Direkt till innehållet
28 Jan Inspirationsdag för läsombud ”Tema smakprov”

Inspirationsdag för läsombud ”Tema smakprov”

Välkommen till en digital inspirationsdag för alla läsombud i Halland! 

Vi erbjuder flera föreläsare med tonvikt på vad som händer i Halland. ”Tema smakprov”. Vi träffas digitalt på Teams, via länk som skickas ut till anmälda deltagare några dagar innan.

Ett urval av vad dagen kommer att erbjuda:

  • Kultur för livet – Martin Odd berättar om de senaste årens satsning på kultur för äldre. Martin har ett regionalt uppdrag som utvecklare inom Kultur & hälsa på Hallands bildningsförbund och har mångårig erfarenhet av kultur för äldre.
  • Personen bakom rösten – Petter Heldt, skådespelare vid Teater Halland, läser in talböcker med hallandsanknytning. Han berättar hur detta arbete går till.
  • Ska du ha läsecirkel eller högläsning med lättlästa böcker? – Maria Ledin, bibliotekarie vid Halmstadbiblioteken, presenterar bibliotekets Lättläst-väskor.
  • Ann-Charlotte Ekensten är författare och skrivpedagog: ”Varma och vardagsnära berättelser som lockar till skratt och frågor. Hennes ledstjärna är läsglädje för alla, oavsett ålder och förutsättningar” (Nypon förlag).

 

Delar av programmet riktar sig i första hand till dig som jobbar i äldreomsorgen och andra delar till dig som arbetar inom LSS. Den som önskar får gärna delta under hela dagen, annars kan man välja den del som passar bäst. Detta gäller även er som är så kallat frivilliga läsombud.

Program

09.15 Välkomna! Det digitala mötet öppnar
09.30 Inledning – Eva Nyhammar, kulturchef Region Halland
09.40 Att skriva lättläst för vuxna – Ann-Charlotte Ekensten
10.20 Paus
10.45 Läsning som empowerment – Emma Åstrand
11.30 Bibliotekets Lättläst-väskor – Maria Ledin
12.00 Lunchpaus
13.00 Återsamling
13.15 Radiokakan 88,6 – kaka söker maka – Maggan Ek & Peter Bengtsson
13.45 Bensträckare
13.50 Personen bakom rösten – Petter Heldt
14.20 paus och 5 min. gympa med Blossom https://youtu.be/diz1TfybK00
14.45 Kultur för livet – Martin Odd
15.15 Avslutning av dagen
15.30 Bye bye

Medverkande

Ann-Charlotte Ekensten, författare och skrivpedagog. ”Varma och vardagsnära berättelser som lockar till skratt och frågor. Hennes ledstjärna är läsglädje för alla, oavsett ålder och förutsättningar” (Vilja förlag). Ett smakprov:  Ann-Charlotte Ekensten – Digitalt författarbesök.

Emma Åstrand. Emma presenterar sig som funkisfilosof som engagerar sig i politiska projekt för att öka kunskap om och, så småningom, eliminera funkofoba strukturer. Hon driver podden Full rulle tillsammans med aktivisten Tobias Holmberg.

Maria Ledin är bibliotekarie vid Halmstadbiblioteken. Maria arbetar bland annat med Lättläst och annan anpassad litteratur och samarbetar med läsombud runtom i Halmstad.

Maggan Ek och Peter Bengtsson driver Dramalogen, ”ett paraply för fria kulturskapare och en del av Halmstad kommun under Kulturförvaltningen”. Maggan & Peter startade programmet Radiokakan hösten 2020 som ett sätt för människor att komma närmare varandra. Programmet sänds i Halmstad närradio men går även att lyssna till som podd, Radiokakan | Dramalogen

Petter Heldt, skådespelare vid Teater Halland, läser in talböcker med hallandsanknytning. Han berättar hur detta arbete går till.

Martin Odd, Hallands bildningsförbund. Martin har ett regionalt uppdrag som utvecklare inom Kultur & hälsa och har mångårig erfarenhet av kultur för äldre. Han berättar här om de senaste årens satsning kallad ”Kultur för livet”.

Anmälan

Deltagande är kostnadsfritt. Anmäl dig här, senast 24 januari.

Tipsa gärna kollegor och andra som kan vara intresserade!

Varmt välkommen!

Vid frågor, kontakta gärna

Eiler Jansson, telefon: 035-17 98 60
E-post: Eiler.Jansson@regionhalland.se

Marija Wilhelmsson Hane, telefon: 0720-84 37 19
E-post: Maria.Wilhelmsson-Hane@regionhalland.se

Arrangeras av Kultur i Halland – regionbiblioteket.

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Litteratur och skrivande, Bibliotek

Tid: Torsdag 28 januari 2021, kl. 09.15-15.30

Plats:

Digitalt via länk som skickas ut efter anmälan. (Teams)

Sista anmälningsdag: 2021-01-24

Målgrupp: För dig som jobbar i äldreomsorgen eller inom LSS, samt frivilliga läsombud.

Entré:

Kostnadsfritt. Anmäl dig här