Direkt till innehållet

Filmer skapade på 24 timmar tävlade i Noomaraton

Publicerad: 2022-09-06 Senast ändrad:

Deltagare från filmlinjen på Katrinebergs folkhögskola tog storslam när filmtävlingen Noomaraton avgjordes i söndags kväll på biograf Maxim i Laholm. Både första och andra pris gick till elever i årskurs 1. Första pris vann lag Roarso med filmen ”Världens längsta halvmeter” och andra pris gick till lag Sömnrövarna med filmen ”Nära till döden”.

Noomaraton är en tävling där deltagarna gör film på tid. Tävlingen är öppen för alla att delta i – oavsett ålder och filmerfarenhet. Lagen har 24 timmar på sig – det enda de får veta är tre platser, tre föremål, ett tema. I år anmälde sig 12 lag till Noomaraton i Halland, varav 8 lag kom i mål. Det hemliga temat avslöjades kl. 9.00 på lördagen och filmerna skulle lämnas in kl. 9.00 på söndagen.

  • Tema: Nära
  • Tre platser: Under ett bord, i vatten, vid en odling
  • Tre föremål: Ballong, hängmatta, nät

Vinnare av Noomaraton 2022

Filmerna visades på söndagskvällen på Bio Maxim i Laholm och vinnarna utsågs av en jury, bestående av tre halländska filmskapare: David Guvå, Erik Nordgren och Johanna Andersson.

Gruppfoto med 10 personer med diplom och blommor, framför en biograf.

Vinnande film: Världens längsta halvmeter

Lagnamn: Roarso
Lagmedlemmar: Arvid Runeson, Sofia Lindblad och Robert Gudbjörnsson.

Motivering 1:a pris: Med hantverksmässig skicklighet kastas vi in i huvudkaraktärens känslomässiga kaos. Filmskaparna har fått in rekvisita och platser på ett naturligt sätt i en berättelse som ger oss fler frågor än svar men som inbjuder tittaren till eftertanke.

Andra pris gick till filmen: Nära till döden

Lagnamn: Sömnrövarna
Lagmedlemmar: Stella Rydholm-Thal, Eddie Fridlund, Erika Eriksson och Leo Carlsson.

Motivering 2:a pris: Med en annorlunda premiss har filmskaparna lyckats göra en rolig och tänkvärd historia. Det finns en tydlig inramning och ett sinne för komisk tajming. Vi vill gärna följa med på Liemannens framtida studier!