Direkt till innehållet
26 Maj Mode i slottsmiljö och drömmen om ett annat liv

Mode i slottsmiljö och drömmen om ett annat liv

Under 2021 utforskas mode i Halland – på tretton platser, under olika utställningsperioder. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt. I anslutning till projektet  arrangeras i sommar en föredragsserie som sänds digitalt.

Föredrag med Hanna Wittrock

Mode i slottsmiljö och drömmen om ett annat liv

Mode har ofta använt sig av slottsmotivet – som symbol, fond eller estetik. Det faktiska slottslivet präglas ofta av praktiska begränsningar, medan bilden av det snarare handlar om drömmar och fantasier om ett annat liv, fjärran vardagens stress och monotoni. Genom att studera hur slottsmodet har gestaltats går det att få syn på flera viktiga teman inom modesystemet, kopplat inte minst till frågor om status, hållbarhet och verklighetsflykt.

Detta föredrag kommer särskilt att ta fasta på hur slottet som symbol fungerar, både i samklang och som en motvikt till den snabba modecykeln och dess urholkande av kläders symboliska värde.

Hanna Wittrock disputerade i socialantropologi vid Lunds universitet och är idag verksam vid sektionen för företagsekonomi och textilt management vid högskolan i Borås, men har också arbetat mycket med forskningskommunikation, inte minst genom regelbunden medverkan i SVT:s ”Fråga Lund”.

Programmet bjuder också på ett kort nedslag i värdkommunen Kungsbackas utställning och presenteras av Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.

Länk till föredraget: https://zoom.us/j/95159147898

Senast uppdaterad information och eventuella ändringar publiceras på konstihalland.se

Mode: Yta med djup – Digitala föredrag i sommar

I anslutning till projektet Mode: Yta med djup arrangeras i sommar en föredragsserie. Samtliga föredrag är kostnadsfria och sker digitalt.

Programmet bjuder också på ett kort nedslag i värdkommunernas utställningar och presenteras av Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.

Ingen föranmälan. Föredragen spelas inte in och går därför inte att se i efterhand.

Länkar till samtliga föredrag hittar du på konstihalland.se

Senast ändrad:

Kategori: Bild- och formkonst, Slöjd och Konsthantverk, Kulturarv

Tid: Onsdag 26 maj kl 17.30

Plats:

Digitalt föredrag i Zoom. Värd: Kungsbacka. Obs! Föredraget spelas inte in och går därför inte att se i efterhand.

Entrè:

Kostnadsfritt. Ingen föranmälan.