Direkt till innehållet
3 Nov Ett ämne, tusen möjligheter

Ett ämne, tusen möjligheter

Digital fortbildningsdag för dig som är slöjdämneslärare i Halland. Välkommen till en dag av kunskap, samtal och inspiration på temat återbruk!

Dagen bjuder på föreläsningar, samtal och praktiska kunskaper i slöjd. Teman är återbruk, miljömedvetenhet och livscykel. Under förmiddagen blir det presentationer, föreläsning och samtal. Efter lunch följer kreativa workshopar att ta del av hemma vid arbetsbordet, i favoritfåtöljen eller i den egna slöjdsalen.

Dagen är kostnadsfri med ett begränsat antal platser.

Välkommen med din anmälan senast den 24 oktober 2021

Fortbildningsdagen arrangeras i år av Kultur i Halland – Slöjd och Halmstads kommun i samarbete.

Program

Kl. 9.00–9:30

Arrangörerna Agneta Andreasson, ämneslärare i textilslöjd från Halmstads kommun och Anna Fabler, utvecklare i slöjd och konsthantverk för barn och unga, Kultur i Halland – Slöjd presenterar sig och hälsar välkommen till dagen.

Kl. 9:30–10:30

Föreläsning och frågestund med Christian Svensson, legitimerad slöjdlärare, slöjdare, maker och stolt nörd. Med ledord som ”fail harder” och ”övning ger träning” delar han sitt perspektiv på slöjdens material utifrån egna praktiska erfarenheter av pedagogik och elevers lärande. Men han har även tankar om hur materialen formar oss, lika mycket som vi formar dem. Se mer om Christians verksamhet på Instagramkontot @slojdpraktikan

Kl. 10:30–11.00

Paus

Kl. 11.00–11:15

Hur verkar vi för en skolslöjd med hållbara, giftfria material? Inspirerade av projekten giftfri förskola och giftfri skola bestämde sig slöjdämneslärarna Lisa Nidsjö och Mikael Hansson för att ta reda på hur man tänker giftfritt i slöjden. Deras arbete resulterade i en folder om hållbara slöjdsalar som de här presenterar. En folder vars innehåll de hoppas kommer att hjälpa er när ni gör inköp och planerar er slöjdundervisning.

Kl. 11:15–12.00

Samtal med slöjdkollegor från hela Halland i mindre grupper.

Kl. 12.00–13.00

Lunch

Kl. 13.00–15:20

Workshop (Pauser under workshopstiden gör gruppen själva upp om)

Kl. 15:20–15:30

Paus

Kl. 15:30–16.00

Korta 5-minuterspresentationer av varje workshopledare, avrundning och Tack för idag!

Workshopar att välja mellan

Sashiko, lappa och laga på japanskt vis med Takao Momiyama

Sashiko betyder ”små stygn” och är ett sätt att lappa och laga textilier på. Det finns oändliga möjligheter och lagningarna blir som små konstverk. Mästare med nålen är i denna workshop Takao (Momi) Momiyama som lär dig de viktigaste grunderna. Momi är född i Japan men bosatt på Österlen sedan 2003. Under alla år har han dock hållit kvar vid sitt japanska kulturarv sashiko. Instagram? Se @momiyamatakao

Du behöver: Nålar i olika storlekar, flera sorters tråd (gärna bomull), tyglappar att öva på och sax. Penna, papper, linjal. Har du något klädesplagg som behöver lagas är det ett ypperligt tillfälle att slå slag i saken.

