Direkt till innehållet
7 Jul Folkdräkt, kulturarv, svenskhet: omstridda och särskiljande begrepp

Folkdräkt, kulturarv, svenskhet: omstridda och särskiljande begrepp

Under 2021 utforskas mode i Halland – på tretton platser, under olika utställningsperioder. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt. I anslutning till projektet arrangeras i sommar en föredragsserie som sänds digitalt.

Föredrag med Charlotte Hyltén-Cavallius

Folkdräkt, kulturarv, svenskhet: omstridda och särskiljande begrepp

 

leende kvinna med svart blus och solglasögon i pannan

 

I det här föredraget kommer Charlotte Hyltén-Cavallius att tala om hur insamling och dokumentation av folkligt dräktskick har kommit att forma väl spridda idéer om ”folkdräkt”, ursprung och tillhörighet. Det kommer att beröra vilken roll kulturarvsinstitutioner som exempelvis Nordiska museet och Hemslöjden har spelat, men även det ideella engagemang som drivit arbetet framåt. Vilken roll spelar olika former av folklig, traditionell klädsel idag? Hur värderas, bemöts och hierarkiseras traditionella plagg utifrån bärare och historia?

Charlotte Hyltén-Cavallius är docent i minoritetsstudier, fil. dr. i etnologi och arbetar som forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. Som forskningschef vid Mångkulturellt centrum har hon tidigare verkat i ett flertal projekt kring kulturarvsinstitutionernas roll i samhället vilket syns exempelvis i boken ”Älskade museum. Svenska kulturhistoriska museer som kulturskapare och samhällsbyggare” (tillsammans med Fredrik Svanberg, 2016). Hennes andra intresseområden innefattar bland annat minoriteternas och migrationens kulturhistoria, och frågor om kulturarv och kulturarvspolitik, materialitet och estetik.

Värd: Hylte, genom Unnaryds Bonadsmuseum

Länk till föredraget

Mode: Yta med djup – Digitala föredrag i sommar

I anslutning till projektet Mode: Yta med djup arrangeras i sommar en föredragsserie. Samtliga föredrag är kostnadsfria och sker digitalt.

Programmet bjuder också på ett kort nedslag i värdkommunernas utställningar och presenteras av Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.

Länkar till samtliga föredrag hittar du på konstihalland.se

 

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Bild- och formkonst, Slöjd och Konsthantverk, Kulturarv

Tid: onsdag 7 juli kl 17.30

Plats:

Digitalt föredrag i Zoom
Ingen föranmälan. Föredragen spelas inte in och går därför inte att se i efterhand.

Entrè:

Kostnadsfritt. Ingen anmälan behövs.