Meny

Filmer från Halland på Cineasterna

Nu kan du streama halländsk film gratis, om du har ett lånekort på ett bibliotek som är anslutet till Cineasterna. Ett samarbete mellan Region Halland, biblioteken i Halland och Cineasterna gör det möjligt. Syftet är att främja den lokala filmproduktionen och filmkulturen i regionen.

Bildkollage med filmscener.

Filmutbudet består av både långfilmer och kortfilmer av halländska filmare. Utbudet kommer att utökas och förnyas med fler titlar framöver.

Tillgängliga filmer:

Långfilmer

  • Berättelsemaskinen (2023) – Alexander Rynéus.
  • Krigsbarn: systrarna från Hangö (2021) – Anna Lindqvist.
  • Fosterfamiljen (2022) – Julia Dinome.
  • Dödsdansen (2017)
  • Hälsningar från skogen (2009)
  • Join the Flumeride (1998)
  • Tantleken (2023)

Hälsningar från Hallands filmskolor – kortfilmspaket

  • Tiebreak (2024) – Nils Marthinsen
  • Snälla rör vid mig (2016) – Edvin Eriksson
  • Pipe Dream (2016) – Olivia Björketun
  • Lämnad (2023) – Natanael Andersson
  • Den bruna tungans vals (2022) – Valdemar Wahlbeck
  • Män som samlar på traktorer (2016) – Robin Bukhamseen

Hälsning från Halland – kortfilmspaket

  • Fight on a Swedish Beach!! (2016)
  • Nalle (2022)
  • Det var inte tänkt så här (2020)
  • Lekplats (2015)
  • Malströmmar (2016)
  • Forkboy (2002)

Titta på filmerna

Med bibliotekets lånekort är det enkelt och gratis att streama film från Cineasterna.

  1. Med bibliotekets lånekort är det enkelt och snabbt att komma igång. Börja med att välja ditt bibliotek i menyn på cineasterna.se Länk till annan webbplats.
  2. Välj därefter en film som du vill se, fyll i ditt lånekortsnummer och din pinkod, klicka därefter på ”Titta på filmen!” Väljer du att skapa ett användarkonto får du tillgång till fler funktioner, t ex möjlighet att favoritmarkera filmer.
  3. Nu kan du titta på filmen i din dator eller mobila enhet, filmen är tillgänglig i 48 timmar. Tjänsten är gratis, ditt bibliotek bestämmer hur många lån som du får göra.

Presentation av de halländska filmerna

Spännande och unika kortfilmer av elever vid filmutbildningarna på Sturegymnasiet och Katrinebergs folkhögskola. Bland andra den surrealistiska “Snälla rör vid mig” av Edvin Eriksson, som långfilmsdebuterade 2023 med dokumentären “Hej alla man-babes”, och “Den bruna tungans vals” av Valdemar Wahlbeck, som fick sitt genombrott som skådespelare i rollen som Per Gessle i “Sommartider” 2024.

Tiebreak (2024)

Regi: Nils Marthinsen

Tiebreak är ett personligt idrottsdrama som handlar om den unga tennisspelaren Niko som står inför valet mellan framgång och personligt välmående.

Snälla rör vid mig (2016)

Regi: Edvin Eriksson

En äldre man blir förälskad i en skyltdocka i denna hallucinatoriska odyssé om objektivisering och sexualitet.

Pipe Dream (2016)

Regi: Olivia Björketun

En rörmokare beger sig till ett bostadshus för att återställa vatten­flödet. Men kampen mot hans oproduktiva alter ego gör uppgiften svår, samtidigt som omgivningen väntar på resultat.

Lämnad (2023)

Regi: Natanael Andersson

Han har precis dumpat henne. Hon lämnar inte bilen förrän han ångrar sig.

Den bruna tungans vals (2022)

Regi: Valdemar Wahlbeck

Dogma-inspirerad kortfilm om en ungdoms vilja att känna sig älskad. Skildrad från endast ett perspektiv och mycket subjektivt. Med allt från klassisk konsert på äldreboende och mardrömsliknande clowner dränkta i tomatsås till ett dissekerat hjärta i klassrummet.

Män som samlar på traktorer (2016)

Regi: Robin Bukhamseen

Två medelålders män berättar om sin hobby – traktorer.

Möt sex starka filmiska röster från Halland i detta kortfilmspaket som rymmer allt från krigslekar till kramgoa nallebjörnar via sorgeprocesser och fundamentala barndomsminnen.

Fight on a Swedish Beach!!

Regi: Simon Vahlne

EPISK BEACH FIGHT!! Det här är vad man får räkna men när man heilar och kallar någons fru för hora.

Nalle

Regi: Jimi Vall Peterson

Elias är 24 år och har aldrig varit i ett förhållande. När han plötsligt återförenas med den kramgoa och vältaliga nallebjörnen Nalle – den enda han någonsin varit intim med – så väcks en passionerad relation till liv och ställer Elias längtan på sin spets.

Det var inte tänkt så här

Regi: Anna Öst

Lovisa packar för flytt från den gård hon bott på tillsammans med Lasse i över 22 år. Det är en ofrivillig flytt efter Lasses hastiga bortgång. Lovisa växlar parallellt mellan flyttgubbar, kartonger och grannar med sorg och minnena av en tvåsamhet.

Lekplats

Regi: Joakim Thörn

Camilla och Nikolina var bästa vänner på högstadiet men har plötsligt hamnat på olika vägar. De träffas igen på den gamla lekplatsen där de en gång brukade smygröka, men något har förändrats.

