Direkt till innehållet

Skapa Dans koreografitävling

Skapa Dans är en koreografitävling för unga dansare och koreografer mellan 14 och 22 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra ett eget dansskapande hos amatörer samt visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.

Logotyp med texten "skapa dans".

Alla kan vara med oavsett bakgrund och alla dansstilar är välkomna!

Inspirationsdagar med workshop

Du som är 14–22 år, intresserad av dans och skapande är välkommen att vara med på inspirationsdagarna inför koreografitävlingen Skapa dans. Inspireras av workshopar med professionella dansare och koreografer. Vi berättar om Skapa dans, du får träffa andra dansintresserade i Halland och vi bjuder dig på fika eller lunch.

Det är kostnadsfritt att vara med. Det finns begränsat antal platser.

Anmäl dig till inspirationsdagarna

Anmäl dig med namn, e-post och telefonnummer, samt vilken dag du vill vara med till marta.vassegard@regionhalland.se

Vi behöver din anmälan senast en vecka innan respektive dag, men det är ”först till kvarn” så vänta inte för länge!

Inspirationsdagarna är ett samarbete mellan Studieförbundet vuxenskolan, Dansstudion, Nolltrefem, Kungsbacka Teater och Kultur i Halland.

Inspirationsworkshop lördag 26 augusti: Botis Seva och Far From The Norm (UK)

Klockan 14:00–16:30 i Falkhallen i Falkenberg. Workshop, fika och visning, samt möjlighet att ställa frågor och prata med kompaniet.

Tre dansare.
Botis Seva.

Botis Seva är ett nytt namn på den brittiska stjärnhimlen. Med djärva rörelser och en rå framtoning blandar han hiphop med samtida dans. Tillsammans med sitt kompani Far From the Norm har han gjort sig känd för sin nyskapande koreografi och många menar att han banar väg för en ny form av samtida dans.

Koreografen Botis Seva (UK) och hans kompani Far From The Norm är i Sverige i augusti och erbjuder en speciellt framtagen workshop för lokala unga dansare på alla nivåer.

Under ledning av Botis Seva och Far From The Norms dansare introduceras du till kompaniets typiska stil. Du får prova dig fram genom rörelser från en rad olika dansstilar, från Popping till Breaking, Krump till House. Du får lära dig fraser från deras senaste arbete Mama och får en förståelse för hur du kan utveckla dina egna rörelser och koreografier.

Websida: farfromthenorm
Trailer ”Mama”: Botis Seva’s Mama (YouTube)
Trailer ”BLKDOG”: Botis Svea’s BLKDOG (YouTube)

Inspirationsworkshop lördag 9 september: Maja Fock och Bogdan Bižić

Klockan 10.30–14.30 på Nolltrefem i Halmstad! Det blir workshop med Maja Fock och Bogdan Bizic, vi bjuder på lunch, samt möjlighet att ställa frågor och prata med dansarna.

10:30–12:00 Workshop Maja Fock
12:00–13:00 Lunch
13:00–14:30 Workshop Bogdan Bižić

Maja Fock och Bogdan Bižić.
Maja Fock och Bogdan Bižić.

Workshop med Maja Fock

Maja Fock är född och uppvuxen i Torup, Halland. Hon gick på Sturegymnasiet i Halmstad med inriktning Dans. Efter gymnasiet studerade hon på Kävesta folkhögskola och efter det på Balettakademien i Göteborg. Hon tog examen som yrkesdansare 2022 och jobbar idag som frilansande dansare och koreograf inom modern dans och improvisation. Just nu jobbar Maja med en dansvideo med stöd från Göteborgs Stad.

Workshopen kommer bestå av improvisation. Vi fokuserar på hur du som dansare kan utveckla ditt egna rörelsemönster med hjälp av olika delar inom improvisation. Hur kan du hitta nya sätt att röra på dig? Hur kan du med hjälp av omgivningen utveckla ditt eget rörelsemönster? Alla stilar är välkomna. Hoppas vi ses där!

Workshop med Bogdan Bižić

Bogdan Bižić är scenkonstnär, koreograf och regissör baserad i Helsingborg. Hans huvudsakliga uttrycksform är dans, med breaking som grund, och improvisation som starkaste sida. Bogdan arbetar mycket med form, stil, karaktär och flow och strävar efter att bemästra och utveckla teknik för att hitta frihet i rörelsemönster.

Som dansare har han arbetat på Stockholms Stadsteater och Orionteatern i Stockholm i produktionerna “Vi är Dom” och “Djungelboken”. Han har skrivit, regisserat samt koreograferat egna produktioner, bl.a. musik- och danspjäsen “Som vi lyssnar får vi höra”. Idag arbetar han med sin soloföreställning “F_ _k Frihet” som beräknas vara klar nästa år.

I workshopen med Bogdan får du massa övningar i koreografiskt skapande så att du får med dig värdefull kunskap att använda när du själv skapar framöver. Du får även prova material, moves och koreografi av Bogdan!

Skapa Dans Halland – 8 oktober 2023

Skapa Dans kommer till Halland söndagen den 8 oktober i Falkhallen, Falkenberg. Vinnaren får sedan åka till Stockholm för att representera regionen i den nationella tävlingen.

Skapa Dans är en koreografitävling där det koreografiska verket, inte danstekniken, bedöms. En jury kommer titta på hur du har arbetat med musiken, rörelser, hur du använder rummet m.m. Utförandet är så klart viktigt men inte avgörande. En jury bestående av professionella dansare och koreografer utser vinnaren.

Anmälan till Skapa Dans koreografitävling

Anmäl dig till Skapa Dans 2023

Sista anmälningsdag är 24 september.

Regler

  • Du som tävlar ska vara mellan 14 och 22 år (född mellan åren 2001 och 2009) och vara skriven i eller ha anknytning till Halland.
  • Max antal deltagare i en grupp är 6 personer.
  • Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
  • Dansen ska vara minst 3 minuter och max 4.30 minuter lång.

Bra att veta

  • Förbered önskemål om enkel ljussättning.
  • Scenen är ca 10 m bred och 9 m djup och har svart dansmatta (gäller Falkhallens blackbox, i Falkenberg).
  • Varje grupp tilldelas en repetitionstid på scen.
Fem dansare på scen.
Foto: Malin Arnesson

Vad tittar juryn på?

Följande fyra punkter finns som hjälp när du/ni koreograferar och ligger även till grund för juryns bedömning i Skapa Dans.

  1. Konstnärlig och koreografisk kvalité
    Fundera över komposition, innehåll, användning av rummet, rörelser, övergångar, musikalitet och dynamik.
  2. Originalitet och personlig tolkning
    Skapa nya/egna rörelser för att ge stycket originalitet, kreativitet och personlighet.
  3. Kommunikation och scennärvaro
    Tänk på dansarnas scennärvaro, känsla, energi, uttryck, inlevelse och kommunikation (ex. mellan dansarna eller med publiken).
  4. Sceniskt helhetsintryck
    Tänk på hur stycket ska framföras, vilka visuella kvalitéer som lyfts fram samt helhetsintrycket av koreografin. Ambitionsnivån är också viktig – hur genomtänkt och välrepeterat stycket är.

Arrangör för Skapa Dans riksfinal är SRD/Samarbetsrådet för regional dansutveckling i samarbete med Riksteatern. Dansstudion / Studieförbundet vuxenskolan är medarrangörer till Skapa Dans i Halland.

Kontakt

För mer information, kontakta gärna:

Marta Vassegård, utvecklare dans, e-post: marta.vassegard@regionhalland.se

 

Senast ändrad: