Direkt till innehållet

Ull

Ull är en fantastisk, hållbar fiber med många användningsområden. Sedan urminnes tider fortsätter den att skydda oss från både värme och kyla.

I Halland har vi ca 30 000 får som ger oss ca 60 000 kg ull per år. I Sverige är siffran ca 1.000 ton ull per år. Men endast 20 % av landets ull tas till vara och vidareförädlas. Samtidigt importeras ca 336 ton råull från utlandet. Idag verkar olika aktörer för att statusen på vår inhemska ull ska höjas, och olika led kopplas samman. Kultur i Halland – Slöjd samverkar med olika parter för att höja kunskaperna om ull genom flertalet arrangemang.

Se vår kalender för kulturarrangemang där de annonseras

Ull som resurs

Ull är slitstarkt, formbart, tål höga temperaturer, är ljuddämpande och elastiskt. Ull är dessutom i sin rena form 100% biologiskt nedbrytbart. ”Ull som resurs” var ett EU-projekt som drevs 2018–2020 i partnerskap med Hushållningssällskapet Halland, Coompanion Halland, Hallands fåravelsförening, Region Halland och The Loop Factory AB. Projektets mål var att hitta avsättning till svensk ull och sluta slänga den, för att i nästa steg importera ull från djur som haft det sämre än de svenska djuren. Man utgick från Halland, men samarbetade gärna med andra områden.

Presentation av projektresultat och halländska aktörer från utställningen i november 2020 (pdf)

“Ull som resurs 2.0” är en fortsättning på detta arbete och genomförs i Halland och Västra Götaland. I Halland går vi in i en andra fas som tar avstamp från den nivå som finns idag, bland annat med applikationer från otvättad ull.

För mer information om ”Ull som resurs” se Hushållningssällskapet Hallands webbplats

Ull för livet

Utställningen “Ull för livet” har producerats av Sveriges Hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare. Här presenteras småskaligt, inhemskt ullhantverk som visar på ullens fördelar och användningsområden. Ullen kommer från svenska får, och garnet är spunnet på svenska spinnerier i sin naturliga färgskala.

Idag finns det tolv mindre spinnerier i Sverige. Majoriteten lönspinner, det vill säga att du som har ull kan lämna in den för spinning och få den garnkvalitet du önskar. Vissa spinnerier köper också upp ull av god kvalitet och har egna garnsortiment. Syftet med ”Ull för livet” är att skapa samverkan och lyfta ullnäringen i landet ur ett hantverks- och kunskapsperspektiv.

För mer information om utställningen ”Ull för livet” se Hemslöjdsguiden

Ull i kubik

Arrangemanget “Ull i kubik” är ett årligt höstarrangemang med ull och får i fokus. Utbudet består av hantverksförsäljning, workshops, föreläsningar, råullsmarknad, med mera. Arrangörer är Öströö Fårfarm, Studiefrämjandet, Evas Ullkläder, Kerstin Paradis Gustafsson (Kulturpristagare i Halland 2017), Naturskyddsföreningen, Hallands fåravelsförening och Kultur i Halland – Slöjd. Varje år försöker vi utveckla någon ny temavinkling.

Läs mer om arrangemanget på www.ullikubik.se

 

Senast ändrad: