Direkt till innehållet

Hela Halland läser

Var med i Hallands största bokcirkel! Årets bok 2023 för Hela Halland läser är Cykelbudet av Anders Teglund.

Hela Halland läser arrangeras för tionde gången 2023 och innebär olika aktiviteter på biblioteken i Halland, med bokcirklar och författarbesök. Idén är att många i hela Halland läser samma bok och möts kring läsupplevelsen på olika sätt.

Framsidan på boken Cykelbudet av Anders Teglund och porträttfoto av honom.

Cykelbudet av Anders Teglund

(Teg Publishing, 2021)

Sedan några år tillbaka är punktvisa cyklister i starkt lysande rosa ett vanligt inslag i stadsbilden. Trampandes uppför de branta backarna med vinden slåendes i ansiktet kliver de av sina cyklar samtidigt som de blickar ner mot telefonen i handen och tittar på sin order. De väntar utanför restaurangerna, stoppar omsorgsfullt ner den varma maten i väskorna, hoppar på sina cyklar och ger sig av igen. Vidare och vidare och vidare.

För den som har läst Anders Teglunds bok Cykelbudet är dessa personer, iklädda rosa jackor med lådlikande väskor på ryggen för matleverenaser – människor som i vårt nya gig-samhälle riskerar att bli lika osynliga som äldre tiders betjänter – för alltid synliggjorda. Cykelbudet handlar om när berättaren, författaren själv, tar jobb som cykelbud under coronapandemin, och bär formen av en dagboksskildring. Som läsare följer man med berättaren och upptäcker tillsammans, steg för steg, hur arbetet går till och tillika de dåliga arbetsvillkoren. Dagsboksformen gör att läsaren mer eller mindre smälter samman med berättaren. Stressen som cykelbudet utsätts för ihop med det ihållande regnet, kylan, svetten när maten ska levereras på olika adresser i staden, och avpersonifieringen som kommer sig av kunder som öppnar dörren slappt iklädda endast kalsonger, sipprar ut från sidorna.

Cykelbudet är en samtidsrapport och vittnesmål inifrån gig-ekonomin.

Boken belyser enskilda människors ifrågasättande och kamp gentemot en stor maktapparat, gig-ekonomin, och försöken att få till förändring.
Enskilda individer, ett litet kollektiv, bland många andra cykelbud som bara mäktar kämpa på med sitt, som ser vikten av att organisera sig för att granska, synliggöra och ifrågasätta arbetsgivaren och det globala ekonomiska systemets maktstrukturer. Dagboken och det dokumentära tvinnas samman och det personliga och politiska går hand i hand. Ytterligare ett plan som löper parallellt genom hela boken är krocken mellan de fria konsternas värden och den krassa ekonomiska verkligheten. Efter åratal av olika utbildningar, vikariat och projektanställningar inom konstnärliga områden som alla värnar om den fria tanken och demokratin krävs det stor envishet och kraft för den enskilde att härda ut och hanka sig fram i senkapitalismens tidevarv.

Bokens författare Anders Teglund föddes 1983 i Gällivare och är bosatt i Kungsbacka. Han är kulturarbetare, pianist och förläggare. Cykelbudet är Teglunds debutbok och skildrar ett drygt års arbete från sadeln.

Författarbesök arrangeras i de halländska kommunerna 18–27 april 2023.

Se programmet för Hela Halland läser i kalendern för kulturarrangemang.

Hela Halland läser arrangeras av folkbiblioteken i Falkenberg, Halmstad, Hylte, Kungsbacka, Laholm och Varberg, Kultur i Halland samt Hallandsposten, Hallands Nyheter och Norra Halland.

Tidigare verk och författare i Hela Halland läser

 

Symbol med texten Hela Halland läser.

 

Senast ändrad: