Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

Filmer från Halland på Cineasterna

Nu kan du streama halländsk film gratis, om du har ett lånekort på ett bibliotek som är anslutet till Cineasterna. Ett nytt samarbete mellan Region Halland, biblioteken i Halland och Cineasterna gör det möjligt. Syftet är att främja den lokala filmproduktionen och filmkulturen i regionen.

Kollage med filmscener.

Filmutbudet består av både långfilmer och kortfilmer av halländska filmare. I nuläget finns nio filmer att välja mellan, men utbudet kommer att utökas med fler titlar framöver.

Här är listan över de tillgängliga filmerna:

Hälsning från Halland – kortfilmspaket med sex kortfilmer

 • Fight on a Swedish Beach!! (2016)
 • Nalle (2022)
 • Det var inte tänkt så här (2020)
 • Lekplats (2015)
 • Malströmmar (2016)
 • Forkboy (2002)

Långfilmer

 • Dödsdansen (2017)
 • Hälsningar från skogen (2009)
 • Tantleken (2023)

Hälsning från Halland – kortfilmspaket

Möt sex starka filmiska röster från Halland i detta kortfilmspaket som rymmer allt från krigslekar till kramgoa nallebjörnar via sorgeprocesser och fundamentala barndomsminnen.

Fight on a Swedish Beach!!

Regi: Simon Vahlne

EPISK BEACH FIGHT!! Det här är vad man får räkna men när man heilar och kallar någons fru för hora.

Nalle

Regi: Jimi Vall Peterson

Elias är 24 år och har aldrig varit i ett förhållande. När han plötsligt återförenas med den kramgoa och vältaliga nallebjörnen Nalle – den enda han någonsin varit intim med – så väcks en passionerad relation till liv och ställer Elias längtan på sin spets.

Det var inte tänkt så här

Regi: Anna Öst

Lovisa packar för flytt från den gård hon bott på tillsammans med Lasse i över 22 år. Det är en ofrivillig flytt efter Lasses hastiga bortgång. Lovisa växlar parallellt mellan flyttgubbar, kartonger och grannar med sorg och minnena av en tvåsamhet.

Lekplats

Regi: Joakim Thörn

Camilla och Nikolina var bästa vänner på högstadiet men har plötsligt hamnat på olika vägar. De träffas igen på den gamla lekplatsen där de en gång brukade smygröka, men något har förändrats.

Malströmmar

Regi: Björn Dahlman

En pojke flyttar från stan till landet till mammas nya sambo. Genom minnesfragmentet på Super-8, från en barndom i uppror och kaos möts vi av en strid mellan ett barn och någon som ska föreställa vuxen.

Forkboy

Regi: Mikel Cee Karlsson

Krigslekar har väl de flesta lekt under sin ungdom. Eftertanke och förståelse för död och krigets vansinne kommer ofta långt senare. Scenerna för tankarna till gamla journalfilmer och första världskrigets skyttegravar. Forkboy går från lek till allvar, från realism till fantasi i en cirkel vars slut blir abrupt och tankeväckande.

Långfilmer

Dödsdansen

Regi: Johanna Andersson och Jimi Vall Peterson

Sommaren 2014 sätter Görel Crona upp Strindbergs äktenskapsdrama i ett gammalt stenstall på Skottorps slott i södra Halland, med henne själv och Johannes Brost i huvudrollerna. Inför den stundande premiären, möter vi fyra människor på kollisionskurs. Omgivna av livet på gården och den sommaridylliska landsbygden arbetar de hårt för att nå upp till Görels högt ställda förväntningar.

Hälsningar från skogen

Regi: Mikel Cee Karlsson

Innanför och utanför de vältrimmade häckarna går livet på som vanligt. Kungen köper sin kvällstidning. Bertil letar efter hundar att fotografera. Hans och Gun-Britt planterar en stor, men ändå alldeles för liten sten i trädgården. Allt för att komma på andra tankar. När mörkret sänker sig över den lilla byn samlas indianerna för ett möte i bygdegården medan ångest, frustration och tyst bön ekar i natten.

Join the Flumeride

Regi: Tobias Persson

Tobias Persson och Roger Gunnarsson (som spelar LP i filmen) är upphovsmakarna till denna halländska pop-parodi (inklusive filmens musik) från 1998. Filmen startade som ett simpelt ALU-projekt utan budget, drivet av ett stort gäng begåvade och energifyllda eldsjälar (Ola Ingvarsson, som klippte, t.ex) på Sturegymnasiet i Halmstad. 1999 visade kanalen Z-tv filmen hela tre gånger. Roger Gunnarsson har sedan dess skrivit popdängor på löpande band medan Tobias åkt land och rike runt som stand up komiker och skådis. 2023 gjorde Gula Tidningen comeback med nya låtar som, ihop med original-soundtracket från filmen, nu finns på Spotify.

Tantleken

Regi: Charlotte Berglin

När systrarna Jessica och Rebecca börjar närmar sig sextio inleds undersökandet av åldrandet. Vad innebär egentligen begreppet Tant? Sedan systrarna var små har de klätt ut sig till tanter, något som fortsatt genom livet. När filmaren Charlotte börjar undersöka systrarnas lek ställs förlegade familjemönster och relationen till varandra på sin spets.
En film om syskonkonkurrens, om att behandla livet genom lek och bryta de mönster och roller som en gång tilldelats. En allmängiltig, modig och unik film om syskonkärlek, sorg, rivalitet och en stor portion humor.

Titta på filmerna

Med bibliotekets lånekort är det enkelt och gratis att streama film från Cineasterna.

 1. Med bibliotekets lånekort är det enkelt och snabbt att komma igång. Börja med att välja ditt bibliotek i menyn på cineasterna.se Länk till annan webbplats.
 2. Välj därefter en film som du vill se, fyll i ditt lånekortsnummer och din pinkod, klicka därefter på ”Titta på filmen!” Väljer du att skapa ett användarkonto får du tillgång till fler funktioner, t ex möjlighet att favoritmarkera filmer.
 3. Nu kan du titta på filmen i din dator eller mobila enhet, filmen är tillgänglig i 48 timmar. Tjänsten är gratis, ditt bibliotek bestämmer hur många lån som du får göra.

För dig som filmare

Har du gjort en film som du tycker skulle passa i Cineasternas utbud? Hör då av dig!

Vi har en urvalsgrupp som samlar in och gör urval. Vi är intresserade av filmer i alla genrer och former, såväl fiktiva som dokumentära och narrativa som experimentella. Om det är kortfilmer som väljs ut så kommer de att lanseras i kortfilmspaket och utbudet kommer att uppdateras med nya filmer kontinuerligt. Långfilmer som väljs ut ligger som ”singlar”. Ersättning utgår till filmarna som står bakom de filmer som väljs ut.

För mer information, kontakta Anna Eriksson, e-post: anna.k.eriksson@regionhalland.se

Senast ändrad: