hon tycker är bra nya sjuksköterskor?

– Oh ja! Jag tycker alla ska gå det. Det är en gemenskap. Är man ny på en avdelning där ingen annan är ny kan jag tänka mig att det kan vara tufft. Det har hjälpt jättemycket att vi fick den här tiden och sitta tillsammans och prata.

Ny på jobbet

Tips till dem som ska börja jobba som sjuksköterska?

– Tillåt dig att vara ny. Och använd det. Man får vara ny på jobbet och det är okej att be om hjälp. Jag ser mig i vissa fall fortfarande som ny! Jag tycker man kan få vara ny länge. Det är vissa saker som händer så pass sällan så jag kan använda det fortfarande.

Läs mer om basår på Hallands sjukhus. 

Senast ändrad: