Direkt till innehållet

För föräldrar som vill bygga barns språk

Att lära sig ett språk börjar redan med joller, ljud, miner och rörelser. Genom att prata, läsa, sjunga, rimma och ramsa hjälper du ditt barn att utvecklas och bygga sitt språk.

Det är aldrig för tidigt att börja prata, läsa och sjunga för ditt barn! Redan i magen lär sig det lilla barnet att kommunicera med dig - med miner, skrik, rörelser och ögonkontakt.

Ungefär vid sex månaders ålder börjar barnet ljuda och jollra mer. Med prat, sång, sagor och ramsor hjälper du till att bygga ditt barns ordförråd.

Illustration där en stor figur ligger i en soffa och har en liten figur som sitter i famnen. Från båda kommer pratbubblor med hjärtan. På golvet ligger böcker, en läsplatta, och andra föremål.
Illustration av Stina Wirsén.

Låt barnet vara med!

Hjälp ditt barn att bygga sitt språk genom att prata och sätta ord på allt som händer och som fångar barnets intresse. Oavsett vilket sätt barnet kommunicerar på, tycker det om att få svar. Visa för barnet att du märker att det vill något och sätt ord på vad det visar intresse för.

Upprepa om och om igen!

Små barn behöver höra nya ord många, många gånger. Det är bra att läsa en och samma bok, sjunga samma sång och berätta om det ni gör tillsammans under dagarna – många gånger varje dag.

Använd hela kroppen när du pratar!

Peka, låt och skratta tillsammans så blir det lätt och roligt för barnet att lyssna och härma dig. Bra böcker är böcker som används, så det bästa som kan hända en bok är att den blir utsliten. Att titta och läsa i böcker tillsammans är ett mysigt och roligt sätt att vara nära varandra. Ju oftare desto bättre!

Teckna med händerna

TAKK - Tecken som alternativ kompletterande kommunikation - är ett bra stöd till barnets språkutveckling.

En introduktionsskrift om Ritade Tecken (som stöd för TAKK) finns att ladda ner kostnadsfritt från Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Ramsor och visor – Sjung och ramsa, lek med språket!

Är du nyfiken på hur du kan sjunga, ramsa och göra rörelser till de olika visorna och ramsorna i språkpaketen? Språkpaket 1 och språkpaket 2 innehåller ett ark med visor och ramsor.

I filmerna (nedan) kan du se hur barn och vuxna använder visorna och ramsorna för att leka tillsammans med språket. Låt dig inspireras, gör likt eller hitta på egna varianter.

Både små och stora barn mår väldigt bra av att få vara nära dig och höra din röst. Genom att leka med språket i visor och ramsor, gärna med rörelser till, hjälper du barnet att utveckla sitt språk.

Ramsor och visor – filmer för språkpaket 1 – från 6 månader

Öppna filmen i nytt fönster

Ramsor och visor – filmer för språkpaket 2 – från 11 månader

Låt lilla Sprallan vara med!

Gosedjuret Sprallan vill också gärna vara med och läsa böcker! Om ditt barn inte vill titta i boken kanske Sprallan vill – det kan vara ett sätt att fånga barnets intresse.

Gosedjuret Sprallan.
Sprallan.

Men man kan göra många andra saker med gosedjuret också. Kanske vill det leka kurragömma? Hjälp barnet att sätta ord på var Sprallan gömmer sig. Sprallan gillar också att leka titt-ut, att prata i telefon, att ställa upp som patient när man vill leka doktor eller att åka bil som du och ditt barn kör mellan varandra.

Gosedjuret Sprallan ingår i Språkstart Hallands språkpaket för barn som är 6 månader. Det går förstås bra att använda vilket gosedjur som helst!

Dela Språket

Dela Språket är en digital pekbok från Språkstart Halland som visar hur föräldrar med små medel kan ge sina barn ett större ordförråd. Initiativet kombinerar den viktiga språkträningen med föräldrars redan existerande intresse för sociala medier.

Vi vill visa att språkträning inte behöver vara så avancerat. Att det kan räcka med att använda något i vardagen. Som Instagram till exempel. Så ta upp ditt barn i knät medan du scrollar, tysta leken slutar nu!

Alla språkträningstips är framtagna av leg logoped Catarina Sjöberg.

Följ @delaspraket på Instagram!

Senast ändrad: