Direkt till innehållet

Barnpodden – avdramatiserande om barnmedicin

Publicerad: 2023-05-22 Senast ändrad:

Nu lanseras Barnpodden, en podd med kompletterande kunskap för barnläkare och andra med intresse för barnmedicin. Här bjuds på tips och reflektioner i form av kollegiala samtal med specialister.

Läkare som arbetar på Barn- och ungdomskliniken i Halmstad. Martin Duru, nummer fyra från vänster i bild är en av dem som skapat Barnpodden.

 

Barnpodden har skapats av Martin Duru, överläkare och barnneurolog, tillsammans med kollegan Anna Bohlin, nybliven specialistläkare i barn- och ungdomsmedicin.

Hej Martin! Hur kommer det sig att ni startade en podd?

– Anna och jag har på varsitt håll sett behovet av en podd som inriktar sig mot barnmedicin, ett annat koncept för att förmedla kunskap helt enkelt. Vi uppfattade att många tycker att barnmedicin är svårbegripligt, och är rädda för att göra fel. Vi ville avdramatisera ämnet och skapa mer kunskap och större trygghet.
– Till vår glädje är det många kollegor som på olika sätt varit involverade och hjälpt till med podden.

Vad pratar ni om i podden?

– Konceptet är att en färdig barnläkare och en blivande barnläkare ställer frågor till en superspecialist. Det blir ett kollegialt samtal med specialisten inom ämnet, till exempel med en neonatalog om för tidigt födda barn, eller med en erfaren barnhjärtläkare om hjärtblåsljud. Det kan handla om vardagligheter men också udda saker; allt man kan stöta på under sin jour som barnläkare.

Vem är lyssnaren ni vänder er till?

– Vi riktar oss till blivande och nyblivna barnläkare i första hand. Men vi har planer på att Barnpodden ska vara mångfasetterad, så att även specialister kan ha nytta av innehållet. Ett framtida mål är att intervjua superspecialister från andra kliniker och universitetssjukhusen som bedriver barnsjukvård och barnhälsovård i Sverige.
– Vi vill prata om allvarliga saker på ett lättsamt sätt. Det ska vara lätt att förstå och ta till sig, man ska kunna lyssna i vardagen när man joggar eller städar.

Vad vill ni uppnå med podden, vad är syftet?

– Vi ser den som ett av många sätt att lära sig nya saker eller att få sin kunskap bekräftad. Ett komplement till att läsa böcker och andra informationskanaler. Men framför allt vill vi avdramatisera och få lyssnare att upptäcka att barnmedicin är roligt! Lite reklam för området, som inte är så tungt och allvarligt som många tror.

När och var kan man lyssna på Barnpodden?

– Från och med 22 maj finns de första avsnitten på Spotify, och de nås genom sökning på ”Hallands sjukhus Barnpodden”.

Länk till podden på Spotify:

Hallands sjukhus podd

 

Läs fler reportage och intervjuer från Hallands sjukhus på sidan: Hallands sjukhus