Direkt till innehållet
28 Apr Vävcafé med historiskt tema

Vävcafé med historiskt tema

Välkommen till ett digitalt vävcafé med ett historiskt föredrag om äldre textila redskap. Även kort information om VÄV2022 och från handvävarföreningen Väv i Väst.

Vad gamla textila redskap kan berätta

I Sverige och Finland har vävningen en alldeles särskild position. Vävkunnandet har varit och är fortsatt stort bland framförallt den kvinnliga befolkningen. Om det vittnar våra ca 600 vävstugor i landet, det stora antalet företag som säljer vävgarner, vävstolar och andra redskap och även arrangerandet av de internationella väv­mässorna. Att vävkunnandet är så utbrett beror bland annat på att hantverket inte endast fick utföras av skrå­hantverkare utan av kvinnorna i hemmen som uppmanades att väva både linnelärft och yllelängder i långa räckor för att bland annat sälja. När Överflödsförordningarna i olika omgångar infördes, som innebar att allmoge inte fick använda lyxvaror, satte det igång en hemproduktion av mer avancerade vävar för att efterlikna det man inte fick lov att köpa.

För att förstå hur vävningen har förändrats, har vi bjudit in Marie Ekstedt Bjersing att berätta om hur väv­traditionerna har utvecklats, från 1600-talet till 1800-talet. Vad vet vi om vävningen? Redskapen? Metoderna? Hur påverkar dessa delar det färdiga resultatet? Flera av de redskap och tekniker Marie presenterar har anknyt­ning till Halland.

Marie Ekstedt Bjersing är vävlärare på Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk. Sedan flera år tillbaka forskar Marie kring äldre vävredskap. Det började med solven och fortsatte med studier av andra vävredskap. Läs mer på www.marieekstedtbjersing.com.

Program

  • Vad gamla textila redskap kan berätta! Föredrag av Marie Ekstedt Bjersing, vävlärare på Sätergläntan – Institutet för slöjd och hantverk, magister i textilvetenskap och forskare om äldre textila redskap
  • VÄV2022 Rapport från Marita Jönsson, Kultur i Halland – Slöjd
  • Vad händer hos handvävarföreningen Väv i Väst? Marie Lundin informerar
  • Övrigt att informera om. Anmäl gärna i förväg för planering av tidsåtgång.

 

När du har anmält dig får en bekräftelse på anmälan via e-post. Ett par dagar innan den 28 april, får du en länk till Teams, som när du öppnar den, tar dig in i ett digitalt mötesrum där vi kommer se varandra, se och lyssna på Maries föredrag och övriga punkter. Vill du prova tekniken i förväg eller anmäla något du vill informera om, kontakta mig,
Marita Jönsson, marita.jonsson@regionhalland.se så stämmer vi av innan vävcaféet.

Mycket välkommen!

Senast ändrad:

Mer information

Kategori: Slöjd och Konsthantverk, Kulturarv

Tid: Onsdag 28 april kl. 19.00–20.30

Plats:

Digitalt möte på distans via Teams

Anmäl dig här

Sista anmälningsdag: 2021-04-26