Direkt till innehållet

Nya berättelser för film

Har du en berättelse som behöver få bli en film? Vill du berätta en historia som inte finns att se som film idag? Då har du för tredje året i rad chansen att söka till Nya Berättelser för Film – ansökan öppnar 1 september 2023. 

Vi hoppas att just du ansöker med din berättelse! Det kan vara allt från en kort idé till ett färdigt manus. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av att skriva för film, men du kan ha det. Vi söker nya röster och vill gärna ha en mångfald av sökande. Alla som vill berätta något som kan bli film är intressanta för oss! För att ansöka ska du vara 18 år och folkbokförd i Halland.

Filmen ska bli max 15 minuter lång. Alla genrer är tillåtna, det vill säga fiktion, hybrid eller dokumentär.

Mer information om utlysningen 2023 publiceras den 1 september.

Kollage med bilder från filminspelning.

Nya berättelser för film 2022

När vi hösten 2022 efterlyste nya berättelser för film tog vi emot mer än 50 unika berättelser. Bidragen anonymiserades och lästes av en urvalsjury bestående av erfarna producenter sållade fram sex starka bidrag. I urvalsjuryn satt China Åhlander (som bland annat producerat Äta sova dö, Min faster i Sarajevo och Flykting 532 ) och Fredrik Lange (som producerat Rekonstruktion Utöya, Excess will save us, Freak Out, m fl). Efter att ha tagit del av alla ansökningar var China och Fredrik berörda av läsningen. Många berättelser var tydligt lokalt förankrade till både platser och halländska historiska händelser.

Från de sex bidragen valdes sedan två berättelser ut av de två halländska producenter som är kopplade till projektet; Rebecca Sellergren och Mattias Dimfeldt. Läs mer i nyhetstexten där vi presenterar producenterna.

Rebecca Sellergren och Mattias Dimfeldt.
Rebecca Sellergren och Mattias Dimfeldt.

A Red Blanket

A Red Blanket skriven av Ahmad F Ammouri är den ena av de utvalda berättelserna. Ahmad är en publicerad och prisbelönt novellförfattare. Han har en kandidatexamen i engelsk litteratur och en masterexamen i undervisning i engelska. Ahmad berättar att han alltid har velat skriva för film och att det var en naturlig övergång för honom med tanke på det visuella narrativ han använder sig av i sina noveller.

Ahmad F Ammouri.
Ahmad F Ammouri.

Filmmanuset är baserat på Ahmeds Afrabia Award-vinnande novell ”Little Susie”. I berättelsen får vi följa en liten flickas resa när hon tvingas lämna sitt hemland på grund av krig, de fasor hon går igenom på väg till säkerhet och skydd men även vanskligheten med att hitta sig själv i ett nytt land. Berättelsen berör många teman som krigsskräck för barn, osynliga konsekvenser av krig mot barn, förlust av identitet, svårigheter att integrera barn på grund av PTSD och risker kopplade till flykten.

Producenten Mattias Dimfeldt berättar att han valde berättelsen eftersom det var ett spännande och välskrivet manus.

–Det känns det som en utmaning att arbeta med ett manus utan repliker.

Han berättar vidare att Jimi Vall Peterson ska regissera filmen, att  inspelningen är planerad till augusti och att de räknar med att sedan skicka den färdiga filmen till ett flertal filmfestivaler.

”Världens bästa kvarter”

Den andra utvalda berättelsen 2022 har arbetsnamnet “Världens bästa kvarter” och är skriven av Alex Bennheden, en mångsysslande hallänning som bl.a. figurerat i länet som konferencier, radiopratare och mediekreatör. De senaste åren har han uppmärksammats för den lokala boken Stregen, Klobban & Körva-Laila och andra Falkenbergska smeknamn (2020) samt romandebuten Ladan brann och morsan dansade till Ricky Martin (2021) som fick ta emot Region Hallands kritikerstöd 2022 och beskrevs av Expressen söndag som ”En mitt liv som hund av 2021”.

Alex Bennheden sitter i en sanddyn.
Alex Bennheden. Foto: Lina Nylander.

I filmmanuset ”Världens bästa kvarter” följer vi det enda paret i området som inte vunnit mångmiljonbelopp i ett postkodlotteri – före, under och efter den euforiska kvartersfesten.

Rebecca Sellergren ska producera filmprojektet och berättar:

–Jag fastnade för historien för igenkänningsfaktorn och humorn. Efter att ha skrapat lite på ytan hittar man också mellanmänskliga regler och stämningar som är intressanta att laborera med. Vilka är med? Vem är utanför? Om vi bara…

Rebecca berättar vidare att just nu har de ”lagt ut krokar” för människor som de vill ha med i projektet och hon kommer tillsammans med författaren Alex Bennheden finslipa manus och givetvis söka pengar. Planen är att spela in i mitten på maj.

Nya berättelser för film 2021

Klara Martelius och Britt Johansson skrev de två berättelser som valdes ut i den första efterlysningen inom satsningen Nya berättelser för film 2021. Emma Nordström från MovEmotion producerar båda filmprojekten och dessa beräknas vara helt färdiga april 2023.

Åsna

Klipp ur filmen Åsna, en scen med två tjejer och en häst i ett stall.

 • Arbetsnamn på filmen: Åsna
 • Inspelad juli 2022 i Slöinge, på Hellagården och EddyLou Ranch
 • Berättelse: Britt Johansson
 • Filmmanus: Hjördis Engberg Pramling
 • Regissör: Jessica Johansson
 • Fotograf: Vilhelm Jobrink
 • Producent: Emma Nordström

Ikaros

Klipp ur filmen Ikaros, en tjej som tittar mot kameran men med blicken fäst ovanför betraktaren, i bakgrunden sitter två personer i skolbänkar.

 • Arbetsnamn: Ikaros
 • Inspelad juni 2022 på Katrinebergs Folkhögskola
 • Berättelse/Filmmanus: Klara Martelius
 • Regissör: Klara Martelius
 • Fotograf: Johan Kuurne
 • Producent: Emma Nordström

En nationell satsning på nya röster

Nya berättelser för film är en satsning på kort film som finansieras av Svenska Filminstitutets krisstöd Talent to Watch – Nya röster, Regionsamverkan Sydsverige, och Region Halland; Resurscentrum för film i Halland och Kultur i Halland – Film.

Kontakt

För mer information, kontakta gärna:

Anna Öst, projektledare anna.ost@regionhalland.se
Anna Eriksson, filmutvecklare anna.k.eriksson@regionhalland.se

 

Senast ändrad: