Webbplatser

Webbplatser ikon
Meny

För föräldrar som vill bygga barns språk

Att lära sig ett språk börjar redan med joller, ljud, miner och rörelser. Genom att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa hjälper du ditt barn att utvecklas och bygga sitt språk.

Det är aldrig för tidigt att börja prata, läsa och sjunga för ditt barn! Redan i magen lär sig det lilla barnet att kommunicera med dig – med miner, skrik, rörelser och ögonkontakt.

Ungefär vid sex månaders ålder börjar barnet ljuda och jollra mer. Med prat, sång, sagor och ramsor hjälper du till att bygga ditt barns ordförråd.

Illustration där en stor figur ligger i en soffa och har en liten figur som sitter i famnen. Från båda kommer pratbubblor med hjärtan. På golvet ligger böcker, en läsplatta, och andra föremål.

Illustration av Stina Wirsén.

Prata, lek, sjung och läs!

Här kan du hitta tips och filmer som visar lekar och aktiviteter som passar barn i olika åldrar. Klicka på rubriken med plustecken (+) för att öppna innehållet!

Låt barnet vara med

Hjälp ditt barn att bygga sitt språk genom att prata och sätta ord på allt som händer och som fångar barnets intresse. Oavsett vilket sätt barnet kommunicerar på, tycker det om att få svar. Visa för barnet att du märker att det vill något och sätt ord på vad det visar intresse för.

Upprepa om och om igen

Små barn behöver höra nya ord många, många gånger. Det är bra att läsa en och samma bok, sjunga samma sång och berätta om det ni gör tillsammans under dagarna – många gånger varje dag.

Använd hela kroppen när du pratar

Peka, låt och skratta tillsammans så blir det lätt och roligt för barnet att lyssna och härma dig. Bra böcker är böcker som används, så det bästa som kan hända en bok är att den blir utsliten. Att titta och läsa i böcker tillsammans är ett mysigt och roligt sätt att vara nära varandra. Ju oftare desto bättre!

Teckna med händerna

TAKK – Tecken som alternativ kompletterande kommunikation – är ett bra stöd till barnets språkutveckling.

En introduktionsskrift om Ritade Tecken (som stöd för TAKK) finns att ladda ner kostnadsfritt från Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Ramsor och visor – Sjung och ramsa, lek med språket

Är du nyfiken på hur du kan sjunga, ramsa och göra rörelser till de olika visorna och ramsorna i språkpaketen? Språkpaket 1 och språkpaket 2 innehåller ett ark med visor och ramsor.

I filmerna (nedan) kan du se hur barn och vuxna använder visorna och ramsorna för att leka tillsammans med språket. Låt dig inspireras, gör likt eller hitta på egna varianter.

Både små och stora barn mår väldigt bra av att få vara nära dig och höra din röst. Genom att leka med språket i visor och ramsor, gärna med rörelser till, hjälper du barnet att utveckla sitt språk.

Ramsor och visor – filmer för språkpaket 1 – från 6 månader

Låt lilla Sprallan vara med

Gosedjuret Sprallan vill också gärna vara med och läsa böcker! Om ditt barn inte vill titta i boken kanske Sprallan vill – det kan vara ett sätt att fånga barnets intresse.

Gosedjuret Sprallan.

Sprallan.

Men man kan göra många andra saker med gosedjuret också. Kanske vill det leka kurragömma? Hjälp barnet att sätta ord på var Sprallan gömmer sig. Sprallan gillar också att leka titt-ut, att prata i telefon, att ställa upp som patient när man vill leka doktor eller att åka bil som du och ditt barn kör mellan varandra.

Gosedjuret Sprallan ingår i Språkstart Hallands språkpaket för barn som är 6 månader. Det går förstås bra att använda vilket gosedjur som helst!

Vänta in barnet

Ditt barn håller också på att lära sig att vi turas om när vi pratar med varandra. Ge barnet gott om tid att svara dig. Det är viktigt att vänta in och lyssna på barnet. Det finns många sätt för dig och ditt barn att träna på att vänta på sin tur, till exempel genom att rulla en boll till varandra.

Prata på ditt hjärtas språk

Att växa upp med mer än ett språk innebär många fördelar. Prata, läs och berätta gärna med barnet på ditt modersmål. Det språk som ligger dig närmast hjärtat är också det språk som du har lättast att ge till ditt barn.

Läsa tillsammans

Barn i ettårsåldern är väldigt aktiva och kan ha svårt att sitta stilla längre stunder. Även om det bara blir en kort stund, är det toppen om ni kan läsa i en bok eller prata om bilderna. Ibland kanske en sång eller en ramsa fungerar bättre än att läsa. Det viktigaste är att ni har roligt tillsammans.

Ramsor och visor – filmer för språkpaket 2 – från 11 månader

Hjälp ditt barn att bli förstådd

En treåring börjar förstå mer och mer av vad orden betyder och är därför inte lika beroende av sammanhanget för att hänga med på vad som sägs. Barnet förstår betydligt mer än det själv kan säga, så ibland kan de fortfarande behöva stöd av en vuxen för att få fram de rätta orden och göra sig förstådda. Det kan bli tokiga böjningar och ord som kommer huller om buller. Olika barns prat kan skilja sig mycket åt. Viktigast är att barnet vill kommunicera och även samspela i lek, prata i korta meningar och kan följa med i vad som sägs.

Hopp och stopp i talet

Det kan förekomma en hel del hopp och stopp i talet hos en treåring. När språket ska utvecklas och det är mycket som barnet vill berätta kan det förekomma upprepningar i barnets tal. Detta är vanligt och går oftast över efter ett par månader. Men vid oro så är ni alltid väl-komna att kontakta BVC för att träffa en logoped.

Stimulera ditt barns språk

För att hjälpa ditt barns språk att bli ännu bättre kan ni leka rollekar tillsammans. Det är ett bra sätt för barnet att bearbeta saker som har hänt, men också toppen för språkutvecklingen. Prata mycket med ditt barn, ni kan till exempel läsa en bok tillsammans eller prata om bilderna du har i mobilen. Låt leken bli en mysig stund tillsammans.

Senast ändrad: