Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

Norrländska latinon Nils trivs som urolog

Den fina patientkategorin av gentlemen, och livskvalitén i Halland – ja, det är några av skälen till att Nils Fagerström uppskattar livet som specialistläkare på urologen i Varberg.

Porträtt Nils Fagerström.

Hej Nils! Hur blev du urolog, vad ledde dig till det yrkesvalet?

– Under min AT-tjänst i Varberg blev jag nyfiken på urologi, bland annat gjorde jag spännande kirurgisk forskning på en grismodell. Intresset ledde till ett vikariat på urologen på Sahlgrenska. En ledig ST-tjänst i Region Halland kändes lockande, jag sökte och kom in i Kungsbacka. Under den perioden träffade jag en väldigt duktig överläkare som tog mig under sina vingar. Utan det bemötande kanske det hade blivit något annat – det spelar verkligen roll vad och vilka man möter på vägen!

Är jobbet vad du föreställde dig?

– Jag blir mer och mer stärkt i yrkesvalet, för jobbet blir bara bättre. Det är omväxlande; vi kombinerar mottagningen med slutenvård, operation och jourtjänst. Det blir en jättefin balans och variation, med möjlighet att hitta sin nisch inom yrkeslivet.

Finns det några särskilda tillfällen då entusiasmen brinner?

– Vi är den specialitet som innefattar mest cancer, och att jobba med cancer känns ju viktigt på riktigt. Det är tacksamt att kunna göra skillnad; även om vi inte kan bota cancern finns det mycket vi kan göra för att förbättra situationen. Det blir ofta fina och nära samtal med patienterna.
– En annan härlig grej är när teamet har gjort en lyckad operation och vi har levererat riktigt bra vård med kvalitet tillsammans. Och att ha med en AT-läkare eller ST-läkare, och utbilda eller diskutera fall tillsammans, det är också riktigt roligt!

Vem är den typiska patienten?

– Jag älskar patientkategorin som till stor del är äldre herrar, riktiga gentlemen – trevliga, samarbetsvilliga, tacksamma och kloka! Den vanligaste patienten är en 70-årig man med PSA (prostataspecifikt antigen), ofta prostatacancer. Men vi möter även kvinnor med njurbesvär och blåscancer, och utreder bland annat inkontinens.

Vilka egenskaper är viktigast att ha som läkare? Vad gör dig till en bra urolog?

– Att kunna möta patienterna på deras nivå, att kunna växla mellan livshotande och enkla problem och anpassa efter situationen och personen. Att förstå oro och ångest.

Hur jobbar man i Sverige internationellt sett, något som sticker ut?

– Vi jobbar i framkant och har modern teknik. Vi följer det senaste inom prostatacancerdiagnostik, där vi överför magnetröntgenbilder till ultraljud vid vävnadsprov. Vår operationsrobot är också ett fantastiskt verktyg att arbeta med. Det ger bättre precision vid kirurgi och kortare vårdtider för patienterna.

Hur upplever du arbetsplatsen Halland sjukhus? Vad är bäst?

– Att vi är en liten och tajt grupp med riktigt bra stämning! Vi har dagligen nära samarbete med kollegorna i Halmstad. Jag jobbar där en dag i veckan, vilket blir en trevlig variation.

Hur är det att bo i Halland? Vad är bäst?

– Vi flyttade till Varberg just för närheten till jobbet. På morgonen cyklar jag genom en härlig park och skogen för att lämna på förskolan. Det tar mig fem minuter till jobbet, där färdigt kaffe och trevliga kollegor väntar. Ibland åker vi raka spåret och badar efter jobbet. Livskvalitet helt enkelt!

Nils Fagerström

Ålder: 38 år.

Bor: Varberg.

Familj: Fru och tre barn.

Yrkesliv: Pluggade i danska Odense och blev klar 2013. Gjorde AT-tjänst i Varberg och fick läkarlegitimationen 2015. Vikarierade på urologen på Sahlgrenska. Arbetade ett halvår på Kungshöjds vårdcentral. Därefter ST-tjänst i Kungsbacka/Varberg i fem år, och blev färdig specialist 2022.

Fritid: Fjällen, matlagning, öl, fotboll både som tränare och utövare.

Egenskaper: Bra på att möta människor. Dålig på att säga nej.

Längtar efter: Upptäcka fjällvärlden, landsvägscykling i bokskogarna – mer tid till det som har värde.

Vill lära mig: Surfa. Och dansa salsa, jag är en norrländsk latino och gillar den sydamerikanska kulturen.

Senast ändrad: