Webbplatser

Webbplatser ikon

Ull

Ull är en fantastisk, hållbar fiber med många användningsområden. Sedan urminnes tider fortsätter den att skydda oss från både värme och kyla.

I Halland har vi ca 30 000 får som ger oss ca 60 000 kg ull per år. I Sverige är siffran ca 1.000 ton ull per år. Men endast 20 % av landets ull tas till vara och vidareförädlas. Samtidigt importeras ca 336 ton råull från utlandet. Idag verkar olika aktörer för att statusen på vår inhemska ull ska höjas, och olika led kopplas samman. Kultur i Halland – Slöjd samverkar med olika parter för att höja kunskaperna om ull genom flertalet arrangemang, se vår kalender för kulturarrangemang.

Ull för livet

Utställningen “Ull för livet” har producerats av Sveriges Hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare. Här presenteras småskaligt, inhemskt ullhantverk som visar på ullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får, och garnet är spunnet på svenska spinnerier i sin naturliga färgskala.

Idag finns det tolv mindre spinnerier i Sverige. Majoriteten lönspinner, det vill säga att du som har ull kan lämna in den för spinning och få den garnkvalitet du önskar. Vissa spinnerier köper också upp ull av god kvalitet och har egna garnsortiment. Syftet med ”Ull för livet” är att skapa samverkan och lyfta ullnäringen i landet ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv.

För mer information om utställningen ”Ull för livet” se Hemslöjdsguiden Länk till annan webbplats.

Ull i kubik

Arrangemanget “Ull i kubik” är ett årligt höstarrangemang med ull och får i fokus. Utbudet består av hantverksförsäljning, workshoppar, föreläsningar, råullsmarknad, med mera. Arrangörer är Öströö Fårfarm, Studiefrämjandet, Evas Ullkläder, Kerstin Paradis Gustafsson (Kulturpristagare i Halland 2017), HamraGård, Naturskyddsföreningen, Hallands fåravelsförening och Kultur i Halland – Slöjd. Varje år försöker vi utveckla någon ny temavinkling.

Läs mer om arrangemanget på www.ullikubik.se Länk till annan webbplats.

Senast ändrad: