"Jag vill vara den vuxna jag själv hade behövt möta som ung"
En tuff ungdomstid och en stark vilja att göra skillnad ledde Marie Ahlsten till läraryrket. Idag undervisar hon i svenska och religion på allmän kurs vid Katrinebergs folkhögskola, en av Region Hallands folkhögskolor, och håller även kurser i motiverande samtal.

Hej Marie! Vad jobbar du med?
– Jag är lärare på allmän kurs, där deltagarna läser in sin gymnasiekompetens. Jag undervisar i svenska och religion, men också i motiverande samtal (MI) på våra hälsolinjer och i form av kortare kurser.
Hur kommer det sig att du ville bli lärare?
– Jag har alltid önskat arbeta med ungdomar, mycket för att jag själv hade en tuff ungdomstid. Jag drevs av en önskan att bli den vuxna jag själv hade behövt när jag var ung. Men efter gymnasiet blev det ingen utbildning, livet tog en annan väg med egna barn, tonåringar som bodde hos oss genom familjehem, och jobb inom restaurang och industri.
– När jag till slut bestämde mig för att utbilda mig visste jag bara att jag ville jobba med ungdomar, även om jag inte visste exakt hur. Min lillasyster, som har en liknande bakgrund, hade utbildat sig till lärare och talade så väl om både utbildningen och yrket. Det inspirerade mig. Jag läste till lärare i svenska och mediekommunikation, ämnen jag alltid älskat, eftersom jag brinner för litteratur, film och hur människor fungerar. Jag var 36 år när jag började lärarutbildningen, så det blev ett sent men helt rätt beslut.
Hur ser en vanlig dag ut?
– Det är verkligen varierat. Jag kan undervisa en grupp i svenska på förmiddagen, ha en MI-lektion med hälsokursdeltagare på eftermiddagen eller planera något nytt med kollegor. Det händer mycket både med våra deltagare som går långa kurser och med andra grupper som kommer hit. Det blir många möten av olika slag, och det gör jobbet så levande.
Hur kommer det sig att du började arbeta på Katrinebergs folkhögskola?
– Jag hade tidigare lämnat läraryrket och jobbade i stället som ungdomscoach på kommunen med arbetslösa ungdomar. Det var ett fantastiskt arbete där jag fick arbeta mer socialt, med fokus på unga människors mående. Vi var ofta på studiebesök här på Katrineberg, och jag tyckte att miljön var så vacker och att det fanns ett så fint bemötande av deltagarna.
– När jag hörde att det fanns en ledig tjänst som svensklärare här, kände jag att det var dags att återvända till läraryrket – på en plats som kändes helt rätt. Jag tilltalades också av att det finns kurser inom både hälsa, film och teater, och tanken på att få ha kollegor som delar mina intressen var väldigt lockande. Och bara en sådan sak som att få köra genom allén upp till skolans stora hus varje morgon, det ger en härlig start på dagen.
Hur skiljer det sig att vara lärare på folkhögskola jämfört med på gymnasieskola?
– På folkhögskola har vi ingen strikt läroplan som på gymnasieskola. Här har lärarna större frihet att forma undervisningen efter deltagarnas behov och intressen. Pedagogiken bygger på aktivt deltagande och samarbete där deltagarna lär av varandra och växer tillsammans. Det ger utrymme för samtal och deltagarnas egna erfarenheter blir en del av lärandet. Här handlar det inte bara om vad de vill bli, utan vem de vill bli.
– På folkhögskola får jag undervisa utan betygshetsen och i mindre grupper. Vi använder inga traditionella prov, i stället gör vi lärare gemensamt en helhetsbedömning av varje persons utveckling. Det är en enorm trygghet att kunna sätta bedömningen tillsammans och är det mest rättvisa system jag har stött på.
Vad finns det för utmaningar i ditt jobb?
– Den största utmaningen är att räcka till för alla deltagares olika behov. Att möta dem där de befinner sig och försöka entusiasmera, även när någon mår dåligt. Det kräver att jag kan läsa av deltagarna så att jag möter och bemöter dem på rätt sätt i varje given situation.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Mötet med deltagarna, helt klart. Att få se människor växa, tro på sig själva och sin förmåga, det är oslagbart. Jag uppskattar också friheten och variationen i undervisningen. Här får jag utrymme för mina egna idéer och kan bidra på ett sätt som känns viktigt.
Vad är det som driver dig?
– Känslan av att vara med och göra skillnad. Att få vara behövd, att fylla ett tomrum. Jag älskar att se unga människor bli taggade på kunskap och upptäcka att lärande kan vara roligt!
Marie Ahlsten
Bor: Slöinge
Ålder: 60 år
Fritid: Träning, livemusik, litteratur, film, bastubad, umgänge och djupa samtal med mycket skratt med vänner, barn och barnbarn.
Är riktigt bra på: Styrkelyft, då särskilt knäböj, mitt personliga rekord i knäböj är 142,5 kg. Jag blev världsmästare i styrkelyft i min klass på VM 2021.
Undviker: Kött, fisk och att köra på motorvägar i görligaste mån.
Vill lära mig: Hantverk som keramik och silversmide.
Blir inspirerad av: Feministiska kvinnor genom historien och i samtiden.
Senast ändrad: