Direkt till innehållet

Skapa Dans koreografitävling

Skapa Dans är en koreografitävling för unga dansare och koreografer mellan 14 och 22 år. Tävlingens syfte är att uppmuntra ett eget dansskapande hos amatörer samt visa på den fantastiska kreativitet, kompetens och det kunnande som finns hos dansutövande ungdomar.

Logotyp med texten "skapa dans".

Alla kan vara med oavsett bakgrund och alla dansstilar är välkomna!

Inspirationskvällar 2022

Du som är 14–22 år, intresserad av dans och skapande är välkommen att vara med på inspirationskvällarna inför koreografitävlingen Skapa dans. Inspireras av workshopar med Mpululu Ntuve, Jenny Larsson och Viktor Lundgren, som är professionella dansare och koreografer. Vi berättar om Skapa dans, du får träffa andra dansintresserade i Halland och vi bjuder dig på kvällsfika.

Det är kostnadsfritt att vara med. Det finns begränsat antal platser.

 • Fredag 9 september 17–20 i Varberg på Dansstudion – workshop med Jenny Larsson
 • Fredag 16 september 17–20 i Falkenberg på Falkhallen – workshop med Mpululu Ntuve
 • Fredag 23 september 17–20 i Halmstad på Nolltrefem – workshop med Viktor Lundberg

Jenny Larsson 9 sept: The tool-box – ingångar till dynamiskt koreografiskt skapande

Jenny Larsson.

Jenny Larsson är konstnärlig ledare för Wild Beast Collective. Hon har en har en kandidatexamen i danspedagogik från DOCH (SKH) och en MFA i Performance Art-Dance, från University of Wisconsin-Milwaukee och är för närvarande bosatt i Kungsbacka sedan 2019. Innan dess bodde och arbetade Jenny i USA under 13 år. Jenny har fått flera utmärkelser och stipendier genom åren för sitt arbete som koreograf, filmskapare och multimediakonstnär. Hon har fått i uppdrag att skapa nya verk för Miami Light Project, Girls’ Club, FATVillage, The Frank Gallery, Grass Stains och Rum för Dans, bland många andra organisationer och gallerier.

Min workshop kommer att fokusera på hur man kan arbeta med enkla koreografiska verktyg för att skapa dynamiska danskompositioner i grupp, duett eller som solo. Vi kommer också ge tid till att arbeta koreografiskt med humor, dramaturgi, och ett eventuellt budskap som ni vill föra fram.

Mpululu Ntuve 16 sept: workshop i locking

Mpululu Ntuve.

Mpululu Ntuve är född och uppvuxen i Göteborg. Hon är utbildad vid Svenska Balettskolan inom balett, jazz, morden nutida dans. Började redan som 11-åring dansa på Twisted Feet Dance Academy där hon fördjupat sig inom stilarna Popping, Locking, Hip hop och Krumping. Verksam genom battles, tävlingar i Locking och morden nutida dans. Just nu är hon koreograf i Sanningen, jag svär. Verksam inom battlescenen, konstnärliga produktioner samt kommersiella sammanhang.

Under workshopen kommer vi dyka oss ner i stilarna Locking och contemporary både tekniskt, freestyle och om kulturen. Vi kommer också binda ihop en koreografi där vi leker med stilarna.

–Jag är supertaggad att hålla denna workshop och hoppas vi ses där, säger Mpululu Ntuve.

Viktor Lundberg 23 sept: Popping/waving – uttryck och illusioner

Viktor Lundgren står på stranden vid havet.

Viktor (a.k.a Wisewave) gjorde sina första steg inom dansvärlden som tioåring med en tidig passion för break dance och popping. Med en stark start inom breakin som senare gick över till en fokus på popping bidrog till att han utvecklade en fokus på freestyle, kreativitet och utryck. Detta blandat med studier i ballett, jazz och modern ger en kraftfull blandning av känslor och teknik. Med nästan 23 år erfarenhet som aktiv dansare, sina illusioner och waves har Viktor hittat ett unikt utryck och en egen identitet inom stilen popping.

Anmäl dig till inspirationskvällarna

Anmäl dig med namn, e-post och telefonnummer, samt vilken dag du vill vara med till marta.vassegard@regionhalland.se

Vi behöver din anmälan senast en vecka innan respektive dag, men det är ”först till kvarn” så vänta inte för länge!

Inspirationsdagarna är ett samarbete mellan Studieförbundet vuxenskolan, Dansstudion, Nolltrefem, Kungsbacka Teater och Kultur i Halland.

Skapa Dans Halland – 9 oktober 2022

Skapa Dans kommer till Halland söndagen den 9 oktober i Falkhallen, Falkenberg. Vinnaren får sedan åka till Stockholm för att representera regionen i den nationella tävlingen.

Skapa Dans är en koreografitävling där det koreografiska verket, inte danstekniken, bedöms. En jury kommer titta på hur du har arbetat med musiken, rörelser, hur du använder rummet m.m. Utförandet är så klart viktigt men inte avgörande. En jury bestående av professionella dansare och koreografer utser vinnaren.

Anmälan till Skapa Dans koreografitävling

Anmäl dig till Skapa Dans 2022

Sista anmälningsdag är 28 september.

Regler

 • Du som tävlar ska vara mellan 14 och 22 år (född mellan åren 2000 och 2008) och vara skriven i eller ha anknytning till Halland.
 • Max antal deltagare i en grupp är 6 personer.
 • Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
 • Dansen ska vara minst 3 minuter och max 4.30 minuter lång.

Bra att veta

 • Förbered önskemål om enkel ljussättning.
 • Scenen är ca 10 m bred och 9 m djup och har svart dansmatta (gäller Falkhallens blackbox, i Falkenberg).
 • Varje grupp tilldelas en repetitionstid på scen.
Fem dansare på scen.
Foto: Malin Arnesson

Vad tittar juryn på?

Följande fyra punkter finns som hjälp när du/ni koreograferar och ligger även till grund för juryns bedömning i Skapa Dans.

 1. Konstnärlig och koreografisk kvalité
  Fundera över komposition, innehåll, användning av rummet, rörelser, övergångar, musikalitet och dynamik.
 2. Originalitet och personlig tolkning
  Skapa nya/egna rörelser för att ge stycket originalitet, kreativitet och personlighet.
 3. Kommunikation och scennärvaro
  Tänk på dansarnas scennärvaro, känsla, energi, uttryck, inlevelse och kommunikation (ex. mellan dansarna eller med publiken).
 4. Sceniskt helhetsintryck
  Tänk på hur stycket ska framföras, vilka visuella kvalitéer som lyfts fram samt helhetsintrycket av koreografin. Ambitionsnivån är också viktig – hur genomtänkt och välrepeterat stycket är.

Arrangör för Skapa Dans riksfinal är SRD/Samarbetsrådet för regional dansutveckling i samarbete med Riksteatern. Dansstudion / Studieförbundet vuxenskolan är medarrangörer till Skapa Dans i Halland.

Kontakt

För mer information, kontakta gärna:

Marta Vassegård, utvecklare dans, e-post: marta.vassegard@regionhalland.se

 

Senast ändrad: