Direkt till innehållet

Årets kulturpristagare firar med ett ”jubileende”

Publicerad: 2022-12-14 Senast ändrad:

Region Hallands kulturpris 2022 går till Falkenbergsrevyn som i 25 år roat folk från när och fjärran på Stadsteatern i Falkenberg.
– Jag blev väldigt överraskad, säger producenten Magnus Wernersson. Jag tycker det är ett rimligt
och roligt val. 

 

Region Hallands pristagare 2022

 

Repetitionerna av årets show ”Upp och ned – med ett jubileende” pågår för fullt. Det kommer att handla om trender i tiden; stigande räntor, sjunkande huspriser och skenande matpriser. Premiär blir det, traditionsenligt, på trettondagsafton på Stadsteatern i Falkenberg. En lokal som gruppen i år tagit över driften av och ska fylla med kultur och evenemang – inte bara under revysäsongen (fram till april) – utan under hela fem år framåt.

Nu vill vi få in andra arrangörer och kanske göra mer än revyn själva., säger Magnus Wernersson. Revyn kommer vara grunden, men resten av året ska fyllas med andra kulturaktiviteter. Carl-Einar Häckner, Al Pitcher och Helen Sjöholm är redan inbokade för 2023.

Parallellt med att manusskrivandet och repetitionerna pågått under hösten har gruppen renoverat lokalerna med ambitionen att den ska likna en teater mer än en biograf. Hur gör man det?
Vi har aldrig haft några röda textilier. Det ska vi ha och dörrarna ska vara knallröda.  Det ska verkligen kännas att det är teater, säger Magnus Wernersson.

Foajén har fräschats upp med, bland annat, en stor väggmålning av Lena Petersson. Hon är inte bara revyns primadonna utan även konstnär. På andra våningen har balkongen byggts om med fler sittplatser och utanför ska en champagnebar stå klar lagom till premiärbubblet.

Ensemblen. Övre raden: Anna Carlsson, Beppe Wackelin, Håkan Runevad, Bernt Bengtsson och Bertil Schough. Nedre raden: Daniel Träff, Linnéa Lexfors, Lena Petersson, nytillskottet Emelie Alm och producenten Magnus Wernersson.

 

I Falkenbergsrevyn är de vana att få priser. Revygänget har vunnit sju guld i Revy-SM. Första gången var 1999 med ”Viagra-rappen” som Håkan Runevad skrev och framförde tillsammans med Bertil Schough.

Men vi är inte vana vid den här typen av kulturpriser. Det är roligt att en folklig underhållning kan få det, säger Magnus Wernersson, efter att ha kollat in tidigare pristagare.

–  Vi är seriösa också, konstaterar Magnus Wernersson. Vi är kulturella hantverkare, vi snickrar ihop våra egna texter, vi sätter varenda ton och vartenda danssteg själva.

Kulturarrangemang av den här typen skapar en lokal arbetsmarknad även för andra yrkesgrupper. Kostymören Caroline Eriksson syr alla scenkläder, designern Fredrik Dillberg fixar scenografi och ljus och Olle P Persson står för ljudet. De är alla knutna till produktionen och bidrar till det professionella intrycket.

–  Krogseredsrevyn fick landstingets kulturpris 1991 också, påminner sig Magnus Wernersson plötsligt om.

Då får vi backa bandet lite. Magnus var med och startade Krogseredsrevyn för 40 år sedan 1982. Revyn spelades under 14 år för drygt 60 000 besökare i det lilla samhället i Hallands inland innan flytten gick till Falkenberg 1998.

Krogseredsrevyn vann Revy-SM för första gången 1993. Då gick det i Umeå och Staffan Ling (Staffan & Bengt) var programledare och såg till att det blev en tv-sändning, berättar Magnus Wernersson.

Vi vann med årskavalkaden som vi fortfarande gör vartenda år. Den visades 7 september 1993 på tv. Det var första gången vi var med på tv.

Sedan dess har det blivit mycket tv. Falkenbergsrevyn har sänts av SVT de senaste tio åren med totalt över 10 miljoner tittare.

Förutom Falkenbergsrevyn har staden även, bland andra, Annika Korenado och ”Farsen på Vallarna”. Är Falkenberg roligast i Halland?

Jag tror inte vi är roligare, men jag tror att vi vågat släppa loss och strunta i att det inte är så fint, säger Magnus Wernersson. Vi är framför allt duktiga arrangörer. Om vi ser att grannen kan, så kan vi det också.

Parallellen till Falkenbergs lansering av kommunen som ett skafferi känns inte speciellt långsökt.

Vi har ett ord för det, konkulleger, som matkreatören Lisa Lemke hittade på. Det gäller för oss i nöjesbranschen också, säger Magnus Wernersson. Vi är konkurrent, men vi är framför allt kolleger och hjälper varandra.

Vad kan då publiken förvänta sig av revyn ”Upp och ned – med ett jubileende”?

–  Verkligheten är så otroligt skruvad 2022, så det är svårt att skruva den värre – men det ska gå, lovar Magnus Wernersson.

 

Prismotiveringen:
”För att ha satt Halland på kartan, spridit glädje till mängder av människor under 25 år samt varit med och utvecklat revyn som teaterform tilldelas Falkenbergsrevyn Region Hallands Kulturpris 2022.”

 

Ägarna. Revystjärnan Anna Carlsson är ny delägare i bolaget Falkenbergsrevyn tillsammans med producenten Magnus Wernersson och revyrävarna Håkan Runevad och Bertil Schough.