Direkt till innehållet
18 Aug Är mode konst?

Är mode konst?

Under 2021 utforskas mode i Halland – på tretton platser, under olika utställningsperioder. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt. I anslutning till projektet arrangeras i sommar en föredragsserie som sänds digitalt.

 

Föredrag med Philip Warkander

 

Svartvitt porträtt av man i mönstrad tröja.
Foto: Tomas Falmer

 

Det dröjde innan mode fick ta plats på konstmuseerna. Mode ansågs kommersiellt, ytligt och som lägre stående än den finkulturella konsten. Sedan några år tillbaka är läget ett helt annat, och mode finns inte bara som universitetsämne utan har också tagit plats på kultursidorna. Men frågan om hur mode och konst egentligen förhåller sig till varandra kvarstår. Hur definieras mode och vad är egentligen skillnaden mellan konst, design och konsthantverk?

Philip Warkander är lektor i modevetenskap vid institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet. I sin avhandling undersökte han hur frågor om kön och sexualitet kunde manifesteras genom klädval. Därefter har han forskat om kreativt arbete inom modebranschen, men också skrivit modekritik för Expressen samt, tillsammans med Marie Ledendal, skrivit boken ”Danius och modet” (Hoc press, 2020).

Värd: Varberg, genom Varbergs Konsthall, Galleri Hamnmagasinet och hallands kulturhistoriska museum

Länk till föredraget

Mode: Yta med djup – Digitala föredrag i sommar

I anslutning till projektet Mode: Yta med djup arrangeras i sommar en föredragsserie. Samtliga föredrag är kostnadsfria och sker digitalt.

Programmet bjuder också på ett kort nedslag i värdkommunernas utställningar och presenteras av Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.

Länkar till samtliga föredrag hittar du på konstihalland.se

 

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Bild- och formkonst, Slöjd och Konsthantverk, Kulturarv

Tid: onsdag 18 augusti kl 17.30

Plats:

Digitalt föredrag i Zoom

Ingen föranmälan. Föredragen spelas inte in och går därför inte att se i efterhand.

Entrè:

Kostnadsfritt. Ingen anmälan behövs.