Svårt att nå Region Halland via telefon

Just nu är det svårt att nå Region Hallands sjukvård och övriga verksamheter på telefon. Leverantören felsöker. 1177 och 112 fungerar som vanligt.

Direkt till innehållet
8 Jun INES: Theremin & Viola - Carolina Eyck och Henrik Frendin

INES: Theremin & Viola - Carolina Eyck och Henrik Frendin

Vi firar hundraårsjubileet av det första elektroniska instrumentet, thereminen, med en av världens ledande thereminvirtuoser; tyska Carolina Eyck. Hon samarbetar vid denna konsert med den svenske violaprofessorn Henrik Frendin.

• Carolina Eyck – theremin & voice
  • Henrik Frendin – electric viola & viola grande

Carolina Eyck är en tysk musiker och kompositör, som anses vara världens ledande thereminvirtuos. Hon började spela theremin redan vid 7 års ålder. 2015 tilldelades hon Echo Klassik Prize for “Concert Recording of the Year”. Eyck utvecklade vid 16 års ålder sin egna åtta-fingrars-positions-spelteknik och publicerade den första utförliga metodboken för theremin ”The Art of Playing the Theremin”. Hennes metod används nu av thereminspelare över hela världen och har revolutionerat hur man spelar theremin. Hon har framträtt i konserthallar runt världen och varit solist med Berlin Radio Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Argentine National Symphony Orchestra, Dresden Philharmonic mfl. Flera solokonserter för theremin och orkester har skrivits för Eyck. 2016 började Carolina turnera med sitt soloprojekt Theremin & Voice. Genom att använda loopar och ett antal ljudeffekter utvecklar hon hela körer på scen och utvidgar thereminens ljudpalett.

Vid denna konsert samarbetar hon med den svenske violisten Henrik Frendin. Han är professor i viola och kammarmusik vid Musikhögskolan i Malmö, och vårt lands kanske främste ambassadör för sitt instrument. Under en lång karriär har han haft världen som arbetsfält både inom västerländsk konstmusik samt improvisationsmusikens sfär. Han har uruppfört ett antal violakonserter, bl a i Wiener Konzerthaus och samarbetat med dirigenter som Enrique Mazzola, Joseph Swensen samt Hannu Lintu. Tillsammans med instrumentbyggaren Richard Rolf har han utvecklat ett unikt instrument kallat ”elektrisk viola grande”, vilket skapat en ny standard för elförstärkta stråkinstrument.

Thereminen uppfanns 1919 av Léon Theremin i anslutning till forskning kring detektorer. Instrumentet utnyttjar ett fenomen som liknar svävning och är en låda med två metallantenner som skapar elektromagnetiska fält. Den uppåtstående antennen kontrollerar tonhöjden, små snabba rörelser med högra handen producerar vibrato. Vänstra handen ansvarar för dynamik och artikulation. Antennerna är konstruerade så att den ena är känslig för rörelse i sidled och den andra för rörelse i höjdled. På så sätt kan tonhöjd och ljudstyrka styras oberoende av varandra.

Konserten ingår i INES-serien och arrangeras av Världsarvet Grimeton Radiostation, LJ Records och Kultur i Halland.

Läs mer om Carolina Eyck på www.carolinaeyck.com

Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar på www.inesplay.se

Senast ändrad:

Kategori: Musik

Tid: Lördag 8 juni kl. 16.15

Plats:

Världsarvet Grimeton Radiostation. Åk till Grimeton med ”Åkturen”.

Entrè:

Fri entré.