Direkt till innehållet

Förskjutning i leveranser av vaccin saktar ner takten i vaccinationen mot covid-19 i Halland

Publicerad: 2021-04-16 Senast ändrad:

Igår gav Folkhälsomyndigheten besked att leveranserna av vaccinet från Pfizer kommer att förskjutas framåt. Orsaken är att fördelningen i leveranserna förändrats med kort varsel
Det handlar om de 1,5 miljoner doser som skulle kommit till Sverige och fördelats under maj som nu försenas. Merparten av doserna skulle kommit i början av maj. Detta är nu ändrat så merparten av vaccinet istället kommer i slutet av maj, med leverans 31/5. Det kommer också att levereras och fördelas under fler veckor.

Av doserna till Sverige kommer 48 000 doser till Halland enligt en tilldelning på 3,2 procent.
Konsekvensen av förskjutningen i leveranserna blir att Region Halland kommer att kunna ge 10 000 färre doser i maj än i den ursprungliga planeringen.
Vaccinationsinsatsen kan därför inte fortsätta med vaccination av dos 1 i de senaste veckornas tempo. Först måste vaccin till de planerade vaccinationerna av dos 2 säkerställas.

Den omedelbara följden blir att minska de bokningsbara tider som finns i dagsläget med 25%. Detta görs alltså för att säkra vaccination med dos 2 under kommande veckor till de invånare som fått dos 1 med Pfizers vaccin.

Fram till vecka 19 finns nu cirka 3 300 tider kvar att boka, de kommer alltså att bli färre.
Just nu är det 9 000 halländska invånare kvar i gruppen 60-64 år som inte bokat tid för vaccination räknat på 90% vaccination i befolkningen.

Under vecka 16 kommer ett nytt leveransbesked från Folkhälsomyndigheten.