Direkt till innehållet

Dansa utan krav

Dansa utan krav är för tjejer 13–18 år som exempelvis upplever stress och oro, har höga kvar på sig själv, ofta har ont i magen och huvudvärk. Dansa utan krav är en trygg och kravlös aktivitet som startar med samling, därefter uppvärmning, dans och avslutas med avslappning.

Deltagarna får prova på jazz, modernt, afro, funk med mera och fokus ligger på rörelseglädje, gemenskap och kravlöshet och inte på prestation. Deltagandet är kostnadsfritt och inga förkunskaper krävs.

Dans för hälsa

Projektet bygger på en forskningsstudie gjord på Örebro universitet 2008-2011 av Anna Duberg, medicine Doktor. I studien deltog unga tjejer med de här problemen i kravlös dansgrupp med fokus på rörelseglädje, två gånger i veckan i åtta månader. Studien visade att tjejerna mådde bättre efter åtta månaders dans. Forskningsprojektet har fått stor uppmärksamhet världen över och har startats upp i flera kommuner i Sverige.

Läs mer om Dans för Hälsa, metodiken som användes i dansprojektet i Örebro, på www.dansforhalsa.se.

Vill du veta mer om forskningen, se Dans för hälsa - Örebro universitet.

Du kan också se en film som presenterar Dans för Hälsa på YouTube.

Dansa utan krav i Halland

I januari 2018 startade dansklasser i Halmstad genom ett samarbete mellan Halmstad kommun, ABF och Kultur i Halland. Dansklasserna leddes av Elin Larsson som är leg.fysioterapeut och utbildad dansinstruktör enligt konceptet Dans för Hälsa. Under hela 2018 och våren 2019 fick grupperna dansa i Nolltrefems lokaler. Eleverna blev rekryterade till dansklasserna via elevhälsan. Det är inga dansklasser planerade i Halmstad hösten 2019, men förhoppningsvis kommer de igång igen 2020.

I Halland finns flera instruktörer utbildade i metodiken Dans för Hälsa. I dagsläget finns instruktörer i kommunerna Halmstad, Falkenberg och Varberg och snart kommer det även att finnas i Laholm och Kungsbacka. Det finns planer på att Dansa utan krav ska starta i flera kommuner hösten 2019.

Kontakt

Har du intresse av att komma i kontakt med en utbildad instruktör, att starta en dansgrupp i din kommun eller i din verksamhet eller har andra frågor så är du välkommen att kontakta Anna Leppäjoki, dansutvecklare på Kultur i Halland, e-post: anna.leppajoki@regionhalland.se

Senast ändrad: