Direkt till innehållet

Nathalie Ruiz har fått Torup att dansa och le

Årets kulturpristagare är en internationellt lysande stjärna på dansscenen och en outtröttlig ambassadör för danskonsten som inte gör skillnad på Dramatens stora scen och bygdegården i Torup.

Stolt dansare. Nathalie Ruiz har blivit årets kulturpristagare i Halland. Foto: Hans Jönsson

 

– Merci, julklapparna kommer tidigt i år, sa Nathalie Ruiz i sitt tacktal när Region Hallands kulturpris 2019 delades ut vid regionfullmäktiges möte på onsdagen.

Nathalie Ruiz växte upp i södra Frankrike på 1960-talet och visste redan som liten att hon ville dansa. Läkarstudierna avbröts när kärleken till dansen tog över. Hon har haft en framgångsrik karriär som dansare internationellt och har arbetat med en rad välkända koreografer och danskompanier.

1988 kom hon till Sverige för att ingå som solist i Cullbergbaletten under Mats Eks ledning, och blev kvar här. I Sverige har hon arbetat med de flesta betydande moderna koreografer som Per Jonsson, Kenneth Kvarnström och Birgitta Egerbladh och är sedan 1992 själv verksam som koreograf.

För några år sedan bosatte hon sig i lilla Torup utanför Hylte. Övertygad om att dansen har en plats även där började Nathalie med dans-workshops. Nyfikna Torupsbor och andra som vågade sig dit möttes av hennes entusiasm och värme. Och Nathalie Ruiz har fått byn att dansa. Med sitt smittande engagemang för dans och rörelse har hon fått människor i alla åldrar att våga uttrycka sig med kroppen och att ställa sig på scen – i Falkenberg, Halmstad och Kungsbacka.

– Kultur är viktigt om man ska bygga den bästa livsplatsen, sa Nathalie Ruiz som en elegant passning till fullmäktigeledamöterna

Att fylla landsbygden med kultur är en vision hon tar på största allvar. Projektet Access, där Nathalie är en drivande person, har som mål skapa en ”verktygslåda” för att främja kulturen på små orter som Torup. Genom att skapa lekfulla konstnärliga ytor som ökar intresset för kultur ska det bidrar till gemenskap över generationsgränserna, integration och ett levande samhälle. Tack vare sitt nationella nätverk har hon lockat personer som Rolf Lassgård, Stina Ekblad och Rikard Söderberg till Torup och bygdegården – kvällar då sittplatserna knappt räckt till.

Natalie dansar fortfarande själv. Till hösten ses hon i föreställningen Kalejdodans som ska turnera på mindre orter i hela Halland. KalejdoDans är ett samarbete mellan Teater Halland och Rum för Dans.

Senast ändrad: