Direkt till innehållet

Mode: Yta med djup – Halland 2021

Under 2021 utforskas mode i Halland - på tretton platser, under olika utställningsperioder. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt.

Mode kan vara många saker: det är både en kommersiell bransch och ett kulturellt uttryck, på samma gång ytligt och djuplodande. Vanligtvis syftar det på kläder, men mode finns också i inredning, konst och reklam. Det är modets ständiga fixering vid det nya som har gjort det till en kontroversiell kulturyttring, inte minst ur klimatperspektiv. Modefantaster har ofta ansetts fåfänga och självupptagna, offer för en kraft större än de själva. Samtidigt är mode intimt sammanflätat med grundläggande och existentiella frågor om identitet, tillhörighet och kultur. Mode säger något om vem vi är, men också om vem vi skulle vilja vara. Det erbjuder möjligheter att utforska vad det innebär att vara människa, och ger oss verktyg för att gestalta våra innersta tankar och personliga erfarenheter.

Symbol med texten Mode: Yta med djup, Halland 2021.

Under 2021 – på tretton platser och under olika utställningsperioder – utforskas mode i Halland. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt. De olika platserna utgår från sina respektive uppdrag och olika specialkompetenser, men möts i ett gemensamt intresse för mode. Syftet är att öppna upp för ett samtal om modets komplexa karaktär och visa på dess skiftande uttrycksformer. Genom att utforska modets olika världar – och ha modet att se det djupa i det ytliga – lär vi oss mer om varandra och om oss själva, om både våra likheter och våra olikheter.

Medverkande

Tjolöholms Slott, Kungsbacka konsthall, Hallands kulturhistoriska museum, Varbergs Konsthall, Galleri Hamnmagasinet, Falkenbergs hembygdsmuseum, Rian designmuseum, Unnaryds Bonadsmuseum, Hallands Konstmuseum, Friluftsmuseet Hallandsgården, Halmstads konsthall, Teckningsmuseet och Konsthallen Hishult.

Projektet genomförs med stöd av Region Halland - Kultur i Halland och Konst i Halland.

Utställningar och aktiviteter på tretton platser

Mode: Yta med djup – Halland 2021 och vad som händer under året presenteras utförligt på konstihalland.se

 

Senast ändrad: