Direkt till innehållet

Hela Halland läser

Var med i Hallands största bokcirkel! Hela Halland läser 2020 flyttades till hösten och författarbesöken genomfördes i september.

Hela Halland läser arrangeras för sjunde gången 2020 och innebär en mängd aktiviteter på biblioteken i Halland, med bokcirklar och författarbesök. Idén är att många i hela Halland läser samma bok och möts kring läsupplevelsen på olika sätt.

Författarsamtal mellan Anna Takanen och Marit Kapla

Hela Halland läser 2020 - Se och hör samtalet som spelades in på Varbergs teater i september!

Författarsamtal mellan Anna Takanen och Marit Kapla - Hela Halland läser from Region Halland on Vimeo.

Årets bok i Hela Halland läser

Boken Sörjen som blev och författaren Anna Takanen.
Fotograf: Fredrik Skogkvist. Kollage: Kultur i Halland.

Sörjen som blev av Anna Takanen

– Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen, säger Anna Takanen.

 

Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Halland. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa Väinö hade stupat i kriget och hans mamma Sara hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Han blev adopterad av lantbrukarparet Alma och Gustav Bengtsson i Falkenberg.

Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Halland under sitt liv. Boken sträcker sig ifrån 1938–2017 och Anna Takanen skildrar även sin egen uppväxt i Falkenberg under 70- och 80-talet.

Sörjen som blev är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.

Anna Takanen, född 1968, är uppväxt i Kungsbacka, Falkenberg och gick på Teatergymnasiet i Halmstad. Hon är verksam som skådespelare, regissör, författare och föreläsare. Hon har också varit konstnärlig ledare, vice vd och teaterchef på Göteborgs Stadsteater och på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sörjen som blev är hennes bokdebut.

Författarbesök och aktiviteter på biblioteken

Hela Halland läser innebär olika aktiviteter på biblioteken i Halland. Det är till exempel bokcirklar, workshopar och författarbesök. Författarbesöken i Hela Halland läser, där Anna Takanen pratar om sin bok och träffar läsare på biblioteken i Halland, skedde i september 2020.

Hela Halland läser arrangeras av Hallandsposten/Hallands Nyheter och Kultur i Halland tillsammans med Laholms kommun, Halmstad kommun, Hylte kommun, Varbergs kommun och Kungsbacka kommun.

Tidigare verk och författare i Hela Halland läser

  • 2014: Den enögda kaninen av Christoffer Carlsson
  • 2015: Springa med åror av Cilla Naumann
  • 2016: Lyrik: Ingela Strandberg
  • 2017: Thom Lundberg -  För vad sorg och smärta, samt ungdomsboken 5768 visningar på Youtube av Ralf Novák-Rosengren och Anita Santesson.
  • 2018: Hägring, en novellsamling av Oline Stig.
  • 2019: Mamma är bara lite trött av Sara Beischer
  • 2020:  Sörjen som blev av Anna Takanen

 

Följ Hela Halland läser på Facebook

Följ Hela Halland läser på Instgram

 

Senast ändrad: