Direkt till innehållet

Filmtävlingar och festivaler

Vill du tävla med din film? Var med på en av våra filmfestivaler! Det finns tävlingar för alla åldrar och för både erfarna filmare och för dig som just har börjat.

Att tävla är ett sätt att träffa andra som skapar film och ett bra tillfälle att visa sina filmer.

Kultur i Halland - Film är regional arrangör för Noomaraton, tävlingen där du gör film på tid. Varje år arrangerar vi också den regionala kortfilmsfestivalen PLAY som också är den regionala uttagningen för Novemberfestivalen.

Aktuella festivaler och tävlingar

Information om våra aktuella festivaler, tävlingar och andra aktiviteter hittar du på sidan med kulturarrangemang.

PLAY kortfilmsfestival och Novemberfestivalen

Den årliga kortfilmsfestivalen PLAY är ett forum för filmare och filmintresserade med visningar av kortfilmsbidrag från halländska filmare i alla åldrar. PLAY är också den regionala uttagningen till Novemberfestivalen, som också kallas "SM i ung kortfilm", för filmer med en regissör som är 16-26 år. PLAY går av stapeln varje år i september.

Var med i PLAY!

När du deltar i PLAY får du visa upp din film på storduk inför en publik. Lämna in ditt filmbidrag till kortfilmsfestivalen PLAY och få möjlighet att gå vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan. Filmare från hela Halland är välkomna att delta, oavsett genre!

Vinnarna i kategorierna mellanvikt och tungvikt, med regissörer i åldern 16-26 år, får en direktkvalificering till Novemberfestivalen och regissören/regissörerna får betald resa och boende till festivalen.

Tävlingsregler i PLAY

I PLAY tävlar man i fyra olika ålderskategorier. Det är regissörens ålder då filmen färdigställdes som avgör vilken klass filmen tävlar i.

 • Lättvikt 1-15 år.
 • Mellanvikt 16 – 19 år.
 • Tungvikt 20 – 26 år.
 • 27+ (regissör 27 år och uppåt).

Tävlande filmer ska vara max 15 minuter långa och får endast anmälas till en regional uttagning. Filmer i kategorin lättvikt (0-15 år) får vara max 5 minuter.

Fullständiga tävlingsregler som gäller både för PLAY och Novemberfestivalen finns på Novemberfestivalens webbplats.

Noomaraton i Halland - tävlingen där ni gör film på tid

Noomaraton är tävlingen där ni gör film på tid! Du och ditt lag har 24 timmar på er - det enda ni får veta är tre platser, tre föremål, ett tema.

Noomaraton arrangeras alltid första helgen i september med regionala tävlingar. Vinnarna möts i riksfinalen några veckor senare. Noomaraton arrangeras av föreningen Filmregionerna med stöd av Svenska Filminstitutet.

Noomaraton 2019

 • Regional tävlingshelg 31 augusti - 1 september.
 • Riksfinal på Filmhuset i Stockholm lördag 5 oktober.

Riksfinalen äger rum på Filmhuset i Stockholm. Finalisterna består av två filmer från varje deltagande region/län. En riksjury utser årets bästa Noomaratonfilm.

Tävlingsregler i Noomaraton

Reglerna för Noomaraton är desamma i alla deltagande regioner.

 • Deltagande lag har 24 timmar på sig att göra en film utifrån givna förutsättningar.
 • Ett filmlag består av 1-4 personer.
 • Filmen får skapas med valfri teknik och all genrer är välkomna.
 • Musik och bildmaterial som används i filmen ska den vara komponerat eller skapat av laget, clearat eller komma från fritt arkiv.
 • Senast kl 09.00 söndag morgon, 24 timmar efter startskottet, ska den färdiga filmen vara inlämnad till tävlingsledningen i den region där filmlaget tävlar.
 • Färdig film får vara max 5 minuter.

Läs fullständiga tävlingsregler och mer om tävlingen på Noomaratons webbplats

Senast ändrad: