Direkt till innehållet

Filmtävlingar och festivaler

Vill du tävla med din film? Var med på en av våra filmfestivaler! Det finns tävlingar för alla åldrar och för både erfarna filmare och för dig som just har börjat.

Att tävla är ett sätt att träffa andra som skapar film och ett bra tillfälle att visa sina filmer.

Hallands filmfestival med PLAY kortfilmstävling

Symbolbild med en svart grip och texten "Hallands filmfestival med play"

Hallands filmfestival är en tvådagars filmfestival med filmer från halländska filmskapare i alla åldrar. Festivalen äger rum den 11–12 september 2021 i Figarosalen på Halmstads Teater. Hallands filmfestival är ett forum för filmare och filmintresserade i hela Halland.

Filmer av halländska filmare

Den första dagen ägnas åt ett urval filmer, kurerat av Kultur i Halland - Film; kort-, lång- och dokumentärfilm från filmare med anknytning till Halland. Det blir också samtal med några av filmernas skapare.

PLAY kortfilmstävling

Den andra dagen är det dags för PLAY, en kortfilmstävling med visningar av kortfilmsbidrag från halländska filmare i alla åldrar.

Tävlingsklasserna mellanvikt och tungvikt i PLAY är också den regionala uttagningen till Novemberfestivalen, som också kallas "SM i ung kortfilm", för filmer med en regissör som är 16-26 år.

Vi har även en kategori för filmare och regissörer från 27 år och äldre, samt en kategori för barn och ungdomar under 16 år. De är med och tävlar om priser som ”Bästa foto”, ”Bästa skådespelare”, ”Bästa dokumentär” etc.

Anmäl din film till PLAY kortfilmstävling! – Senast 24 augusti 2021

Noomaraton i Halland - tävlingen där ni gör film på tid

Collage med texten Noomaraton.

Noomaraton är tävlingen där ni gör film på tid! Du och ditt lag har 24 timmar på er - det enda ni får veta är tre platser, tre föremål, ett tema. Noomaraton arrangeras alltid första helgen i september med regionala tävlingar. Vinnarna möts i riksfinalen några veckor senare. Noomaraton arrangeras av föreningen Filmregionerna med stöd av Svenska Filminstitutet.

Noomaraton 2021

Årets Noomaraton arrangeras 4–5 september 2021.

Noomaraton 2020

Lördagen den 5 september kl. 09.00 gick startskottet till årets Noomaraton, en filmtävling där lag i hela Sverige gör film på 24 timmar utifrån några givna kriterier. I Halland genomfördes tävlingen i Kultur i Halland - Films regi. 21 regionala lag var anmälda, av dessa gick 17 i mål.

Årets tema var Nutid/ny tid. Alla filmer skulle dessutom innehålla tre platser - ett mötesrum, en trädgård, ett skåp - och tre föremål - toalettpapper, mynt och en visp. Med dessa förutsättningar hade lagen ett dygn på sig att tänka ut ett manus, filma och redigera.

De två vinnande bidragen som går till riksfinal är "Tjöta" av lag Taivia från Katrinebergs filmlinje och "Tårtkalaset" av lag Tångabergman i Varberg.

Årets jury bestod Anna Öst som är dokumentärfilmare och manusförfattare, Sofie Tedenstad som jobbar som musik- och kulturhandläggare på Studiefrämjandet i Halland och Mats Bjerde som är chef för konst- och kulturavdelningen på Kultur i Halland.

Motivering bästa film:

”Tjöta”

För en gripande berättelse, som med en mycket trovärdig gestaltning förvaltar temat och använder förutsättningarna väl. Genom ett kompetent filmiskt hantverk engagerar filmskaparna sin publik från första till sista bildrutan.

Motivering wild card:

”Tårtkalaset”

Motivering: För en omisskänslig skaparglädje som med ett fantasifullt användande av temat lyckas underhålla och överraska sin publik. Skådespeleriet och tonen imponerar.

Bästa film gick till glada vinnarna på bilden Felix Granqvist, Matteus Hällström, Anton Bennarsten och Kajsa Svedlund-Kylsjö med filmen Tjöta. Alla hemmahörande på filmlinjen på Katrinebergs Folkhögskola.

Här kan du se de vinnande bidragen 2020

Program och anmälan till årets festivaler och tävlingar

All information om aktuella festivaler och tävlingar och för att anmäla dig, se kulturarrangemang.

Senast ändrad: