Direkt till innehållet
9 Jun Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

Under 2021 utforskas mode i Halland – på tretton platser, under olika utställningsperioder. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt. I anslutning till projektet arrangeras i sommar en föredragsserie som sänds digitalt.

Föredrag med Henric Bagerius

Korsettkriget – modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

Det sena 1800-talets Sverige präglades av olika rörelser som arbetade för att förbättra människors liv. En av dessa var dräktreformrörelsen som ville befria svenska kvinnor från ett utländskt modeslaveri och förändra deras sätt att klä sig. Symbolen för svenskornas slaveri under modet var korsetten, och vintern 1885 förklarade en grupp kvinnor i Stockholm krig mot klädesplagget. Det blev startskottet för en trettioårig strid mot trånga snörliv och långa klänningssläp. Hör historikern Henric Bagerius berätta om kampen utifrån sin bok Korsettkriget.

Porträtt av Henric Bagerius
Foto: Sara MacKey

Henric Bagerius är docent och universitetslektor i historia och utsedd till excellent lärare vid Örebro universitet. Hans forskning handlar framför allt om samspelet mellan politik, kropp och sexualitet från medeltid till modern tid. Han har ett starkt pedagogiskt engagemang och har tilldelats Örebro universitets pedagogiska pris för sina insatser som lärare.

Värd: Halmstad, genom Halmstads konsthall, Hallands Konstmuseum och Friluftsmuseet Hallandsgården.

Länk till föredraget: https://zoom.us/j/94827992160

Mode: Yta med djup – Digitala föredrag i sommar

I anslutning till projektet Mode: Yta med djup arrangeras i sommar en föredragsserie. Samtliga föredrag är kostnadsfria och sker digitalt.

Programmet bjuder också på ett kort nedslag i värdkommunernas utställningar och presenteras av Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.

Länkar till samtliga föredrag hittar du på konstihalland.se

Senast ändrad:

Kategori: Bild- och formkonst, Slöjd och Konsthantverk, Kulturarv

Tid: Onsdag 9 juni kl 17.30

Plats:

Digitalt föredrag i Zoom.

Ingen föranmälan. Föredragen spelas inte in och går därför inte att se i efterhand.

Entrè:

Kostnadsfritt. Ingen anmälan behövs.