Direkt till innehållet

Dans för hälsa

Dans för hälsa bygger på en forskningsstudie där unga tjejer som upplevde stress, oro, återkommande magont eller huvudvärk, fick vara med i en kravlös dansgrupp med fokus på rörelseglädje. Studien visade att tjejerna mådde bättre efter åtta månaders dans, två gånger i veckan.

Dans för hälsa bygger på en forskningsstudie gjord på Örebro universitet 2008-2011 av Anna Duberg, medicine doktor. I studien deltog unga tjejer som upplevde stress, oro, hade höga krav på sig själva, återkommande magont eller huvudvärk. Tjejerna fick vara med i en kravlös dansgrupp med fokus på rörelseglädje, två gånger i veckan i åtta månader. Studien visade att tjejerna mådde bättre efter åtta månaders dans. Forskningsprojektet har fått stor uppmärksamhet världen över och har startats upp i flera kommuner i Sverige.

Läs mer om Dans för Hälsa, metodiken som användes i dansprojektet i Örebro, på www.dansforhalsa.se.

Vill du veta mer om forskningen, se Dans för hälsa – Örebro universitet.

Du kan också se en film som presenterar Dans för Hälsa på YouTube.

I Halland finns flera instruktörer utbildade i metodiken Dans för Hälsa.

Dans för hälsa i Laholm

Dans för hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga, 13-18 år. Rekrytering sker via elevhälsan i Laholm. Fokus är trygghet, rörelseglädje och kravlöshet. Deltagandet är kostnadsfritt och inga förkunskaper krävs.

Kontaktperson i Laholm är Lisette Bergman, friskvårdspedagog Laholms kommun, tel. 070 311 01 39,  e-post: lisette.bergman@laholm.se

Dansa för hälsa i Kungsbacka

Det erbjuds en trygg och kravlös aktivitet som startar med samling, därefter uppvärmning, dans och avslutas med avslappning. Deltagarna får prova på jazz, modernt, afro, funk med mera och fokus ligger på rörelseglädje, gemenskap och kravlöshet och inte på prestation. Deltagandet är kostnadsfritt och inga förkunskaper krävs.

Kontakt i Kungsbacka är Eleonor Abaji, hälsopedagog, tel 0300-83 49 33, e-post: eleonor.abaji@kungsbacka.se

Dans för hälsa i Halmstad

I januari 2018 startade ”Dansa utan krav” i Halmstad genom ett samarbete mellan Halmstads kommun, ABF och Kultur i Halland. Dansklasserna leddes av Elin Larsson som är leg. fysioterapeut och utbildad dansinstruktör enligt konceptet Dans för Hälsa. Hon ingår numera i Anna Dubergs dans för hälsa-team och har rollen som regional samordnare.

Kontakt i Halmstad är Elin Larsson, e-post: elin.larsson@abf.se

Elever på Sturegymnasiet i Halmstad erbjuds Dans för hälsa under ledning av danslärare Lisen Gustafsson. Verksamheten är pausad på grund av pandemin.

Kontakt på Sturegymnasiet är Lisen Gustafsson, tel. 070-844 48 21, e-post: lisen.gustafsson@halmstad.se

Kontakt

Har du intresse av att komma i kontakt med en utbildad instruktör, att starta en dansgrupp i din kommun eller i din verksamhet eller har andra frågor så är du välkommen att kontakta Marta Vassegård, dansproducent på Kultur i Halland, e-post: marta.vassegard@regionhalland.se

Senast ändrad: