Direkt till innehållet

Ansök till konstnärligt utvecklingsprogram för författare

Publicerad: 2022-01-20 Senast ändrad:

Under ett år har sex författare fått en unik möjlighet att utveckla sitt konstnärliga skrivande genom att delta i Skrivyta Syd, ett konstnärligt program som drivs gemensamt av de södra regionerna i Sverige. Nu öppnar ansökan för 2022. Du som är skönlitterär författare i regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland eller Skåne kan ansöka om en av sex deltagarplatser.

Du som blir antagen till Skrivyta Syd får en unik möjlighet att utveckla ditt konstnärliga skrivande genom att delta i litterära residens, samtal med manuscoach och andra författare, med mera.

–Skrivyta Syd är ett spetsprogram och faktiskt ett pionjärprojekt för författare som verkligen vill utveckla sitt konstnärliga skrivande, säger Christina Kall, litteraturutvecklare i Region Halland. Det absoluta fokuset ligger på det egna skrivandet och litteraturen som konstform samt samtal kring den egna och de andra deltagarnas texter, processer och konstnärliga ambitioner. Det känns värdefullt att kunna erbjuda författare som är i uppstarten en yta och ett sammanhang, precis som namnet Skrivyta Syd antyder. Förhoppningen är att bygga vidare på det litterära arv som redan finns i våra sydliga regioner. Här i Halland har vi poeten Elsa Grave som gick ur tiden i början av 2000-talet och Ingela Strandberg som precis kommit ut med ännu en hyllad diktsamling, men också betydligt nyare och yngre författare som prosaisterna Sara Beischer och Anders Teglund.

I flera av de sex sydliga regionerna finns ett stort litterärt kulturarv med världskända författare såsom Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg, Elin Wägner och Harry Martinson. Här finns även många lärosäten som erbjuder kvalificerade kurser i kreativt skrivande. Detta är bakgrunden till Skrivyta Syd, ett konstnärligt utvecklingsprogram för författare, som just nu pågår. Samtidigt är det nu dags för nästa ansökningsomgång.

–Det har varit en intressant höst där deltagarna har fått brottas med både texter och författarrollen. Nu ser vi fram emot att se vilka som kommer att söka till nästa år, säger Anna Mellergård, litteraturutvecklare i Kalmar län.

Under den första terminen med Skrivyta Syd har deltagarna varit på författarresidens där de har samtalat med sina manuscoacher och med varandra, samt ökat sina kunskaper om förlagsutgivning och textredigering. Syftet med utbildningen är att nya författare ska få möjlighet att utveckla sitt skrivande, som ett led i att stärka ny litteratur i länen.

 

Författaren Krystallia Sakellariou sitter vid sin dator och skriver.
Författaren Krystallia Sakellariou deltar från Halland i Skrivyta Syd 2021-2022. Foto: Ami Andersson.

 

–Vi arbetar med målet att Skrivyta Syd ska bli en etablerad verksamhet inom de sydliga länen, säger Lena Sundgren-Brorsson, utvecklare litteratur och serier i Region Skåne samt en av initiativtagarna till projektet. Det finns ett behov av kreativa och utvecklande sammanhang runt om i landet för litteraturen som konstform.

Urvalet bland de sökande görs av en fristående konstnärlig jury. Vi välkomnar sökande som skriver för såväl vuxna som barn. Vi ger företräde till sökande som är i början av sitt författarskap.

Satsningen är en del av Regionsamverkan Sydsveriges arbete för att stärka litteraturen som konstform och medfinansieras av Statens kulturråd. I Regionsamverkan Sydsverige ingår regionerna Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne.

Läs mer och ansök senast 28 mars

Utlysningen är öppen mellan den 19 jan och den 28 mars 2022.

Läs mer om utlysningen och ansök här (via Vimmerby kommuns rekryteringsplattform)

Kontaktperson i Region Halland

Christina Kall, litteraturutvecklare
E-post: christina.kall@regionhalland.se