Malströmmar

Regi: Björn Dahlman

En pojke flyttar från stan till landet till mammas nya sambo. Genom minnesfragmentet på Super-8, från en barndom i uppror och kaos möts vi av en strid mellan ett barn och någon som ska föreställa vuxen.

Forkboy

Regi: Mikel Cee Karlsson

Krigslekar har väl de flesta lekt under sin ungdom. Eftertanke och förståelse för död och krigets vansinne kommer ofta långt senare. Scenerna för tankarna till gamla journalfilmer och första världskrigets skyttegravar. Forkboy går från lek till allvar, från realism till fantasi i en cirkel vars slut blir abrupt och tankeväckande.

Berättelsemaskinen (2024)

Regi: Alexander Rynéus

Kommunen Hylte i Halland är känd för att ha en av världens största pappersbruk, som förser tidningar över hela världen med papper. Den här filmen fångar livet i skuggan av bruket och människorna som bor och arbetar runt det. Vilka berättelser utspelar sig här? Kungens signatur – ingraverad i sten – står som ett bestående minne för staden, men vilka andra berättelser kommer vi att fortsätta minnas i framtiden? Genom flera gripande porträtt berättar filmen historien om den vanliga människan i den stora världen, med maskinernas ständiga närvaro i pappersbruket, vars papper snart kommer att kläs i rubriker i olika delar av världen.

Krigsbarn: systrarna från Hangö (2021)

Regi: Anna Lindqvist

Under tiden för andra världskriget transporterades nästan 70 000 barn mellan Finland och Sverige, på grund av krig, fattigdom och svält. De placerades i svenska fosterfamiljer och på barnhem. De flesta stannade i Sverige i några månader men många stannade för alltid. Nanny och hennes två systrar Marianne och Ulla föddes i Hangö i Finland. De kom till Sverige som krigsbarn 1942 och placerades i separata fosterfamiljer i Halmstad. Tre systrar med tre helt olika upplevelser och som blev en egen dokumentär film efter ett halländskt kulturarvsprojekt där finska krigsbarn intervjuades. En film som berättar om övergrepp, skam och skuld - men främst modet att våga berätta om övergrepp.

Fosterfamiljen (2022)

Regi: Julia Dinome

Julia har alltid berättat om sin uppväxt som biologiskt barn i en fosterfamilj som en lycklig tid. Men något skaver. Dokumentären följer Julias resa tillbaka i tiden där hon tillsammans med föräldrarna Ewa och Lennart och fosterbarnet Patrik berättar om omskakande händelser som förändrade deras liv för över trettio år sedan. Barnen står i centrum i denna film om ett system där man får älska, men inte för mycket.

Dödsdansen

Regi: Johanna Andersson och Jimi Vall Peterson

Sommaren 2014 sätter Görel Crona upp Strindbergs äktenskapsdrama i ett gammalt stenstall på Skottorps slott i södra Halland, med henne själv och Johannes Brost i huvudrollerna. Inför den stundande premiären, möter vi fyra människor på kollisionskurs. Omgivna av livet på gården och den sommaridylliska landsbygden arbetar de hårt för att nå upp till Görels högt ställda förväntningar.

Hälsningar från skogen

Regi: Mikel Cee Karlsson

Innanför och utanför de vältrimmade häckarna går livet på som vanligt. Kungen köper sin kvällstidning. Bertil letar efter hundar att fotografera. Hans och Gun-Britt planterar en stor, men ändå alldeles för liten sten i trädgården. Allt för att komma på andra tankar. När mörkret sänker sig över den lilla byn samlas indianerna för ett möte i bygdegården medan ångest, frustration och tyst bön ekar i natten.

Join the Flumeride

Regi: Tobias Persson

Tobias Persson och Roger Gunnarsson (som spelar LP i filmen) är upphovsmakarna till denna halländska pop-parodi (inklusive filmens musik) från 1998. Filmen startade som ett simpelt ALU-projekt utan budget, drivet av ett stort gäng begåvade och energifyllda eldsjälar (Ola Ingvarsson, som klippte, t.ex) på Sturegymnasiet i Halmstad. 1999 visade kanalen Z-tv filmen hela tre gånger. Roger Gunnarsson har sedan dess skrivit popdängor på löpande band medan Tobias åkt land och rike runt som stand up komiker och skådis. 2023 gjorde Gula Tidningen comeback med nya låtar som, ihop med original-soundtracket från filmen, nu finns på Spotify.

Tantleken

Regi: Charlotte Berglin

När systrarna Jessica och Rebecca börjar närmar sig sextio inleds undersökandet av åldrandet. Vad innebär egentligen begreppet Tant? Sedan systrarna var små har de klätt ut sig till tanter, något som fortsatt genom livet. När filmaren Charlotte börjar undersöka systrarnas lek ställs förlegade familjemönster och relationen till varandra på sin spets.
En film om syskonkonkurrens, om att behandla livet genom lek och bryta de mönster och roller som en gång tilldelats. En allmängiltig, modig och unik film om syskonkärlek, sorg, rivalitet och en stor portion humor.

För dig som är filmskapare

Har du gjort en film som du tycker skulle passa i Cineasternas utbud? Hör då av dig!

Vi har en urvalsgrupp som samlar in och gör urval. Vi är intresserade av filmer i alla genrer och former, såväl fiktiva som dokumentära och narrativa som experimentella. Om det är kortfilmer som väljs ut så kommer de att lanseras i kortfilmspaket och utbudet kommer att uppdateras med nya filmer kontinuerligt. Långfilmer som väljs ut ligger som ”singlar”. Ersättning utgår till filmarna som står bakom de filmer som väljs ut.

För mer information, kontakta Anna Eriksson, e-post: anna.k.eriksson@regionhalland.se

Senast ändrad: