Direkt till innehållet
12 Sep Kulturarvsdagen 2021: Naturen kallar – kulturarv för alla

Kulturarvsdagen 2021: Naturen kallar – kulturarv för alla

Ge er ut i naturen och upptäck nya kulturmiljöer och spännande historiska platser! Välkommen att ta del av två evenemang på Kulturarvsdagen söndagen den 12 september.

Region Halland – Kultur i Halland och Länsstyrelsen Halland slår i år ihop Kulturarvsdagen och Friluftslivets år, under parollen Naturen kallar – kulturarv för alla!

Guidning i naturreservatet Björkekullen kl. 14 – 16

Flygfoto över Björkekullen., en gård med flera byggnader, stengärdsgårdar och med åkrar, skog och en sjö i närheten.
Fotograf Mikael Stenström.

 

Följ med på en landskapshistorisk vandring i markerna kring naturreservatet Björkekullen. Torpet Björkekullen etablerades i början av 1800-talet men människan hade redan då röjt och brukat landskapet i tusentals år. Många av spåren är lätta att se! Vi vandrar i ganska lätt terräng under knappt två timmar. Guidar gör historisk-geografen Pär Connelid.

Byggnaderna i Björkekullen kommer även att vara öppna för besök mellan kl. 12 – 16.

Vägbeskrivning: Björkekullen ligger i Falkenbergs kommun. Vägbeskrivning: Från väg 154 från Falkenberg mot Ullared tag av i Köinge mot Svartrå och följ skyltning mot reservatet. Parkering finns vid Björkekullens ekomuseum samt även en bit in i reservatet.

Tillgänglighet: Guidning i Björkekullen – vandringen sker i ganska lätt terräng men är inte anpassad för rullstol eller barnvagn.

Kulturreservatet Mårtagården håller öppet kl. 14 – 16

Mårtagården syns i slutet av en grusväg omgiven av lummiga träd och grönska.

Välkommen att besöka kulturreservatet Mårtagården. Kulturreservatet Mårtagården på Onsalahalvön består av de två kaptensgårdarna Mårtagården och Apelhögen. Reservatet omfattar även omgivande marker och bebyggelse. Här bevaras ett titthål ner i den nordhalländska och för landet unika sjöfararkulturen som utgjorde en blandning av jordbruk och långväga sjöfart. Genom området löper både en natur- och kulturstig samt motionsslingor.

Landskapet är alltid öppet och tillgängligt, och på söndag den 12 september är även byggnaderna öppet genom Föreningen Mårtagårdens vänner.

Vägbeskrivning: Kulturreservatet Mårtagården ligger i Kungsbacka kommun. Vägbeskrivning: Mårtagården ligger på Onsalahalvön. Från Onsala åk söderut på Gottskärsvägen. När vägen delar sig, ta höger in på Gathes väg. Efter 1 km ta vänster in på Rydetvägen och sedan direkt till vänster in på Mårtavägen.

Tillgänglighet: Mårtagården – byggnaderna är på grund av sitt kulturhistoriska värde inte tillgänglighetsanpassade. Relativt tillgängliga grusade vägar finns genom landskapet. Filmen om Mårtagården finns att se på Youtubekanalen Kulturarv Halland.

Pandemianpassning

Observera att evenemanget genomförs enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

  • Vänligen håll rekommenderat avstånd till andra åhörare.
  • Vid stort intresse finns risk att alla inte kan höra. Respektera detta och håll ändå avstånd.
  • Vänligen respektera även att det inne i byggnaderna endast kan befinna sig ett visst antal personer samtidigt.
  • Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom.

Vi reserverar oss för ändringar i programmet p.g.a. ändrade rekommendationer eller ökad smittspridning.

Filmer och foldrar

Om du inte vill eller kan ta dig ut på Kulturarvsdagen finns även möjligheten att uppleva flera av platserna digitalt. Två nya filmer om kulturreservaten Mårtagården och Bollaltebygget har tagits fram och finns på Kulturarv Hallands kanal på Youtube.

Två digitala foldrar finns även att ladda ner via Länsstyrelsens hemsida. Med hjälp av dessa kan du åka ut och uppleva en mängd intressanta historiska platser i Halland, när det passar dig. Foldrarna heter ”Medeltida besöksmål i Hallands län” och ”Kulturhistoriska besöksmål i Hallands län”.

Kontaktpersoner

Johanna Petersson, Region Halland
johanna.e.petersson@regionhalland.se
tel. 073 341 20 61

Jenny Nord, Länsstyrelsen Halland
jenny.nord@lansstyrelsen.se
tel. 010 224 33 15

Kulturarvsdagen arrangeras av Region Halland – Kultur i Halland och Länsstyrelsen Halland i samverkan med Föreningen Mårtagårdens vänner.

Du hittar alla kulturarvsarrangemang runt om i Sverige på www.raa.se/kulturarvsdagen

Fler friluftsevenemang hittar du på www.luftenarfri.nu

 

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Kulturarv

Tid: Söndag 12 september kl. 12–16

Plats:

Naturreservatet Björkekullen, Svartrå, respektive kulturreservatet Mårtagården, Onsala.

Målgrupp: För hela familjen. För den historie- och kulturarvsintresserade.

Entrè:

Kostnadsfritt.