Dela språket
Dela Språket är en digital pekbok från Språkstart Halland som visar hur föräldrar med små medel kan ge sina barn ett större ordförråd. Initiativet kombinerar den viktiga språkträningen med föräldrars redan existerande intresse för sociala medier.
Vi vill visa att språkträning inte behöver vara så avancerat. Att det kan räcka med att använda något i vardagen. Som Instagram till exempel. Så ta upp ditt barn i knät medan du scrollar, tysta leken slutar nu!
Alla språkträningstips är framtagna av leg logoped Catarina Sjöberg.
Följ @delaspraket på Instagram! Länk till annan webbplats.
Varje ord räknas. Språkträna ditt barn med hjälp av Instagram!
Föräldrar spenderar tjugo gånger så mycket tid på sociala medier som på att prata med sina barn. Samtidigt visar forskning att ju mer du pratar med din 1-5-åring, desto bättre språkkunskaper får hen senare i livet. Och varje ord räknas.
Fler tips på språkträning för små barn
Självklart måste du inte använda Instagram för att utveckla ditt barns språk. Syftet med Dela Språket är att visa hur enkelt du kan ge ditt barn den bästa språkstarten. Och inspirera dig att göra språkträning till en del av vardagen. Nedan följer fler tips på språkträning utanför den digitala världen. Alla tips är framtagna av legitimerad logoped Catarina Sjöberg.
Vispa ihop en god nattsaga
Du måste inte använda Instagram för att språkträna. Att sätta ditt barn på diskbänken medan du vispar ihop en kladdkaka, peka på och prata om ingredienserna ger både en god efterrätt och ett gott ordförråd.
Testa overallen i hallen
Ge ditt barn en utmaning nästa gång ni kommer hem och ska ta av er ytterkläderna. Pausa en stund, sätt dig i hallen och fråga saker som ”Kan du ta av dig något mjukt först?”, ”Kan du ta av dig något hårt?”, ”Kan du lägga den i lådan?” och ”Vilken av skorna har längst snören?”.
Gör städningen till en lek
Nästa gång ni plockar leksaker, gör en lek av det! Dela in sakerna i olika grupper och lägg tillbaka dem i ordning. Börja med att fråga ”Kan du hämta fem mjuka saker?” och fortsätt med färger, former eller liknande.
Samla på ord
Ni kan samla på ord i vardagen också! Gör en lista på alla ord som ni kan hitta runtomkring er tillsammans med ditt barn. Om du vill göra det lite svårare kan ni även lista vilka egenskaper saken har (rund, mjuk, hård eller liknande).
Klassisk sagostund
Självklart är en sagostund även det utvecklande för barns språk. Försök att läsa tillsammans, ta det lugnt, pausa och låt ditt barn peka och fråga. Om du behöver inspiration kan du följa @barnensboktips på Instagram Länk till annan webbplats.! Hon har många bra tips för barn i alla åldrar.
Länkar med ännu fler tips
Baby talk: Mini Parenting Masterclass
Här hittar du information och filmer från UNICEF Länk till annan webbplats. om hur viktigt det är att prata med sin bebis, varför och hur man gör.
Vet du om att du kan förändra ditt barns liv?
Kodknäckarna – Hitta Språket
Hos Kodknäckarna finns det filmer och broschyrer om små barns språkutveckling för föräldrar Länk till annan webbplats.. Både korta och längre filmer på svenska och med textning på flera olika språk. Broschyrer på flera olika språk.
Jättemånga ord är jättebra
Detta är ett radioprogram med professor emeritus Mats Myrberg om varför man behöver 50 000 ord i sitt ordförråd Länk till annan webbplats. för att klara sig som vuxen, hur man kommit fram till de siffrorna och varför läsning för barn ger ett rikt ordförråd. Strömmande radioprogram i serien Didaktorn från UR. Går att ladda ned MP3 (24,2 MB)
BVC-podden del 45
BVC-podden avsnitt 45 Länk till annan webbplats. tar upp: Varför det är så viktigt att läsa med sitt barn? Vilka böcker funkar bäst? Barnpsykolog Malin Bergström och bibliotekarie Therese Foldqvist samtalar. Det finns en boktipslista för olika åldrar. Du kan lyssna som strömmande podd eller nedladdningsbar MP3 (34,1 MB).
Lek med språket
Folkhälsan i Finland presenterar ett mångsidigt material för olika språkligt inspirerande lekar och aktiviteter Länk till annan webbplats. med barn i alla åldrar.
Språkutvecklarna
Språkutvecklarna skriver aktuella och intressanta blogginlägg som handlar om barns språkutveckling Länk till annan webbplats.. Inläggen är skrivna av Erica Eklöf, språk-, läs-, och skrivutvecklare vid Resurscentrum Kärnhuset och Karolina Larsson, är leg. logoped och arbetar som enhetschef för Resurscentrum Lärande båda i Halmstads kommun.
Språklek
Språklek ger information om typisk språkutveckling och om när det inte fungerar Länk till annan webbplats.. Astrid Frylmark som står bakom sidan är leg. logoped med lång erfarenhet av språk-röst-tal-kommunikation.
Språkleka i förskolan
Förskolan har ett uppdrag att lägga grunden för barnens språkutveckling och läsförståelse. I boken Språkleka i förskolan – barns möjlighet till ett rikt språk får du en skatt av språklekar Länk till annan webbplats. som författaren Catarina Sjöberg har utarbetat.
Dela Språket
Dela Språket är en digital pekbok från Språkstart Halland som visar hur föräldrar med små medel kan ge sina barn ett större ordförråd. Initiativet kombinerar den viktiga språkträningen med föräldrars intresse för sociala medier.
Alla språkträningstips är framtagna av leg logoped Catarina Sjöberg.
Språkstart Halland
Språkstart Halland är en satsning från Region Halland som riktar sig till föräldrar och andra vuxna i små barns närhet. Syftet med satsningen är att inspirera och uppmuntra till att utveckla barnens språk i vardagen.
Kontaktperson
Maria Ehde Andersson, processledare Språkstart Halland
Telefon: 035-17 98 63 E-post: Maria.Ehde-Andersson@regionhalland.se
Senast ändrad: