Direkt till innehållet

#jubileum400

Halmstads slott och Varbergs fästning 400 år

Halmstads slott och Varbergs fästning med symbolen 400 år.

Från sommaren 2018 till sommaren 2019 genomför Region Halland – Kultur i Halland tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län, Statens fastighetsverk, Halmstads kommun och Varbergs kommun ett jubileumsår för att uppmärksamma färdigställandet av Halmstads slott och Varbergs fästning. Det övergripande temat är 1600-talet och Hallands långa historia som ett gränsland.

Följ evenemangen på Instagram @jubileum400 eller jubileum400 på Facebook och använd gärna hashtaggen #jubileum400

#jubileum400

Om #jubileum400

#jubileum400 är namnet på jubileumsåret 2018-2019 då vi uppmärksammar Varbergs fästning och Halmstads slott som färdigställdes för 400 år sen. Under jubileet uppmärksammar vi också Hallands historia, med fokus på 1600-talet, medan vi står stadigt i samtiden med blicken fäst på framtiden!

Varbergs fästning och Halmstads slott färdigställdes för 400 år sen

Varbergs fästning ska ha stått i princip klart efter en enorm utbyggnad år 1618. Halmstads slott färdigställdes år 1619, lagom till kungamötet i februari mellan Kristian IV och Gustav II Adolf.

Fästningen och slottet har varit och är fortfarande centrala platser i Hallands historia och kultur, och de är viktiga delar av kulturarvet.

Många aktörer gör aktiviteter och arrangemang i #jubileum400

Redan i april inleddes firandet av Varbergs fästning 400 år på Hallands Kulturhistoriska Museum. Det gemensamma jubileumsåret startar i slutet av sommaren 2018 med öppet hus på Halmstads slott och avslutas sommaren 2019. Tiden däremellan fylls av många olika aktiviteter.

Jubileumsåret samlar olika aktörer som genomför egna aktiviteter och arrangemang under samma paraply: #jubileum400. Föreningar och privatpersoner kan delta genom att anmäla sitt arrangemang som en del av jubileet.

Kultur i Halland genomför jubileet tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län, Statens fastighetsverk, Halmstads kommun och Varbergs kommun, som alla är medfinansiärer. Andra aktörer som deltar är Hallands Konstmuseum, Hallands kulturhistoriska museum och Garnisons- och Luftvärnsmuseet.

Statens fastighetsverk, som är ägare av byggnaderna, kommer att ansvara för en del aktiviteter på Halmstads slott. Halmstads och Varbergs kommuner kommer att ordna arrangemang i respektive kommun. Region Halland tillsammans med Länsstyrelsen i Hallands län kommer att sprida sina vingar och arrangera evenemang runtom i resten av Halland.

Vad vet du om Hallands historia?

Under detta jubileumsår vill vi lyfta fram Hallands tidigmoderna historia. Halland har en spännande historia som ett gränsland och har varit skådeplats för många konflikter och slag. Genom jubileumsåret är förhoppningen att öka kunskapen och intresset för Hallands historia och även att bidra med nya perspektiv på den traditionellt berättade historien.

Kristian IV, Kirsten Munk och Gustav II Adolf är kända för många, men var har mer hänt i Halland? Hur var det att leva här på 1600-talet? Hur bodde man, vad åt man, vad hade man på sig? Hur påverkade alla krig och konflikter människorna och landskapet de levde i? Spännande frågor som dessa vill vi ge fler perspektiv på och berättelser om under året.

Jubileumsåret kommer att kretsa kring Hallands historia, med fokus på 1600-talet, men självklart står vi stadigt i samtiden med blicken fäst på framtiden!

Ta del av Hallands kulturarv

Välkommen att ta del av Hallands kulturarv, jubileumsårets evenemang och upplevelser! Kom och lär dig något nytt om Hallands historia!

Kontakt

Om du vill veta mer, kontakta gärna Johanna Petersson, Utvecklare - Kulturarv, telefon: 073-341 20 61, e-post: Johanna.E.Petersson@regionhalland.se

Senast ändrad: