Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

Manus – att skriva för film

Skriver du för film? Behöver du ett kreativt sammanhang?

Kanske är en manuscirkel något för dig? I oktober 2023 drar nya manuscirklar igång för dig som kommit igång med ett kortfilmsmanus och som nu är i behov av feedback och stimulans för att fortsätta utveckla ditt manus.

Ett manus, en kaffekopp och ett pappersflygplan.

Vad är manuscirklar?

Våra manuscirklar genomförs av Studiefrämjandet i samarbete med Kultur i Halland – Film och filmresurscentrum.

Det är du och de andra deltagarna som utgör den viktigaste resursen för att skapa ett lärande, stöttande och kreativt sammanhang där vi tillsammans kan låta filmmanusen utvecklas.

Ansök till manuscirklar läsåret 2023–2024

Du ansöker med ett kortfilmsmanus, för en tänkt film på max 30 minuter, som du vill fortsätta utveckla. Beskriv också dina tidigare erfarenheter av manus och film.

Utifrån detta sätter vi samman två grupper: En grupp med lite tidigare erfarenhet och nybörjare samt en grupp med avancerad erfarenhet från att skriva filmmanus eller annan relevant erfarenhet.

Det är kostnadsfritt att vara med, men det är begränsat antal platser.

Under hösten 2023 och våren 2024 träffas manuscirklarna både fysiskt och digitalt. Det är viktigt att du som anmäler dig har möjlighet att medverka vid träffarna, se planerade datum nedan.

Sista ansökningsdag, via Studiefrämjandets webbplats, var den 15 september 2023.

Träffar under 2023/2024

Lördag 14 oktober 2023

Kickoff på Katrinebergs folkhögskola

(ca 3h, starttid beror på vilken grupp du är med i)

Vi träffas på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro, i filmhuset Studio 114, för att lära känna varandra. Under träffen går vi igenom upplägget för manuscirkeln samt lägger grunden för den feedbackmodell som kommer att användas under framtida träffar.

Torsdag 2 november klockan 17.00–19.00

Digital träff

Gruppen träffas digitalt via Teams för att ge feedback på två av gruppmedlemmarnas manus.

Tisdag 5 december kl. 17.30–21.00

Reading på Teater Halland i Varberg

Se din skrivna scen, eller någon annans, förvandlas till talade ord och gestaltning på scen med hjälp av Teater Hallands professionella skådespelare. Tillfället ska väcka reflektioner kring hur en uppläsning av text, eller improvisation och gestaltning, kan påverka manusprocessen.

Torsdag 14 december kl. 17.00–19.00

Digital träff

Gruppen träffas digitalt via Teams för att ge feedback på två av gruppmedlemmarnas manus.

Lördag 20 januari eller söndag 21 januari 2024

(Vilken dag är beroende på i vilken grupp du är).

Heldag med manuscoach Jimmy Karlsson på Katrinebergs folkhögskola

Jimmy Karlsson har arbetat som manusförfattare och dramaturg i mer än 25 år, dessförinnan som producent och regiassistent. Hans senaste manus (tillsammans med Kirsi Vikman) var en finsk-irländsk film, My Sailor, My Love, som har haft premiär runtom i världen det senaste året (dock ej i Sverige). Utöver otaliga dramaturguppdrag, främst i Finland och Sverige, exempelvis som Script Doctor på Tarik Salehs filmer, har han också varit mentor/advisor på europeiska script-labs, senast ScripTeast i Polen 2019/20, samt anlitats som gästföreläsare på olika institutioner. Läs mer om filmer han arbetat med på imdb.

Vi träffas i filmhuset Studio 114 och under dagen får du feedback på ditt filmmanus av Jimmy Karlsson samt av hela gruppen.

Torsdag 15 februari kl. 17.00–19.00

Digital träff

Gruppen träffas digitalt via Teams för att ge feedback på två av gruppmedlemmarnas manus.

Torsdag 21 mars kl. 17.00–19.00

Digital träff

Gruppen träffas digitalt via Teams för att ge feedback på två av gruppmedlemmarnas manus.

Lördag 20 april kl. 10.00–16.30

Avslutande träff

Nätverksträff. Vi minglar och samtalar med inbjudna gäster kring två teman: att söka stöd och att ta kontakt med en producent.

Röster från tidigare deltagare

Det blev starten för att komma ut från mitt eget skapande i ”köket” till ett professionellt sammanhang igen. Jag arbetade med teater och dans tidigare och ville lära mig om manus. Att få möta andra vuxna människor som skriver på filmmanus eller som är nybörjare på det, som jag var, gav mig glädje. Samtalen och återkopplingarna på våra olika projekt gjorde att jag kände mig inspirerad att fortsätta mitt skapande. Framför allt har det gett mig ett filmsammanhang, roliga möten med andra kreativa människor i flera olika workshops om filmens verktyg och mersmak att fortsätta berätta.” /Ann-Marie Sallén

Så fantastiskt roligt och inspirerande manuscirklarna har varit. Kunde aldrig tro att det skulle leda till ett färdigt kortfilmsmanus där inspelning snart äger rum och ett påbörjat långfilmsmanus med redan stort intresse och engagemang från flera aktörer. Det var magiskt att få se sitt manus bli uppspelat av Teater Halland och så spännande att få pitcha sin filmidé för publik och experter i filmbranschen. Men sist men inte minst så roligt att få lära känna andra som tycker det är roligt att skriva manus. Supernöjd med manuscirkeln!” /Carina Bengtsson

Kontakt

Om du vill veta mer eller har frågor, kontakta:

Anna Öst, projektledare, e-post: anna.ost@regionhalland.se

Senast ändrad: