Direkt till innehållet

Återbruksutmaningen

Med Återbruksutmaningen inspirerar och utmanar vi till att återbruka det brukade. Ett slugt sätt att ta till vara på det vi redan har, och att ge material vidare liv. Återbruksutmaningen är ett exempel på hur vi genom slöjd och konsthantverk arbetar för en hållbar utveckling.

Fotografi med träsopor, ovanpå ligger en grön färgplatta och texten "Från sopor till smycken" och en återvinningssymbol med tre pilar i cirkel.

Trä – Från sopor till smycken

Kultur i Halland – Slöjd sökte i en utlysning hösten 2023 efter slöjdare, formgivare och konsthantverkare som ville tolka och omforma träsopor till smycke. Ett arvode premierar det experimenterande och utforskande arbetet med nyskapande tankar i trä, utifrån ett samtida och framtida perspektiv på kasserat trämaterial.

Resultatet presenteras i samband med utställningen ”Sopor är bra 2.0” på Rian designmuseum i Falkenberg, vernissage den 3 februari 2024 (utställningsperiod 3/2–24/3 samt i Rians monter på biblioteket i Ullared 1/4 – 28/4).

Sista ansökningsdag var den 5 november 2023.

Utvalda uppdragstagare

Bland ett 20-tal ansökningar valde juryn ut två uppdragstagare; designer Kajsa Willner och smyckeskonstnär Anna-Karin Haag.

Vi ser fram emot att se deras återvunna smycken ta plats på Rian designmuseum i Falkenberg, samt i Rians monter i Ullared under våren 2024.

Textil

På Vävmässan i Halmstad 2022 hade Återbruksutmaningen egen monter. Här visades prov på hur vanliga second hand-föremål som dukar, löpare och virkat enkelt sys om till nya bruksföremål. För idéerna och de nya föremålen stod bland annat kreatörerna Helén Markow, Katarina Segerbrand och Lena Haglund. De hade alla fått varsin kasse med 6 stycken textilier att utgå från. Inga textiler var identiska och flera hade spår av slitage. Resultaten blev personliga och används idag som inspirationsmaterial i olika sammanhang.

Olika äldre textilier; lakan, dukar, löpare, handdukar.
Några av de textilier som våra kreatörer gav nya användningsområden. Foto: Fredrik Jalhed
En stor randig sittpuff som någon sitter på (personen syns bara till midjan).
Handvävda löpare syddes ihop till en sittpuff. Foto: Fredrik Jalhed
Närbild på en blus eller skjorta med många knappar sydda som dekoration på knappslån.
Handvävda lakan fick nytt liv i klänning med många udda knappar och fickor. Foto: Fredrik Jalhed

Återbruksutmaningen i sociala medier

Se mer på Kultur i Halland – Slöjds konton i sociala medier, eller genom hashtagen #återbruksutmaningen

Kultur i Halland – Slöjds sida på Facebook

Kultur i Halland – Slöjds konto på Instagram

Kontakt

Anna Fabler, utvecklare – slöjd och konsthantverk
Telefon: 070-222 54 96
E-post: Anna.Fabler@regionhalland.se

Senast ändrad: