Direkt till innehållet
30 Okt Pedagogisk fortbildning på temat vävning och spinning

Pedagogisk fortbildning på temat vävning och spinning

Välkommen till en heldag i slöjdens tecken där vi på Kultur i Halland – Slöjd genom kunniga handledare vill inspirera till mera vävning och spinning! Vi vänder oss till dig som arbetar som textil-, trä-/metallslöjdslärare, pedagog inom fritidsverksamhet, m.m.

Hösten 2020 äger världens största vävmässa rum i Halmstad, där vi på Kultur i Halland – Slöjd står som lokal värd. Inför detta arrangemang vill vi ge er inspiration till att väva med barn och unga och kanske utmana er till att delta på mässan med era klasser/grupper.

Program

8.30–9.00 Registrering och kaffe
9.00 –10.00 Gemensam föreläsning med Annika Ekdahl
10.00 –12.30 Valbar kurs
12.30 –13.30 Lunch
13.30–15.00 Vävtorg
15.00 –15.30 Kaffe och avslut

Gemensam föreläsning

Vävning handlar om möten. Inslaget möter varpen. Vävaren möter historien – gammal teknik. Vävare möter varandra – ett globalt gemensamt språk. Vävaren möter sig själv – tålamodet, upprepningen, dunket/hjärtslaget, problemlösningarna. Vävnaden möter ett behov – värma, skydda, smycka etc…

Föredragshållare Annika Ekdahl

Annika Ekdahl är utbildad vid HDK, Högskolan för Design och konsthantverk vid Göteborgs universitet, där hon också haft en adjungerad professur. Hon har varit gästprofessor vid Institutionen för kulturvård vid samma universitet. I sin ateljé i blekingska Kyrkhult arbetar hon främst med storskaliga berättelser i gobelängteknik och är representerad i flera museisamlingar och offentliga byggnader.

Väv- och spinntorg

På väv- och spinntorget får du möjlighet att se både vad som skett i de övriga kurserna samt tips och idéer på olika sätt att väva. Har du själv ett roligt tips att dela med dig av som är kopplat till vävning, meddela gärna det vid anmälningstillfället.

Avslut med kaffe

Vi avslutar gemensamt med kaffe och en kort utvärdering. Här presenteras också Kultur i Halland – Slöjds utmaning: Du som arbetar som pedagog har tillsammans med din klass/grupp möjlighet att ställa ut på Väv 2020. Hör om temat för utmaningen!

Valbara kurser – En kurs per deltagare

1 Vävning i litet format!

Välkommen att inspireras av vävning i små och portabla grindvävstolar. Vi sätter igång en väv på en liten stund och sedan testar vi olika tekniker i väven. Både du som nybörjare och du med erfarenhet kan delta.

Handledare: Kristin Jelsa

Kristin Jelsa arbetar som lärare i svenska, bild och slöjd och har en förkärlek för stickning och vävning. Hon söker fina och intressanta uttryck som kräver enkla medel och korta startsträckor för att sätta igång nyfikenhet och motivation, inspirerad av slöjdundervisningens förutsättningar.

2 Tapiz – En textil teknik från Anderna

Tekniken användes bland urgamla kulturer i sydamerikanska Anderna för att göra traditionella klädesplagg, mantlar och paneler bland annat. Idag är tekniken nästan utdöd. Ursprungligen användes en stående vävanordning som fästes i midjan. I kursen kommer vi att använda oss av vävramar men du kommer få se det ursprungliga redskapet. Vi börjar med en historisk bakgrund. För denna kurs krävs inga förkunskaper.

Handledare: Erika Ticona

Erika är antropolog och textilkonsthantverkare som studerar och undersöker textil konst och textila tekniker från gamla kulturer i Anderna. Målet är att lyfta fram, väcka liv i och åter igen använda urgamla textila tekniker som till viss del är bortglömda. Själv skapar Erika textila föremål och använder sig just av dessa tekniker. Hon genomför också utställningar, föreläsningar, kurser och workshops för att dela med andra den rika kunskapen som fanns hos dessa andinska ursprungsbefolkningar.

3 Sländor i olika material och tråd spunnen på dessa

Att få till en tråd är grunden till all textil. På kursen gör vi sländor av material du kanske inte tänkt kan bli spinnredskap. Vi lär oss också använda dem för att göra spunna trådar – grova, tunna, med överraskningar. För såväl nybörjare som för dig som gjort sländor och spunnit tidigare.

Handledare: Erik Torstensson

Erik Torstensson arbetar i ett mellanland av hantverksmässighet och konceptuell textilkonst. I hans utställningar står ofta figurer, textila skulpturer eller installationer i centrum. Erik har frilansat som pedagog sedan 2012 med tovning, färgning och handspinning som specialområden. Erik har ställt ut på bland annat Gotlands konstmuseum och Not Quite och är representerad på Statens Konstråd. Han har jobbat pedagogiskt på bland annat Röhsska museet och Liljevalchs konsthall.

4 Vi gör vår egen bandgrind!

På denna kurs gör vi vår egen bandgrind. I en bandgrind väver man band av olika slag. Redskapet har funnits länge och består av en ram och spjälor som placeras med mindre mellanrum. I spjälorna borrar vi hål. Vi kommer testa att de fungerar. För denna kurs behövs inga förkunskaper.

Handledare: Lars-Åke Karlsson

Lars-Åke började slöjda på kurser som Folkdansringen arrangerade i början på 1980-talet. Sedan några år tillbaks tillbringar han en hel del tid i sin egen snickarbod. Under flera år ingick Lars Åke i en konsthantverksgrupp som hade sommarbutik i Mårdaklev (Svenljunga kommun). Han har varit delaktig i projekten Ur björk och Från rot till barr, som hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland respektive Kronoberg drivit. Idag tillverkar Lars-Åke bl a textila redskap för försäljning.

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Slöjd och Konsthantverk, Kultur i skolan

Tid: Onsdag 30 oktober kl. 8.30 - 15.30

Plats:

Munkagårdsgymnasiet i Tvååker

Sista anmälningsdag: 2019-10-20

Målgrupp: För dig som arbetar som textil-, trä-/metallslöjdslärare, pedagog inom fritidsverksamhet, m.m.

Entrè:

Kostnad 250 kr. Sista anmälningsdag – förlängd till 20 okt. Anmälan är bindande.
Anmäl dig genom att fylla i formuläret