Direkt till innehållet

Dokumentärfilmskonferens

Välkommen till Dokumentärfilmskonferens 6–7 maj i Vessigebro, Halland!

Konferensen riktar sig till dig som är verksam inom dokumentärfilm och/eller annan typ av film. Arrangörer är Film – Region Värmland, Kultur i Halland – Film och FilmCloud, Västra Götaland. Vi bjuder tillsammans in för att träffas på en av landets äldsta folkhögskolor, Katrinebergs folkhögskola, där vi lånar Filmhuset, Studio 114.

Program

Lördag 6 maj

09.15 Välkomna

Under dagen träffar vi flertalet spännande yrkesverksamma inom dokumentärfilm som alla visar exempel på vad som inspirerar dem när det kommer till dokumentärfilm. Hur har det påverkat dem i deras arbete som regissör, manusförfattare, klippare och ljuddesigner?

9.30–10.30 Inspiration och uttryck 1 – Ellen Fiske

Regissör som debuterade med kortfilmen Keep me Safe och fortsatte med Lone Dads. Långfilmen Scheme Birds hade premiär på Tribeca Film Festival 2019 där den också fick flera priser. Nästa dokumentära långfilm, Josefin & Florin blev också gulbaggevinnande precis som kortfilmen Little to big som just vann för bästa kortfilm.

10.30–11.00 Fika och mingel

11.00–12.15 Inspiration och uttryck 2 – Ted Krotkiewski

Ljuddesigner och kompositör. Har bland mycket annat arbetat med filmer såsom Dogborn, Dreaming Walls – De sista gästerna på Chelsea Hotel, Tsumu – Where Do You Go with Your Dreams och vann just Gulbagge 2023 för bästa ljuddesign för All of Our Heartbeats Are Connected Through Exploding Stars. Ted är också före detta musikproducent som producerat artister som Loreen, Elliphant och Zara Larsson.

12.15–13.30 Lunch

13.30–14.30 Kreativ distribution – Karin Ekberg

Karin långfilmsdebuterade 2014 med den intima dokumentärfilmen Att skiljas, och 2017 kom Efter Inez som också tilldelades Tempo Documentary award. Karin sitter i styrelsen för Oberoende Filmares Förbund, OFF, och kommer berätta om erfarenheter kring kreativ distribution.

14.30–15.00 Fika och mingel

15.00–16.00 Framtidens mötesplatser – Tor Palm med gäst

Hur kan man tänka kring framtida mötesplatser för filmvisning, seminarier och utställningar när tekniken möjliggör en rumslig upplevelse i en annan dimension? Hur påverkar det våra berättelser, gestaltningen och samtalet kring berättelsen? Och hur kommer dokumentärfilmens möjligheter att skildra dessa världar se ut? Tor Palm tar oss med på en inspirationsresa.

16.00–16.15 Paus

16.15–17.15 Inspiration och uttryck 3 – Max Eriksson

Har regisserat guldbaggenominerade och prisbelönta The Scars of Ali Boulala som hade sin världspremiär vid Tribeca filmfestival 2021. Max är även verksam som klippare inom dokumentärfilm och har bland annat klippt Leva. Älska (2018) av Mette Aakerholm och den dokumentära miniserien Rörelsen (2023).

Söndag 7 maj

10.00–11.00 Att skildra svåra ämnen – Jenifer Malmqvist om arbetet med filmen Döttrar

I filmen Döttrar möter vi Sofia, Hedvig och Maja som växt upp på landsbygden i södra Sverige med deras mamma Carolina – en självlysande personlighet och en hängiven mor. År 2010, samma dag som Hedvig fyllde 10 år, tog Carolina sitt eget liv. Maja hittade henne först. Sofia minns bara hur hon hindrades att se in genom fönstren. I dag är tjejerna – då 8, 10 och 16 år gamla – unga vuxna. Livet har fortsatt, men de har alla kämpat på olika sätt för att hantera sorgen. I filmen möter vi syskonen både som barn men också tio år senare som unga vuxna.

Jenifer Malmqvist arbetar med både dokumentär och fiktion. Exempelvis prisvinnande On Suffocation (2013) och Min Värld är din (2019). Döttrar (2022) hade sin premiär på CPH:DOX och vann även Guldbagge 2023 för bästa klipp.

11.00–11.30 Fika och mingel

11.30–12.15 Bakom SVT:s dokumentärfilmstablå – Charlotte Madsen

I Danmark arbetade Charlotte med internationell distribution och finansiering av dokumentär för DR Sales. Nu har hon arbetat för SVT i 10 år, började som redaktör för K-special och fortsatte som projektledare för svensk dokumentär och DOX.

12.15 Lunch och avslut

 

Bra att veta

Katrinebergs folkhögskola ligger i Vessigebro ca 15 km från Falkenberg. Kommer du med tåg eller buss fixar vi transport till Vessigebro, vilket du anmäler direkt till oss. Behöver du boende så kan vi hjälpa till, kontakta anna.ost@regionhalland.se

Anmäl dig senast 17 april

För att anmäla dig och för frågor kontakta: anna.ost@regionhalland.se

Vi har begränsat antal platser så det är först till kvarn-principen som gäller.

Konferensen är kostnadsfri. Mat och fika finns att köpa på plats.

Väl mött!

 

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Film och rörlig bild

Tid: 6–7 maj 2023

Plats:

Filmhuset, Studio 114 på Katrinebergs folkhögskola, Vessigebro.

Sista anmälningsdag: 2023-04-17

Målgrupp: För dig som är verksam på ett eller annat sätt inom dokumentärfilm och/eller annan typ av film.

Entré:

Konferensen är kostnadsfri. Mat och fika finns att köpa på plats. Endast föranmälan.