Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

Nybliven specialist­sjuksköterska i neurologi vill inspirera

Kristin (Kicki) Fåglum tog steget att utbilda sig till specialist­sjuksköterska inom neurologi. Utbildningen var över förväntan och nu hoppas hon på att inspirera andra till samma val.

Porträtt Kristin Fåglum.

Hej Kicki, och grattis till att examen nu är nära! Vad fick dig att välja området neurologi?

– Jag gjorde min sjuksköterskepraktik här på neurologen redan 2004, och det blev ingången. Sen är det också väldigt trevlig stämning här på 4C!

– En annan anledning var att en nära anhörig var svårt drabbad av neurologisk sjukdom, och genom att följa det förloppet fick jag upp intresset för området. Jag är fascinerad av hur hjärnan fungerar, till exempel hur den kan återhämta sig efter en stroke.

Vad motiverade dig att läsa till specialistsjuksköterska?

– Jag påbörjade utbildningen 2021. Då hade jag jobbat länge inom neurologin, men det fanns hela tiden nya saker att lära sig. När möjligheten kom, kände jag att de var ett bra tillfälle att fördjupa kunskaperna.

– Största skillnaden nu är att jag har mer kunskap, vilket gör mig mer trygg i rollen. Jag förstår sambanden på ett annat sätt. Vi ökar patientsäkerheten helt enkelt.

– En positiv konsekvens för verksamheten kan vara workshifting. Med specialistutbildningen i ryggen kan jag som sjuksköterska ta över vissa patientbesök hos till exempel Parkinssonpatienter. Som sjuksköterska lyfter jag andra frågor än läkaren, till exempel hur omvårdnaden fungerar, hur det går hemma, hur det fungerar med maten eller gången. I längden så tror vi att detta arbetssätt kommer att minska riskerna för inläggning i slutenvården.

Finns det andra vinster?

– Jag vill gärna bidra till kompetensutveckling hos kollegorna. Kanske kan det leda till någon form av kvalitetsutbildning för medarbetarna.

– Självklart vill jag också inspirera andra att läsa vidare till specialistsjuksköterska, det är en fantastisk möjlighet till kompetensutveckling inom ett fascinerande område. Utmaningen med att studera är att hålla sig ajour på avdelningen och mottagningen, när det var många dagar i skolan kunde det gå en längre tid mellan tjänstgöringsdagarna. Men annars har det fungerat bra med att få ihop det i vardagen, jag har fått gå utbildningen på arbetstid.

Berätta lite om utbildningen.

– Den var över förväntan! Utbildningen är helt ny i Sverige och går bara på Göteborgs universitet. Vi var sexton personer som gick den. Riktigt roligt med nya kurskamrater över hela Sverige, det har gett ett fantastiskt nätverk. Kurserna var spridda över hela landet, från Malmö till Umeå. En stor del av utbildningen har varit via Zoom vilket har fungerat bra.

– Utbildningen innehöll praktik i åtta veckor, då jag var på Neuromuskulärt center på Sahlgrenska. Där var det spännande att se hur de jobbar med mer specifika neurologiska sjukdomar. Helt fantastiskt teamarbete med alla olika yrkeskategorier!

– En av de bästa delarna var magisteruppsatsen. Tillsammans med en kurskamrat ingick jag i ett forskningsprojekt. Det handlade om att undersöka hur patienter med Parkinsons sjukdom upplevde möjligheten att själva justera sin behandling, genom egenmonitorering med det digitala verktyget Parkinssons Smartwatch. Vi gjorde patientintervjuer och sammanställde resultatet med innehållsanalys.

– Nu väntar examen 29 maj, det är bara muntlig examination kvar. Då träffas hela gänget i Göteborg och firar tillsammans!

Hur har det påverkat dig som person att jobba inom neurologin?

– Kanske har jag lite andra värderingar nu. Jag tänker ett steg längre hela tiden, till exempel kring organdonation.

Om Kristin (Kicki) Fåglum

Yrkesbakgrund: Färdig sjuksköterska 2005. Jobbade innan tjänsten på 4C i Varbergs kommun som kommunsjuksköterska. Har även jobbat på hemodialysen.

Bor: Varberg.

Familj: Man och tre barn, 15, 11 och 8 år, samt hund.

Fritid: Tränar på gym. Är mycket i naturen, vandrar och grillar korv.

Sommarplaner: Åker till Österrike med familjen och vandrar i två veckor.

Okänd talang: Har spelat klassiskt piano sedan sjuårsåldern, spelar gärna Mozart eller Bach.

Vill lära sig: Leva efter tankesättet “morgonstund har guld i mund”, är otroligt morgontrött.

Antal koppar kaffe om dagen: 1 stor kopp varje dag mellan kl 8 och 10.

Senast ändrad: