Direkt till innehållet

Bokakuten – berättelser för välmående

En tjej med mössa och jacka sitter på en kajkant vid vatten, hon håller en kaffekopp och har en uppslagen bok bredvid sig, över bilden står texten "@bokakuten".

Du är inte ensam! @bokakuten är ett konto på Instagram där personal som möter unga på bibliotek i Halland delar tips och personliga tankar om berättelser i alla former för välbefinnande, självomsorg och hopp.

Bokakuten hanteras av olika halländska bibliotek varje vecka. Tillsammans delar vi med oss av den styrka och tröst som vi finner i berättelser, i text ord, bilder, musik, spel och i eget skrivande. Du får ta del av litteratur och skrivande som kan fungera läkande och få en att må bra. Du får lästips, skrivtips eller en tanke att fundera vidare kring.

Följ @bokakuten på Instagram

Läsa och skriva för att må bra

Att må bättre, höja livskvaliteten eller bidra till en personlig utveckling genom text och läsning, ofta i kombination med samtal, kallas biblioterapi. Genom att reflektera kring en text, ensam eller tillsammans med andra, kan en få hjälp att hitta ord för sina egna minnen och erfarenheter. Det kan leda till förståelse och kan vara ett sätt att få nya infallsvinklar på sin livssituation. Genom andras ord kan en hitta sina egna, genom andras ord kan en känna sig mindre ensam.

Att skriva kan också vara något som får en att må bra. Skriva dagbok, listor, poesi och musik är några exempel på skrivande som kan fungera välgörande. Genom att sätta ord på papper eller skärm kan känslor, tankar och funderingar bli mer tydliga och förståeliga. Att skriva för att må bra handlar bara om att skriva för sig själv, för sin egen skull.

Kulturens inverkan på hälsa och välbefinnande

Alla individer är olika, en del behöver psykoterapi eller annan behandling medan andra behöver andra former av psykosocialt stöd, men också kultur och kreativt skapande kan fungera positivt.

WHO Health Evidence Network (HEN) publicerade 2019 en forskningsöversikt som visar att det finns bevis för att kultur bidrar till främjande av god hälsa och förebyggande av en rad psykiska och fysiska hälsotillstånd under människors hela livslängd.

 

Senast ändrad: