Direkt till innehållet

Om att välja hantverk – fyra filmer

Om att välja hantverk är namnet på såväl ett projekt som involverat åtta unga hallänningar, som på slutprodukten i form av fyra filmer. Fyra filmare fick i uppdrag att ta kontakt med en ung slöjdare eller hantverkare vardera för att göra konstnärliga porträtt.

Filmerna från projektet Om att välja hantverk spelades in 2015, här kan du se korta smakprov ur filmerna. Filmerna i sin helhet finns att beställa från Kunskapsmedia för visning i utbildningssyfte.

Johanna Anderssons film "Rikard"

Rikard Ahlin har alltid dragits till att arbeta fysiskt med smide. Nu pluggar han det konstnärliga kandidatprogrammet Järn & Stål – offentlig gestaltning. Vi är med Rikard i verkstaden och får se hur det ser ut när han arbetar och han berättar hur det känns att få skapa sina egna hantverk med sina egna händer.

Om Rikard Ahlin, längd 7,14 minuter dokumentär. Se trailern här:

Emma Nordströms film "Ossian"

Ossian Ovik måste vara rädd om sina händer – för det är de som han arbetar med. Ossian har studerat både trähantverk och smideshantverk och nu har han börjat kandidatutbildning i Byggnadsvård. Vi får följa Ossian när han visar sin verktygskista med olika verktyg han gjort själv och berättar om känslan av att alltid ha velat skapa själv med händerna.

Om Ossian Ovik, längd 10,14 minuter dokumentär. Se trailern här:

Gustav Bondesons film "Emma"

Emma Andersson hittar ständigt nya vägar att uttrycka sin skaparlust. Nu har hon nyligen avslutat sin master i Child Culture Design. Emma visar oss vad hon har skapat i sin utbildning och hur hon har tänkt kring sina skapelser. Hon berättar om hur hon vill inspirera människor till att gå tillbaka till att göra saker för hand och ställer frågan om hur många barn idag som vet hur man gör en tröja egentligen?

Om Emma Andersson, längd 6,30 min dokumentär. Se trailern här:

Jimi Vall Petersons film "Malin"

Malin Tingström har alltid varit intresserad av att göra saker själv – på egen hand. Malin pluggar till slöjdlärare och arbetar extra i en historisk 1800-tals by som visar allmänheten hur det var att leva förr. Vi är med Malin på hennes arbetsplats där hon visar äldre hantverkstekniker och berättar mer om sin syn på textilslöjd.

Om Malin Tingström, längd 9,23 minuter dokumentär. Se trailern här:

Om projektet "Om att välja hantverk"

Med rötterna i Halland, har vi flertalet unga personer som skapar på olika sätt. På kort tid under 2015, stötte vi utvecklare på både film- och slöjdsidan på ambitiösa personer som satsat och satsar på sitt skapande genom att gå utbildningar och starta företag. Vi såg en möjlighet att genom film kunna inspirera fler ungdomar till att välja en skapande yrkesväg!

Senast ändrad: