Webbplatser

Webbplatser ikon

Halländsk bokmässa

Symbol för Halländsk bokmässa 10-årsjubileum.

23 november klockan 10.00–15.00

Kulturhuset Komedianten, Varberg

Bibliotek, Litteratur, Läsfrämjande, Mötesplats

Varmt välkommen till Halländsk bokmässas 10-årsjubileum! Vi firar med en extra festlig bokmässa med fler utställare än någonsin. Ett 70-tal författare, förlag och litterära sällskap med anknytning till Halland medverkar.

Lyssna på Ingela Strandberg, Christoffer Carlsson, Mohamed Yussuf, med flera. Ta del av skrivarworkshop, prova på bokbinderi, poesiscen med mera. Det blir också workshop, tipsrunda och sagostund för barn. Moderator för bokmässan är Ronja Möller.

Festligt jubileum med många gäster

Ordet kalas fått sätta sin prägel på årets bokmässa. På ett jubileumskalas tränger vi gärna ihop oss för att så många som möjligt ska få plats. I år kommer därför ett 70-tal författare, förlag och litterära sällskap med anknytning till Halland att medverka. Runt ett kalasbord kan vi ibland också få sitta bredvid personer med helt andra intressen än vi själva. I scenprogrammet har vi försökt skapa oväntade möten av det här slaget mellan författare genom att bryta upp genreindelningar. Vi har även en särskild programpunkt om översättningar samt ett språkcafé.

På bokmässan vill vi inspirera fler till att utveckla sitt skrivande. Det finns möjlighet att vara med i skrivarworkshops och två programpunkter ger exempel på pågående skrivprocesser. Även skrivandets terapeutiska egenskaper. Vi vill också lyfta bokens form som konstnärligt uttryck med en workshop där det går att prova på enkelt bokbinderi för både barn och vuxna.

På barnavdelningen finns tipsrunda och andra aktiviteter som knyter an till filmen LasseMajas Detektivbyrå: Maskoten som försvann som visas på Barnens Bio samma dag. I sagorummet läser barnboksförfattare högt ur nyskrivna böcker för de allra minsta.

Det är fri entré till bokmässan.

Halländsk bokmässa är ett samarbete mellan Hallands författarsällskap, biblioteken i de halländska kommunerna och Region Halland.

Kulturfrukost och barnbio i anslutning till bokmässan

Bokmässan inleds med en kulturfrukost med Åsa Axberg arrangerad av Varbergs bibliotek klockan 9:00–10:00 OBS! 50 kr inkl. frukost. Biljetter till Kulturfrukosten bokas på Kultuhuset Komedianten Länk till annan webbplats.

Barnens Bio visar samma dag filmen LasseMajas Detektivbyrå - Maskoten som försvann, Varbergs Teater klockan 12:00. Biljetter till filmen (30 kr) bokas via Tickster Länk till annan webbplats.

På barnavdelningen under bokmässan kommer det finnas aktiviteter som knyter an till filmen.

Mer information

Tid: 23 november klockan 10.00–15.00

Plats: Kulturhuset Komedianten, Varberg

Entré: Fri entré!

Program

Moderator: Ronja Möller

Ronja Möller är utbildad vid Fridhems folkhögskolas teaterlinje och har rötterna i Poetry Slam-scenen. Hon drivs av övertygelsen att ordet är till för alla och poesin finns överallt.

Kl. 10:05 Halländsk bokmässa öppnar

Krystallia Sakellariou, projektledare.

10.15 Döden på besök

Christoffer Carlsson Om Levande och döda, tredje boken i sviten med kriminalromaner som utspelar sig i Halland. Genom en serie mord i det lilla samhället Skavböke har porten mellan de levande och döda öppnats. Har tilldelats priset Glasnyckeln 2024 för Nordens bästa kriminalroman.

10:30 Handling i Halland

Christoffer Carlsson Om serien Hallandsviten som utspelar sig kring de mindre orterna Marbäck, Tiarp, Skavböke utanför Halmstad.

Monica Nebelius Lüning Förtjänst och skicklighet. Om ett brutalt överfallsmord som skakar Varberg. En välkänd man ur stadens övre skikt har körts över utanför Lilla Träslövs finbageri.

Hanna Landahl Orosmoln över familjen Hoffman/Högtryck hos familjen Hoffman. En serie relationsromaner som delvis utspelar sig i Varberg och på Kallbadhuset.

10:50 Hänt i Halland

Carl Magnus Stolt SOS Macona. Västkustens förmodligen värsta förlisning i fredstid. Ångfartyget Macona förliser norr om Nidingen i januari 1920 med 49 omkomna. Den 23-årige sjömannen Alfred Morasso blir den ende överlevaren.

Magnus R Lindgren Fältflygaren Henry En dödskrasch på Hallandsåsen 3 november 1953. Fältflygaren Henry dör på sin fästmös födelsedag. Nominerad till Årets svenska flygbok 2024.

11:10 Bot och lindring – skrivterapi

Emelie Hill Dittmer Den skrivterapeutiska verktygslådan, en guidebok i läkande skrivprocesser.

Andrew Ashcroft, Wellness Journal (engelska). Om den dagliga skrivrutinen för psykiskt välmående.

11:30 Djuren gästar

Carl Ahlstrand Djuren i vårt språk. Om ordspråk, talesätt, slang från djurriket. Varför ska vi t ex inte skåda given häst i munnen? Hur länge har vi kunnat göra en pudel?

Uppföljaren till den prisbelönade Maten i vårt språk (2022).

11:40 Ung på landsbygden

Ann-Charlotte Ekensten Epa-träffen. Femte boken i serien om Anton och Hilda som precis börjat gymnasiet. Om tonårsrelationer när vi förändras och går olika vägar.

Malin Svensson Brinna för dig. Vem kan vara bättre lämpad att bryta en demonisk förbannelse än en tjej från landsbygden? Första delen i en urban fantasytrilogi som utforskar helvetet, skärselden och paradiset.

Marie Bosson Rydell Jägargrön. En fristående fortsättning på Bahamasgul, för ungdomar som hellre håller till i skogen eller garaget än läser böcker.

12:00 På kalasbordet

Ali Alabdallah Att älska knäckebröd – lärdomar som överraskar. Det svenska knäckebrödets symboliska betydelse. Konkreta tips, lärdomar och insikter från att vara bosatt i två kulturer.

Ida Fryklund, Jordgubbste och chokladdoppade maränger. Värmande feelgood om en författare som inte längre tror på den eviga kärleken och lyckliga slut.

Susanne Törnqvist HSP-Maten: Kostförståelse för högkänsliga. Susanne Törnqvists fjärde bok på temat kostförståelse. Om hur mat påverkar vår fysiska och psykiska hälsa.

Tina Karlsson Den gula änkan – den första delen i serien Ostron & Champagne, en mousserande cocktail av spänning och mystik.

12:30 Om översättning (moderator Carl Ahlstrand)

Emma Majberger översätter skönlitteratur från engelska, franska och danska och är bosatt i Falkenberg efter att tidigare ha bott i Frankrike, Nederländerna och USA. Förutom att översätta är hon ordförande i översättarsektionen i Sveriges Författarförbund. Aktuell med Namnet av Constance Debré och På insidan av Pauline Hillier.

12:45 Vägar för översatt litteratur (moderator Carl Ahlstrand)

Emma Majberger, översättare (se presentation ovan).

Ingrid Kampås författare och översättare, om villkor för mindre bokförlag som ger ut översatt litteratur.

Lucie Frolikova, chefredaktör för bokförlaget Metafora i Tjeckien, ansvarig för nordisk och tysk litteratur. Om vägen för svenska böcker till tjeckiska läsare (på engelska).

13:05 Mellan text och bild (moderator Carl Ahlstrand)

Jan Sandström, författare och illustratör. Magikerns stav är andra delen i serien om Mira Kvast och Tom Hatt.

Isabelle Kristensen, författare och illustratör till barnboken Vems ryggsäck är det här?

13:25 Skrivarbete i process

Mohamed Yussuf, författare och journalist, om sitt pågående arbete med boken Nation av poeter. Om rapparen Yasin, en av Sveriges mest omdebatterade och kontroversiella artister, och en musikgenre som fått omvärlden att reagera med både fascination och oro. Ett komplext porträtt och en fördjupning i de konflikter som uppstår och skär genom det svenska samhället.

13.45 Längtan till hemmet och därifrån

Anna Carin Svanå Stjärnstoft. Andra boken i serien Hitta hem. Om att inte tappa bort sig själv i familjelivets underbara kaos

Ingela Svenson Familjerådgivning för ensamma, diktsamling. Är krigen som utkämpas i hemmen avbilder av de krig som utkämpas mellan världens makthavare?

Susanne Schemper Juloffer. Gamla trauman som gör sig påminda och planeringen av hämnd mitt i julstöket.

14:10 Från Halland till Lappland och Norrbotten

Lilian Ryd Författare och journalist som skrivit en rad böcker om nordsvensk och samisk kulturhistoria. Aktuellt med Tusen år i Lappmarken (nytryck) och Man for hem och hämtade sitt björnspjut.

Karin Färnlöf Clarin Om deckarserien Gällivaremorden som utspelar sig i Norrbotten. Aktuell med den fjärde och sista delen i serien.

14:30 Poesiscen

  • Jämmer (Magnus Carestam, Anders Höglind) spoken word musik.
  • Carl Magnus Stolt, läser ur Konsten att omfamna ett moln.
  • Klara Rosén poesi och musik, ur Svart kol Vita duvor.
  • Anders Ingmår ur Sprickan.
  • Ingela Strandberg ur När jag var snö.

12-15 Öppen bokbinderiworkshop

Prova på enkelt bokbinderi med bokbindaren Robert Töreki.

Drop in (från 6 år).

9–10:00 Kulturfrukost med Åsa Axberg

(50 kr inkl. frukost. Förbokning på Komedianten)

Åsa Axberg, konstvetare och etnolog berättar om konstnärskolonin Varbergsskolan och de tre konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström.

11:00–11.55 Skrivarworkshop med Anna-Carin Svanå

Tillsammans med Anna-Carin Svanå, författare och skrivcoach, kikar vi in i skrivandets verkstad med skaparglädje och lättsamma övningar som du kan skriva för hand. Passar dig som är sugen på att börja skriva, kanske har skrivit förut och vill få inspiration och skrivtips. Från 15 år.

12:05–12:30 Den skrivterapeutiska verktygslådan – Verktyg och tekniker för läkning och självreflektion med Emelie Hill Dittmer

Olika typer av skrivande kan hjälpa vårt välmående beroende på hur vi känner och tänker. Den terapeutiska skrivprocessen kan jämföras med en kraftfull verktygslåda med verktyg som kan hjälpa oss att hantera olika typer av stress. Vi behöver prova oss fram – och våga experimentera med denna verktygslåda, något som vi naturligtvis gör med försiktighet. I workshopen kommer vi att utforska en rad skrivverktyg från den terapeutiska skrivverktygslådan.

12:40–13:10 Med Halland som skrivbord, nyskriven litteratur i process

Maria Blomquist, Charlotte Eliasson och Yvonne Erlandsson möttes på Författarskolan vid Lunds universitet. Under Halländsk bokmässa bjuder de in till samtal om hur Halland som plats och landskap har betydelse för deras skrivande. Tillsammans med andra författarstudenter med anknytning till regionen läser de ur sina verk och diskuterar Halland som spelyta för sina ord och vikten av ett kreativ nätverk på hemmaplan.

13.30–15.00 Språkcafé Jag vill berätta med Ali Alabdallah.

Ali Alabdallah, syrisk-svensk författare och journalist gästar språkcaféet med ett föredrag om sitt författarskap och arbete som journalist i Syrien och i Sverige. Aktuell med boken Att älska knäckebröd – lärdomar som överraskar om konkreta tips, lärdomar och insikter från att vara bosatt i två kulturer.

  • Tipsrunda och andra aktiviteter som knyter an till filmen LasseMajas Detektivbyrå: Maskoten som försvann som visas på Barnens Bio kl. 12:00
  • Utställning med bibliotekets samling av barnböcker som finns med på IBBY Honour list – världens bästa barn- och ungdomsböcker.
  • Enkelt boktryck för de allra minsta.

Högläsning i sagorummet (10–15 min)

11:30 Isabelle Kristensen, Vems ryggsäck är det här? (0–3 år)

Följ med och leta ryggsäckar och upptäck olika djur! Ett äventyr för de yngsta.

11:55 Carin Johansson, Ibland vill jag vara ett djur (3–6 år)

Tänk om jag var en katt, en hund eller kanske en björn? Då skulle allt vara toppen! Eller förresten, skulle allt bara vara toppen om jag vore ett djur?

12:15 Iris Classon: Stök och Spök och Stella och Enhörningen som ville glittra (3–6 år)

Stök och Spök: Loke har fått sitt drömrum, men det visar sig att ett busig spöke också bor där och stökar till varje natt.

Stella och Enhörningen som ville glittra: Varje stjärnklar natt smyger Stella in i skogen för att samla stjärnor, men en kväll möter hon en ledsen enhörning som behöver hennes hjälp.

12:40 Petra Bertilsson: Leo och kaninhålet (3–6 år)

Följ med kaninen Leo på hans magiska resa ner i ett kaninhål.

13:05 Birgitta André Grön leguan på rymmen (från 4 år)

Om Vilma som önskar sig ett husdjur på sin födelsedag. Husdjuret är ovanligt. Det är en grön leguan.

13:30 Vera Michaelsson visar illustrationer och läser Anton och vätten (från 5 år)

En saga som utspelar vid fästningen i Varberg.

13:55 Jesper Lundqvist: Det heter demokrati (från 5 år)

Om världens lataste ekorre och vikten av att samarbeta.

Kontakt

Krystallia Sakellariou, projektledare

E-post: krystallia.sakellariou@regionhalland.se

Senast uppdaterad:

Du kanske också är intresserad av