Hapa Zome/ Tataki Zome – tryck på tyg med växter med Elinor Brouang Möller

Prova på den japanska blom- och bladtryckarmetoden Hapa Zome/ Tataki Zome med Elinor Brouang Möller. Elinor är designer med kandidatexamen från Högskolan för design och konsthantverk, och arbetar med slöjd som metod. Detta för att skapa design som utgår från ekologi, ekonomi och social hållbarhet – regenerativ design. Tataki Zome är ett roligt sätt att överföra växternas pigment till tyg. Resultatet blir vackra mönster med organiska former. Inga förkunskaper krävs, alla kan vara med! På Instagram heter Elinor @elinor.brouang.moller

Du behöver: Hammare/ gummiklubba, skärbräda, vitt/ljust tyg eller plagg av naturfibrer (strumpor är plagg) att trycka på, maskeringstejp, sax, mindre tygbit. Och lite färska blad och blommor: pelargonia, gerbera, krysantemum, ros, palettblad. Ju mer färg desto bättre!

Målande träslöjd! med Monica Palmqvist

I Målande träslöjd! Får du lära dig att göra penslar av det material som annars skulle slängas i din slöjdsal. Småbitar och pinnar av trä samt rep- och snöresstumpar blir under workshopen till experimentella penslar att använda vidare, eller som fint häng på väggen. Workshopledaren Monica Palmqvist är formgivare och slöjdare med fokus på hållbar livsstil. Slöjdar miljövänligt sedan 1990-talet och är van workshopledare inom ämnet. Se gärna mer av Monica på Instagram, där heter hon @hallbar_livsstil_m

Du behöver: Täljkniv, sekatör, trälim, klädnypor, maskeringstejp, dekorativ tejp, tyg (gärna klottyg för bokbindning), hobbyfärger, disktrasa, svamp, mönstrade stämplar (valfritt, tips är att skapa enkel stämpel av suddgummi), svart spritpenna. Material till penselns borst: stumpar av rep, tampar och snören i olika material, träpinnar (gärna färskt trä) 20-100 cm, tygremsor i naturmaterial, lingarn och bok med vackra bilder att klippa i (köp på loppis).

Tälja i färskt virke med Ole Engmo

Under ledning av träslöjdargesällen Ole Engmo lär du dig hur du lätt kan slöjda något användbart ur färskt lövträ. Det viktigaste i denna workshop är en vass kniv, liten såg och det färska träet. Bruksslöjdaren Ole, som är utbildad vid Sätergläntan Institutet för Slöjd och Hantverk, träslöjdar utan sandpapper och inspireras av historisk slöjdtradition. På Instagram heter han kort och gott @oleengmo

Du behöver: Vass täljkniv, “ful-kniv” du kan banka på och klyva med, hammare att banka på ful-kniven med, handsåg, tåligt arbetsunderlag av trä som du kan klyva mot, och en färsk (inte torr) bit lövträd ca 50cm lång och 5-10 cm diameter, blyertspenna, plåster…

Trådslöjd – luffarslöjd i grundskolan med Mikael Karlsson

Skapa både dekorations- och bruksföremål av ståltråd. Leder och inspirerar gör slöjdämnesläraren Mikael Karlsson, som även arbetat som hemslöjdskonsulent i Halland. I denna workshop har Mikael valt att visa hur en spindel, krok, ljusstake och skål tar form. För skolslöjden rimliga småprojekt som är utvecklingsbara efter eget tycke och smak. Mikael går även igenom de grepp med händer, tråd och verktyg som är trådslöjdens grunder. Allt för att du efter workshopen skall våga leka med och utmana ståltråden mot nya produkter och områden i egen verksamhet.

Du behöver: Kort böjtång, kombinationstång, sidavbitare, spetstång, spoltråd 0,6 mm svart och galvad, dragen mjukglödgad ståltråd 1,5 mm, glaspärlor att trä på spoltråden.

 

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Slöjd och Konsthantverk

Tid: Onsdagen den 3 november kl. 9–16

Plats:

Digitalt via Teams.

Sista anmälningsdag: 2021-10-24

Målgrupp: Slöjdämneslärare i Halland.

Entrè:

Dagen är kostnadsfri med ett begränsat antal platser.
Anmäl dig senast den 24 oktober