Direkt till innehållet

Filmtävlingar och festivaler

Vill du tävla med din film? Var med på en av våra filmfestivaler! Det finns tävlingar för alla åldrar och för både erfarna filmare och för dig som just har börjat.

Att tävla är ett sätt att träffa andra som skapar film och ett bra tillfälle att visa sina filmer.

Hallands filmfestival med PLAY kortfilmstävling

Symbolbild med en svart grip och texten "Hallands filmfestival med play"

Hallands filmfestival är en tvådagars filmfestival med filmer från halländska filmskapare i alla åldrar. Festivalen äger rum den 11–12 september 2021 i Figarosalen på Halmstads Teater. Hallands filmfestival är ett forum för filmare och filmintresserade i hela Halland.

Filmer av halländska filmare

Den första dagen ägnas åt ett urval filmer, kurerat av Kultur i Halland - Film; kort-, lång- och dokumentärfilm från filmare med anknytning till Halland. Det blir också samtal med några av filmernas skapare.

PLAY kortfilmstävling

Den andra dagen är det dags för PLAY, en kortfilmstävling med visningar av kortfilmsbidrag från halländska filmare i alla åldrar. Ett flertal priser ut i olika kategorier t.ex. bästa regissör, bästa film, bästa ljud etc. PLAY är även en uttagningstävling till Novemberfestivalen för ungdomar mellan 16–26 år. Vi har även en kategori för filmare och regissörer från 27 år och äldre, samt en kategori för barn och ungdomar under 16 år. De är med och tävlar om priser som ”Bästa foto”, ”Bästa skådespelare”, ”Bästa dokumentär” etc.

Sista anmälningsdag till PLAY kortfilmstävling var 24 augusti 2021.

Resultat i PLAY kortfilmstävling 2021

Juryn bestod av Ami Ekström, Victor Nyåker och Johan Kuurne.

Kollage med åtta unga och glada personer som håller i diplom från PLAY kortfilmstävling.

Priser och motiveringar:

Bästa mellanvikt: Vår korta evighet. Av: Stella Rydholm Thal och Valdemar Wahlbeck.

Motivering: En film om stora känslor med mycket dramatik, stor berättarglädje, ett imponerande hantverk som gör oss sugna på att se mer.

Bästa tungvikt: SORTI. Av: Joel Delfin

Motivering: En svensk slackerfilm, med imponerande one-takes, modet att stanna i situation som visar på både humor och hantverkskänsla. Ett manus som knyter ihop alla frågetecken på slutet. En liten pärla som moonwalkar in i hjärtat.

Urvalsfilmer till Novemberfestivalen:

Knack-Knark. Av: Anton Bennarsten.

Motivering: En kvick och roligt berättad kortfilm som får oss att dra på smilbanden. En liten film pepprad med fyndiga berättarlösningar som bygger ett eget litet universum.

Bort och hem igen. Av: Linus A. Almqvist.

Motivering: En hjärtevärmande film som låter karaktärerna ta plats och bära scenerna. Musikaliska skådespelare som i samarbete med regissören träffar varje ton. Ett hantverk som imponerar i sin helhet.

Bästa skådespelare: Priset delas mellan Sofia Edén och Vera Hamnebo, för deras insatser i Knack-Knark, En lång väg hem och Hon måste bort.

Motivering: Två skådespelare får dela på priset då de med imponerande bredd i flertalet roller visat på en tonsäkerhet och ett omfång att kunna gestalta både komik och allvar med högsta trovärdighet.

Thomas Möller-priset för bästa manus: Johanna Andersson för manuset till Josefine.

Motivering: En stark och viktig berättelse där tematiken inte hamnar i vägen för en skildring som känns så nära ett riktigt klassrum det bara går att komma.

Bästa foto, sponsras av Kultur i Halland-Film: Sara Svärdsén, för fotot i Josefine.

Motivering: Ett intimt foto som låter oss vara en fluga på väggen samtidigt som vi får komma nära karaktärerna och deras känslor. Det är oerhört vackert och naturligt. Imponerande.

Bästa dokumentär där priser är visning på Doc-Lounge i Varberg: Robin Bukhamseen för filmen Colligere versus Individum.

Motivering: Med bildspråk och ljud målas en aktuell bild av vår samtid med hjälp av kollage.

Bästa musik: Erik Andersson och Per Andersson, för Nisses Fiskdisk.

Motivering: Vi skrattar oss genom underfundiga texter som både roar och driver berättelsen framåt. En liten fin berättelse om att våga förverkliga sina stora drömmar. Det är aldrig försent att starta en pizzeria.

Bästa redigering, sponsras av Nolltrefem: Vittne av Kasper Böhnke.

Motivering: Med hjälp av korsklippning hoppar berättelsen mellan tid och rum för att berätta en komplex historia.

Hedersomnämnande Lättvikt: Schackmatt, för sina innovativa berättargrepp.

Motivering: Med en stor palett av berättargrepp - ljus, mask, klipp och parallella världar flätas en film som verkligen vågar ta ut svängarna.

Bästa regi: Johanna Andersson för filmen Josefine.

Motiveringen: Vinnaren av bästa regi har lyckats med konststycket att skapa ett trovärdigt universum där vår huvudroll verkligen får komma till sin rätt. Att skapa ett samspel med en så ung och stor ensemble imponerar stort på oss i juryn. Vi kastas in i en brutal miljö beskriven med fingertoppskänsla.

Novemberfestivalen

Novemberfestivalen är en talangtävling, ett SM i kortfilm, för unga lovande filmare där alla regioner i Sverige skickar vinnare från sina filmfestivaler. Kultur i Halland – Film skickar de vinnande filmernas regissörer för kategorierna mellanvikt och tungvikt till Novemberfestivalen. I dagsläget vet vi inte om Novemberfestivalen 2021 blir digital eller om vi kan se film tillsammans på plats.

Noomaraton i Halland - tävlingen där ni gör film på tid

Collage med texten Noomaraton.

Noomaraton är tävlingen där ni gör film på tid! Du och ditt lag har 24 timmar på er - det enda ni får veta är tre platser, tre föremål, ett tema. Noomaraton arrangeras alltid första helgen i september med regionala tävlingar. Vinnarna möts i riksfinalen några veckor senare. Noomaraton arrangeras av föreningen Filmregionerna med stöd av Svenska Filminstitutet.

Noomaraton 2021

Årets Noomaraton arrangerades 4–5 september 2021. Grattis till årets vinnare och lycka till i riksfinalen!

I år anmälde sig 16 lag i Halland och 11 kom i mål. Årets hemliga tema avslöjades kl. 9 på lördagen och sen hade lagen 24 timmar på sig att lämna in en färdig film.

  • Årets tema: Omstart
  • Tre platser: Utanför en box, park, fil
  • Tre föremål: Flagga, fluga, fil

Vinnare av Noomaraton i Halland 2021

Tre personer som ler och håller i ett diplom och en blombukett.
Glorious Bastards.

Vinnare av Bästa film är: God morgon

Lag: Glorious Bastards; Ziggy Lindström, Per Metelius och Josefin Sjöström.

Juryns motivering: "Filmen visar på ett tydligt sätt hur vardagen kan förändras radikalt tack vare en liten detalj. Filmen är universell. Alla kan känna igen sig i symboliken utan att förstå det talade språket. Berättelsen använder sig snillrikt av detaljer som skapar framåtrörelse."

Fyra personer i varsin ruta på en skärm under videomöte.
Myntat.

Värdig tvåa och wild card blev filmen: Omstart

Lag: Myntat; Lukas Tilmaz, Lovisa Skoglöf, Oscar Fransson, Signe Sundelid.

Juryns motivering: "Denna metafilm är en kreativ samtidskommentar till pandemin. Alla kan relatera till att arbeta digitalt och vara tvungna att hitta de smarta lösningarna."

Årets jury bestod av Caroline Wingolf, Johan Örtlund och Masood Eslami.

Se filmerna från Noomaraton 2021 i Kultur i Hallands kanal på Vimeo

Program och anmälan till årets festivaler och tävlingar

All information om aktuella festivaler och tävlingar och för att anmäla dig - se kulturarrangemang.

Senast ändrad: