Direkt till innehållet
1 Sep Modebilder i svenskt 1700-tal

Modebilder i svenskt 1700-tal

Under 2021 utforskas mode i Halland – på tretton platser, under olika utställningsperioder. Mode ställs ut som kläder, textilkonst, fotografi, teckning, keramik och kulturhistoria; som dåtid och nutid; som svenskt och internationellt. I anslutning till projektet arrangeras i sommar en föredragsserie som sänds digitalt.

Föredrag med Patrik Steorn

 

Porträttbild på man i grå kavarj och ljusblå skjorta.
Foto: Carl Ander

 

Nya modeprodukter cirkulerades snabbt i Europa redan under 1700-talet. En global media- och modeinriktade populärkultur etablerades, som präglades av aristokratins och borgarklassens smak och konsumtionsmönster. Det här föredraget handlar om franska modeplanscher och engelska modekarikatyrer som importerades till Sverige, och hur de togs emot av den svensk publiken. Modebilderna spred kunskap om europeiska kläder och frisyrer, men de gav också upphov till humoristiska omtolkningar och lokala piratkopior som fick ett eget liv.

Patrik Steorn är museichef för Göteborgs konstmuseum och docent i konstvetenskap. Har tidigare varit museichef vid Thielska Galleriet i Stockholm samt undervisat och forskat i konstvetenskap och modevetenskap vid Stockholms universitet.

Värd: Laholm, genom Teckningsmuseet och Konsthallen Hishult

Länk till föredraget

 

Mode: Yta med djup – Digitala föredrag i sommar

I anslutning till projektet Mode: Yta med djup arrangeras i sommar en föredragsserie. Samtliga föredrag är kostnadsfria och sker digitalt.

Programmet bjuder också på ett kort nedslag i värdkommunernas utställningar och presenteras av Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet.

Länkar till samtliga föredrag hittar du på konstihalland.se

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Bild- och formkonst, Slöjd och Konsthantverk, Kulturarv

Tid: onsdag 1 september kl 17.30

Plats:

Digitalt föredrag i Zoom.
Ingen föranmälan. Föredragen spelas inte in och går därför inte att se i efterhand.

Entrè:

Kostnadsfritt. Ingen anmälan behövs.