Direkt till innehållet

Odla din hatt

Nu tar vi Odla din hatt till Halland, med Äskhults by som samlande jordmån. Vi odlar tillsammans, men var och en för sig. Du som deltar sår svedjeråg på egen plätt, för att i slutändan kunna fläta och sy ihop en hatt.

Odla din hatt togs fram av Föreningen Halmens hus och Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen under 2021. Inspirerade av det populära ”1 kvm lin” ville man testa andra grödor att odla och slöjda med. Svedjeråg är en spännande gröda. Inte bara för att den växer och frodas när våren känns hektiskt, utan också för att det är ett robust spannmål som står emot ogräs och svår väderlek särskilt bra. Svedjeråg, som kom till Sverige på 1600-talet, anses vara ytterst lämpad för halmhantverk med sina långa och formbara strån.

Hattar flätade och sydda av halm.

Rågen till halm sår du på hösten

Det hela börjar med att bereda en liten jordplätt och så svedjeråg på hösten. Du som deltar i projektet får i augusti 2023 ett utskick med utsäde, historik samt odlingsbeskrivning och tillsammans odlar vi svedjeråg som vi i juni 2024 kommer att skörda, rensa och bereda.

Odla hemma i trädgårdslandet, rabatten, åkern, kolonilotten eller i odlingsbäddar. För att få ett långt strå, ca 1,5-2 m, bör svedjeråg sås på en plats där utrymme ges för att långa nedåtgående rötter ska utvecklas. En god tanke att ha med när du väljer odlingsplats är att svedjeråg växer lika mycket ovan jord som den gör under jord.

Fläta och sy en egen hatt med handledning

Sista steget blir att arbeta med sömnad av en egen hatt. Under resan kommer deltagarna att ta del av nyhetsbrev med kunskap och kuriosa kring halm, hattar och svedjeråg. Deltagarna bjuds på information och inspiration och handledning, samt ges möjlighet att följa hattens resa från utsäde till flätor och sedan vidare till en hatt.

Närbild på händer som flätar remsor av halm.
Fotograf: Martin Gustafsson.

Syftet är att utveckla, sprida och bevara halmslöjden, främst med fokus på materialkunskap och flätteknik samt hållbar konsumtion och produktion.

Odla din hatt avslutas med festligheter i Äskhults by hösten 2024.

Följa andra och dela med dig

Under projektets gång håller vi koll på våra odlingar och annat trevligt i sociala medier via hashtaggen #odladinhatt

Gå gärna med i Facebook-gruppen Odla din hatt.

Anmäl dig för att få utsäde och information

Anmälan för att få utsäde att odla själv har stängt.

Du kan fortfarande hoppa på satsningen och odla din egen halm genom att delta den 7 eller 8 juli då vi harpar rågen i Äskhults by (Fjärås), klockan 13–14 båda dagarna. Där och då kan du få utsäde om du är på plats!

Aktiviteter och workshoppar

Du kan också delta i olika aktiviteter och workshoppar om halm och halmslöjd, även om du inte har anmält dig för att odla själv. Aktuella workshoppar och aktiviteter inom Odla din hatt presenteras i vår kalender, se också aktiviteter i Äskhults by.

Logotyp för Odla din hatt.

Odla din hatt arrangeras av Kultur i Halland – Slöjd i samarbete med Äskhults by, efter en idé av Halmens Hus och Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götalandsregionen.

Kontakt

Kontaktperson på Kultur i Halland – Slöjd är Anna Fabler.

Anna Fabler, utvecklare – Slöjd och konsthantverk
Telefon: 070-222 54 96
E-post: Anna.Fabler@regionhalland.se

Senast ändrad: