Direkt till innehållet
12 Maj Studiecirkel om Internet på folkbibliotek

Studiecirkel om Internet på folkbibliotek

Vi bjuder in till en studiecirkel för bibliotek i Halland och Västra Götaland där vi tillsammans går Digiteketkursen Internet på folkbibliotek. Vi träffas vid tre tillfällen för gemensamma diskussioner.

Kursen Internet på folkbibliotek bygger på rapporten Skyddsvärden i vågskålen: Internet på folkbibliotek – ideologi, juridik och praktik. Forskarna Veronica Johansson och Maria Lindh vid Högskolan i Borås gör i studien en omfattande kartläggning av hur internet regleras på svenska folkbibliotek.

Den tar upp begrepp som intellektuell frihet och personlig integritet och hur dessa kommer till uttryck i lagstiftning och biblioteksideologiska dokument, samt vilka målkonflikter som kan uppstå när biblioteket tillhandahåller internet.

Vi hoppas att studiecirkeln ska ge verktyg och praktiska angreppssätt för att finna en fungerande strategi som passar det egna biblioteket och är i linje med policydokument och aktuell lagstiftning, inklusive den utökade bibliotekssekretessen.

Träffar i form av webbmöten.

• Träff 1: 12 maj, kl. 10-12 – Målkonflikter
  • Träff 2: 27 maj, kl. 13-15 – Regler och information
  • Träff 3: 8 juni, kl. 10-12 – Innehållsfilter och annan reglering

Till varje träff ska deltagaren gå en del av Digiteketkursen som förberedelse (vi kommer också att tipsa om fördjupningsläsning för den som är intresserad). Mellan träffarna ges också mindre hemuppgifter som syftar till att kartlägga förhållanden på hemmaplan.

Kursen leds av Marika Alneng tillsammans med Örjan Hellström och Åsa Holmberg Strand.

Välkommen att göra en intresseanmälan senast den 23 april. Det är begränsat antal platser och vi förbehåller oss rätten att göra ett urval som ger en rättvis fördelning inom våra två regioner. Besked om tilldelning ges inom kort efter sista anmälningsdag.

För mer information kontakta:

Åsa Holmberg Strand, tel. 0720-84 37 38, e-post: asa.holmberg-strand@regionhalland.se

Senast ändrad:

Kategori: Bibliotek

Tid: 12 maj, 27 maj, 8 juni

Plats:

Digitalt på distans.

Sista anmälningsdag: 2021-04-23

Målgrupp: Personal på bibliotek i Halland och Västra Götaland.

Entrè:

Anmäl dig via formuläret senast 23 april